Formgivning af terræn er også en måde at arbejde med rum i en have. At skabe bløde organiske formationer i terrænet kan være en interessant måde at integrere f.eks børnenes trampolin i et område for sig – eller måske en terrasse, der bygger sig ud fra et hævet område på plænen. I princippet kan hele haven bygges op af en grøn græsplæne, hvor formationerne i plænen skaber rum og variation.


TEKST & FOTO: TOR HADDELAND

Man kan let komme til at tænke, at en helt jævn have er et mål i sig selv, men græsformationer kan være en spændende måde at arbejde med rum. Man kan konstruere formationer, hvor der enten opstår et nyt formsprog, eller hvor formationerne vil gå i tråd med den omkringliggende natur, hvis der i forvejen er et kuperet terræn omkring grunden.

Brug formgivning af terræn til at skabe en spændende have

Formgivning af jorden kan give en tredje dimension til havedesignet, da det både er en anden måde at arbejde med komposition, og fordi planterne i haven kommer til at stå i forskellig højde, hvilket giver en helt anden oplevelse, end hvis alle træer er plantet i samme niveau. Bunden af haven kommer til udtryk på en ny måde, hvor stammerne bliver mere synlige, og hvor der opstår en naturlig variation i oplevelsen af haven.

Græsformationerne (foto herunder, red) er med til at hæve hækken for at skærme af for indsyn fra en lavereliggende offentlig sti og samtidig en måde at komme uden om den klassiske hæk.

Et organisk formsprog opstår og bliver en rød tråd i hele haven.

Her er græsformationerne med til at sløre skel på grunden, og man får en fornemmelse af, at grunden fortsætter i det uendelige ind i skoven. Formationerne skaber også forbindelse til den omkringliggende natur, så have og landskab smelter sammen.

Formgivningen skaber her tre tydelige rum: En bålplads, et legeområde med trampolin og en siddeplads med havelamper og plantebed. En helt simpel måde at udnytte et meget stort areal og skabe forskellige funktioner i hvert rum.

Planterne vil på sigt være med til at skabe endnu mere variation og markering af rummene.

Bålpladsen har masser af luft omkring sig, og samtidig opstår der en lille hyggekrog med græsset, der hæver sig omkring pladsen og giver læ, når man sidder ned.

Haven herunder er omgivet af skov, og der er skabt små bløde formationer, som ser helt naturlige ud.

Fyrretræerne står i forskellig højde i terrænet og skaber dybde og variation i området omkring terrassen, og det omkringliggende landskab smelter sammen med haven.

Læs andre artikler fra Tor Haddeland. Find dem her.

Du kan læse meget mere om havearkitekt Tor Haddeland og Designhavers projekter
på hjemmesiden designhaver.dk og instagramprofilen @designhaver.