Generelt er der jo de sidste fire år sket store ændringer – og forbedringer – i min have. De grundlæggende elementer er på plads, og fremadrettet forestiller jeg mig kun, at der er plads til fri leg i bedene.


TEKST & FOTO: BONNIE HALL

I år har jeg lavet ændringer/justeringer i tre bede. Ikke fordi de ikke fungerede før, men fordi jeg hele tiden har lyst til at forbedre og prøve nye plantekombinationer. På den måde får jeg også en personlig erfaring for planternes ageren, som jeg bruger i forbindelse med kunders haveplaner.

Foran huset lavede jeg bedet helt om. Fjernede alt og anlagde et helt nyt bed med spejlbassin.

Bedene langs drivhuset og ved havedammen er også blevet ændret noget. Dette skete så sent på sæsonen, at jeg ikke har set bedet blomstre i de kombinationer, hvor de står nu. Begge bede arbejder med farverne rosa og bordeaux samt mørke bladfarver – i det ene bed bruges en kold rosa og en varm rosa i det andet. I det “kolde” bed inddrages desuden hvide planter.

En enkel ny pergola blev det også til. Foran huset. Den giver lidt skygge for de sydvendte vinduer, og det er jeg glad for. Temperaturen bliver noget mere udholdelig i de varmeste måneder, når der skygges lidt.

I år lavede jeg et lille forsøg med at have halvdelen af mine tomatplanter i små potter og den anden halvdel i bedet i drivhuset. Ideen var at finde ud af, om tomaterne i de små potter grundet begrænset plads men med øget tilførsel af gødning ville producere flere og bedre tomater. Og helt ærligt – forsøget var vist ikke godt nok til at vise noget som helst. For det første var alle planterne af forskellig sort – og for det andet blev de gødet ens. Jeg kan godt lide tomater i små potter. Det ser nydeligt ud, især kombineret med det ophæng af stålstænger, som også blev introduceret i år.
Næste år vil jeg gøre mig lidt mere umage. Plante de samme sorter på begge sider af midtergangen, så jeg kan sammenligne de to planter direkte. Jeg har nu også fået mit automatiske vandingssystem til at fungere, som det skal – og med regnvand, så det skulle også meget gerne højne kvaliteten.

I køkkenhaven var sæsonen en mere blandet fornøjelse. Haverummet er meget lille, så det handler om at udnytte pladsen optimalt, og det fik jeg ikke helt gjort. Generelt var salaten og spinaten ingen succes. Jeg fik ikke vandet nok – og ikke skærmet for fugle og snegle. Jeg endte med at hive nogle halvkedelige planter op før høst, da de var et ynkeligt syn. Årets bønner var snitbønner. Planterne blev store, og bønnerne faktisk flotte, men det var en kedelig sort. Næste år vil jeg gøre mig mere umage med at udvælge en sort, som med sikkerhed er god.

Årets stikkelsbærhøst var god, men den saft, vi lavede, holdt kun kort. Jeg satte derfor flere buske i håb om, at høsten næste år vil række lidt længere. Det kostede en solbærbusk livet.

Jeg havde igen i år en del ærter, og de var gode. De var forspiret ad flere omgange for at have en længere høstperiode, og det virkede. Næste år bliver udfordringen dog, at jeg ikke har plads nok til at lave det fornødne sædskifte – og vil derfor så færre ærter (med mindre jeg planter nogle inde hos bagboen).

I næste sæson overvejer jeg at investere i et højbed med sneglekant. Det er ingen hemmelighed, at jeg virkelig træt af dræbersnegle i bedet.

Du kan se meget mere til Bonnies have på instagramprofilen @gardening_by_hall.