‘Der er ingen grund til at klage.’ Sådan faldt ordene i en samtale den anden dag, da jeg talte med en gartner på planteskolen. Efteråret har indtil videre vist sig fra sin gavmilde side med lune temperaturer og nedbør i moderate mængder. Eneste anke fra planteskolemanden var, at mange af vores planter er længere tid om at gå i dvale, så han må vente lidt med at grave dem op.


TEKST & FOTO: MARIANNE B . ANDERSEN

I haverne kan vi også grave og flytte rundt på planterne. Det er jeg ikke altid god til, hvilket jeg nogle gange fortryder, når jeg igen til foråret bliver mindet om, at den der staude jo faktisk skulle være flyttet. Derfor kan jeg godt finde på at grave planten op i foråret og flytte den. Går det godt, så kan jeg nyde den på dens nye plads – går det ikke så godt, så finder jeg noget andet at plante.

Hjertetræet

Lige nu nyder jeg synet af de smukke gule blade med den rødlige bladstilk og glædes over duften fra hjertetræet, som i sin høstpragt dufter krydret og sødt. Nogle beskriver duften som jordbær, og det kan der være noget om, men helt definere duften er lidt svært.

Hjertetræet er nok det træ her i haven, som jeg vil savne mest, hvis det døde. Hjertetræer kan være enkelt- eller flerstammede. Vores træ er enkeltstammet og har fået lov til at danne en helt naturlig krone uden indblanding fra vores side. Det har en højde på fire-fem meter og er nok 15 år gammelt.

I foråret dannes smukke bittesmå blomster samtidig med bladenes udspring. Træets blade er i begyndelsen brune eller bronzefarvede, men snart bliver de helt grønne. Formen er et fint lille hjerte.

Et andet sted i haven har vi et eksemplar af den hængende version af hjertetræet. Det egner sig især til haver, der ikke har så meget plads, eller til en krukke, hvor man gerne vil have en hængende plante.

Det latinske navn på hjertetræet er Cercidiphullum japonicum.

Himlens syv sønner

I foråret plantede jeg himlens syv sønner, men den er ikke blevet så stor endnu. Jeg stødte på planten for en del år siden, da en medarbejder i en planteskole beskrev den som sin yndlingsplante. I forrige uge fandt jeg dette flotte eksemplar i Medicinhaverne på Langeland, og jeg håber, at mange flere vil få øjnene op for dens smukke løv og de usædvanlige blomster, som netop på denne årstid er med til at udvide havens blomstersæson.

Det latinske navn er Heptacodium miconioides, hvor Heptacodium på græsk betyder syv hoveder – og plantens blomster består netop af syv dele.

Planten er nært beslægtet med gedeblad, men bliver en opretvoksende relativt stor busk på tre–fire meter med vaseformet vækst og let overhængende grene, der har blanke mørkegrønne blade. Når planten er nogle år gammel, får den en dekorativ bark, som falder af i lange flager.

Blomsterne ses i september–november og har en dejlig duft, som minder lidt om jasmin.

Når de hvide kronblade falder af, dannes pinkfarvede delkronblade, som er særdeles dekorative længe ind i efteråret.

Japansk snebolle

Kvalkved, kejserbusk, snebolle, japansk snebolle eller duftsnebolle – Viburnum-slægten er stor, og de er alle solide og dejlige planter til haven. Lige nu nyder jeg snebollens røde bær og de japanske snebollers genblomstring.

En anden fordel ved Viburnum er, at den vokser meget langsomt og højst bliver to-tre meter høj og næsten lige så bred. De lyserøde duftende blomster på vinterens kejserbuske afløses af de japanske snebollers hvide randblomster i maj, og er du vild med dufte, så plant en duftsnebolle – Viburnum x burkwoodiider har fine runde blomsterhoveder i maj. Duftsnebolle er delvist vintergrøn.

Den hvide blomst fra japansk snebolle har jeg fotograferet her i oktober måned, og selvom blomstringen lige nu ikke er helt så overdådig som i maj, så lyser de smukke hvide blomster dejligt op i haven.

Viburnum plantes i almindelig drænet havejord. De skal placeres i fuld sol eller halvskygge – så udvikler de flest blomster. Planterne skal vandes godt i forbindelse med plantningen og i de første år især i tørre perioder. De skal sjældent beskæres, men ønsker du at gøre det alligevel, så grib saksen, når løvet er faldet af om vinteren. Der findes også vintergrønne Viburnum – de beskæres først, når væksten er i gang omkring april måned.

 

Vidste du, at Marianne er skribent på magasinet HAVEGLÆDER, som du kan finde på en stor del af landets planteskoler? Det er et gratis magasin, som indeholder årstidsbestemt planteinspiration og varmt kan anbefales. Du kan også læse med på Haveglæder online, hvor der både er masser af inspiration at læse samt mulighed for at tilmelde sig et nyhedsbrev, så du får planteinspiration lige hjem i indbakken.

Læs mere fra Marianne på haveglæder.dk og følg hende endelig på instagramprofilen @haveglæder.