Djævelsbid er en flerårig plante, der vokser naturligt i Danmark på enge og overdrev. Den trives bedst i en næringsfattig jord og ynder masser af lys.


TEKST & FOTO: LONE

Djævelsbid har over de senere år fundet sin plads i haverne. De smukke lyseblå/lilla blomsterknopper står højt på stilke over plantens bladrosetter med aflange, elliptiske grønne blade.

DJÆVELSBID, Succisa pratensis

Selvom planten lever i den danske natur, skal man ikke være nervøs for at invitere den ind i haven. Man skal nemlig være ganske heldig for at opleve planten formere sig i haven. Frøformering kræver et sammenfald af tilstrækkeligt med lys og fugt for, at frøene kan spire, netop når de er modne. Derfor er den heller ikke et hyppigt syn i naturen.

Djævelsbid er i øvrigt en nødvendighed for den sjældne dagsommerfugl, hedepletvinge, der efterhånden kun lever få steder i Danmark og netop har djævelsbid som foderplante for larven.

De smukke blålilla kugler på høje stilke er formidable i det grøftekantsinspirerede bed med masser af prydgræsser. Ligeledes er den fin i den romantiske have, hvor den med de fine kugler er et flot grafisk indslag.

FAKTA

NAVN: Succisa pratensis
DANSK NAVN: Djævelsbid
LYSFORHOLD: Sol
HÅRDFØR: Ja.
JORDBUND: Alm. god næringsrig havejord
VÆKST: Opret vækst, bladroset.
STØRRELSE: Ca 25-30 cm
BLOMSTRING: Blomstring juni-oktober
ANVENDELSE: Prydbedet

Kilde: www.mst.dk