Med aldrig svigtende sans for tidens strømninger har Claus Dalby netop udgivet en spændende billedbog. Denne gang er emnet køkkenurter i krukker – derfor titlen Krukke-køkkenhaven.


TEKST: OLE FOURNAIS, FOTO: CLAUS DALBY (FRA BOGEN)

Det er vel at mærke, og som Dalby selv siger, et ord, som endnu ikke findes i danske ordbøger. Men denne anmelder er overhovedet ikke i tvivl: emnet for denne bog kommer til at danne skole eller skabe ny interesse for spiselige urter i krukker.

Forhistorie om køkkenhave i krukker

Først lidt historie: I Oldtidens små gårdhaver – ofte kaldet atrium – fandtes normalt talrige krukker i mange størrelser. Her dyrkede græske og romerske familier deres vigtigste urter til madlavningen. Så havde man dem lige ved hånden – og man kunne nemt så eller plante nye efter behov. I Middelalderens klosterhaver møder vi også mange krukker, men også spiselige urter og grønsager i bede eller på marker, fordi forbruget nu var blevet langt større. Især i perioden 1200-1600 forfinede munke og nonner disse dyrkninger og noterede flittigt detaljer om årets gang – altså en slags havekalender med detaljer om vejr og vind, om blomstring og høst og frodighed og misvækst.

I finere haver i Renæssancen blev de spiselige urter og grønsager forvist til mere skjulte områder bag de fornemme villaer. De efterfølgende franske barokhaver rummede stort set aldrig sådanne planter. Her skulle man lede længe efter en decideret køkkenhave, som ofte blev vurderet til at være for irregulær og meget svær at styre i form af de ellers dominerende lige linjer og stram geometri.

Heller ikke de harmoniske engelske landskabshaver havde plads til kål o.l., men fra omkring 1830 blev der anlagt meget velholdte og fint designede køkkenhaver – vel at mærke gemt godt væk bag høje mure, som til gengæld gav læ for vinden og holdt på solvarmen om aftenen. Således opstod den berømte og nu igen attraktive og victorianske muromkransede køkkenhave, som konstant danner forbillede for andre nye køkkenhaver. Gennem de seneste 30-40 år har man over hele Storbritannien renoveret og genskabt sådanne haveanlæg ofte med store omkostninger, men altid med meget stor omhu og enorm respekt for de kulturhistoriske værdier.

Erfaringer fra kostomlægning

Hele denne tradition tager Dalby afsæt i, men tilfører emnet en lang række nye elementer, idet hele bogens koncept bygger på Dalbys private erfaringer med kostomlægning til plantemad – vigtigt at bemærke dette ord frem for det mere populære vegetarmad. Ikke overraskende fortæller Dalby i sin vanlige og letlæselige stil om alle de forventede emner som:

  • valg af frø
  • dyrkning
  • plantning
  • pasning
  • æstetik
  • planter

Overalt øser Dalby af sine efterhånden mange års arbejde med og interesse for havearbejde og især den æstetiske dimension ved planternes liv. Her kan både den nybagte altan- eller haveejer og den mere erfarne få en mængde inspiration og viden langt ud over den gængse havehåndbog. Men for mig har det mest interessante været det lange afsnit med de 80 enkelte planter. Her kan man ikke bare læse om de gammelkendte purløg og persille eller de mange varianter af kål, men også om de langt mere eksotiske planter som sar og pak choi. Fremover vil denne del af bogen kunne fungere som et regulært opslagsværk bl.a. med oplysninger om plantens hjemsted, dyrkning, pasning og høst.

Gennem hele bogen supplerer Dalby sine korte tekster med en kavalkade af flotte og meget velvalgte store fotografier – stort set alle taget i hans egen have i Risskov. De løfter bogen til et niveau langt over andre gængse danske havebøger om køkkenurter, hvor man ofte spises af med gnattede og uskarpe billeder. Som altid ved Dalbys efterhånden rigtig mange havebøger er også denne bog trykt på papir af særdeles god kvalitet, og den noget tunge bog er solidt indbundet. Sammen med det gedigne indhold skaber dette et solidt kvalitetsindtryk.

Urban gardening

I stort set alle Dalbys tidligere bøger har han et kapitel om et emne lidt ved siden af bogens centrale område. Således også denne gang, hvor han causerer om begrebet urban gardening. Først skriver han meget pænt om vores danske tradition med kolonihaver og giver en flot beskrivelse af en yderst velholdt kolonihave ved Gladsaxe. Dernæst om den noget usædvanlige have Gemyse i Tivoli i København, hvor man har skabt et særdeles frodigt og charmerende miljø ved et spisested. Endelig fortæller Dalby begejstret om begrebet altan-alferne, som på alle måder forsøger at skabe grønne og frodige miljøer selv på ganske få kvadratmeter. For nogle bymennesker bliver dette til en særlig livsstil.

De bedste beskrivelser i dette afsnit er om det efterhånden meget kendte Østergro på Østerbro i København og om det århusianske Plukk, som nu findes i bunden af byggeriet Æggepakkeriet ved det meget kreative  og nyskabende miljø ved Godsbanen. Sådanne initiativer vil vi klart se meget mere af de kommende år, for her kan man på et havefagligt niveau skabe smukke og frodige miljøer passet af engagerede mennesker med solid plantemæssig baggrund til gavn for ejere, naboer og hele bybilledet.

Det sidste emne i dette afsnit, urbane nyttehaver, er jeg langt mere skeptisk over for. I de større byer ser vi år efter år en stribe små og store projekter, som er passet godt i begyndelsen, men hurtigt forfalder i en sådan grad, at det nærmest skæmmer omgivelserne. Bare i Aarhus kan man hvert år fra midt på sommeren opleve tilgroede plantekasser og små bede – ikke groet til med purløg og blomster, men med alskens ukrudt. Som altid ved planlægning af haver, altaner og mindre bede skal man indtænke den nødvendige pasning.

Entusiasme og begejstring

Pasning af krukke-køkkenhaven hos Claus Dalby er til gengæld på ingen måde et problem. Som altid udstråler han en entusiasme og begejstring, som kun opleves hos den passionerede haveejer eller måske ejer af en altan.

Indrømmet, da jeg første gang hørte om dette projekt – en hel bog kun om planter i krukker – var jeg meget skeptisk. Kunne Dalby dog skrive en hel bog om det? Ja, det kan han – og endda en særdeles velskrevet og fornemt illustreret bog. Bogen ligner et godt bud på en gave til en fødselsdag, en mors-dags-gave eller måske en fars-dags-gave.

 

Du kan læse mere om Claus Dalby og hans dyrkning af køkkenhave i krukker her: Krukke-køkkenhaven.

TITEL: Krukke-køkkenhaven
FORFATTER & FOTOGRAF: Claus Dalby
UDGIVELSE: 2021
SIDER: 320
SPROG: Dansk