Jeg ville egentlig have skrevet om noget andet, men Corona-virussen har fået mig til at reflektere over, hvad man bruger sin have til. Uden at forlade den.


TEKST & FOTO: MORTEN ALBEK

Du kan muligvis stadig – og med behørig forsigtig afstand til andre – hente planter på en planteskole; men hvad skal du lave i haven, hvis du ikke kan? Og hvad med haveaffaldet, når genbrugspladsen er lukket eller svær at komme til? Og hvad bruger vi egentlig vores haver til?

De fleste, der læser det her, er sandsynligvis passionerede havemennesker, eller i hvert fald interesserede i haven. Og vi kan lide at være derude i vores frirum. Det er netop det, der er godt ved en have. Lille eller stor. At man kommer ud i den friske luft og holder sig i gang både fysisk og mentalt.

Lige nu er det at bo i lejlighed lidt af en indespærring, hvor man må søge ud på altanen, i parkerne eller gå en tur i byen, hvis man kan og må. For det er bare mere problematisk, når man ikke bør nærme sig hinanden. Her er haven et frirum på en helt ny måde. Her kan man opholde sig for sig selv uden at genere nogen med det.

Man kan have haver på alle niveauer og størrelser. Selv har jeg en have, som kan justeres i størrelse efter lyst og behov. Der er 4500kvm grund at boltre sig på, men en stor del passer lidt sig selv som småskov og med græs til tre får. Resten er til gengæld anlagt med både blomsterrigdom og havedam i et afsnit – og æstetisk enkelthed i en anden.

Man kan bruge sin have på mange måder med mere eller mindre vedligehold. Selv kan jeg godt lide en blanding af det kontrollerede og det knap så styrede. Nogle kan godt lide det vilde og uregerlige med frugttræer og naturlige stier af græs, der slås efter behov.

Andre elsker det perfekt veltrimmede med symmetri, fliser i pæne mønstre og krukker arrangeret præcist og nydeligt. Og så er der alle variationerne derimellem.

Det vigtige er ikke, hvordan haven er anlagt, men at den passer til sine ejere eller rettere sagt brugere. For det vigtige er, at den bliver brugt.

Lige nu er jeg i gang med at rydde et stort buskads, der ligger op til fårefolden. Det har groet vildt i årevis, og nu er tiden kommet til at rydde op i det, så der åbnes for udsigten til markerne og genboens hestefold. Men hvad så med alt det afklip, der kommer ud af oprydningen? Det kommer naturligvis på kompostdyngen. Jeg har et par forskellige kompostbunker. En til grene, hvor pindsvin o.a. kan overvintre. Det tager nogle år, før den formuldes. Derimod er finkomposten hurtigt omdannet til fin muld. Den finere kompost er lavet af ukrudt, bladaffald og smågrene/kviste klippet i mindre stykker. Her tilføres også æggeskaller, råt grøntsagsaffald plus rent pap uden tryksværte revet i mindre stykker og blandet med resten.

Selv i en lille have kan man have en kompostbunke eller tønde til formålet. Den kan placeres bagerst i haven, og så er der den pointe, at det hele kommer haven til gode, når komposten er omsat. Kompostjorden kan bruges til jordforbedring året efter. Spar genbrugspladsen, og start din egen kompostbunke. Det er også bedre for miljøet frem for at transportere det ud af haven. Større grene kan saves op og bruges på bålpladsen, så er de også af vejen.

Støt de danske planteskoler og små blomsterhandlere. Der er virkeligt brug for at holde økonomien kørende for de danske gartnerier og mindre detailhandlere. Kommer du ikke på selv planteskolen lige nu, så bestil dine frø på nettet. Flere planteskoler tilbyder også online salg af planter og bringer dem ud. Frøene, du vælger, kan enten være til forspiring eller udsåning direkte, når det bliver lunt nok.

Den ekstra tid, du måske har fået i haven, kan selvfølgelig bruges til en masse praktisk, som også sikrer dig motion. For nogle få år siden var jeg til et sundhedstjek gennem min arbejdsplads, og frygtede for både styrke og kondital, for jeg gik jo bare i haven og har ikke været sportsligt aktiv, siden jeg i min ungdom var i topform.

Men testen overraskede positivt, og forklaringen var havearbejdet. Det giver meget mere motion og styrketræning, end man skulle tro. Bare man er nok derude og bruger spade, hækkesaks og trillebør.

 

 

Du kan se meget mere til Mortens haveunivers på gartnerens-have.dk eller instagram/gartnerenshave.