Nu er forårets blomster kun et minde, og i haven har juni måneds prunkende flor taget over. Det er længe siden, jeg skrev for Havefolket, men tiden er bare fløjet af sted, og jeg har kæmpet for at holde hovedet over vandskorpen.


TEKST & FOTO: KAROLINA BRISING

Foråret er den mest intensive periode i mit arbejde som havedesigner, men endelig efter flere måneders slid begynder den værste stress af være ovre. Jeg tror, at det er pandemien, som har gjort at haven pludselig er blevet så populær blandt mange mennesker. Overalt på planteskoler og i blomsterbutikker løber man tør for planter, fordi så mange vil lave det fint i deres haver. I mit arbejde som designer er jeg også blevet bombarderet med spørgsmål om at tegne og formgive udemiljøer til familier og firmaer, og selvfølgelig er det utroligt rart at være efterspurgt hos kunderne.

Forsommer

På Länsmansgården er sommeren en dejlig årstid fyldt med blomstring, summen af humlebier og gode dufte. Nu springer alle roserne snart ud, og selv om det har været en barsk vinter, og mange roser er døde, er der stadig mange fine sorter tilbage at nyde og beundre.

I år har jeg bestemt, at jeg skal plukke flere buketter end tidligere år, da beskæring fremmer den anden blomstring. Man får simpelthen flere blomster, hvis man beskærer og plukker overdådige rosenbuketter.

Nye planter til krukkerne

I disse dage er alle sommerblomsterne til vores krukkehave blevet leveret. Det er altid spændende den dag, de nye planter ankommer, og jeg bliver glad som et barn juleaften. Blomstrende planter er for mig en stor glæde, og når jeg har plantet en overflod af blomster i vores krukkehave, bliver jeg lykkelig langt ind i sjælen.

I år er der som sædvanlig lidt forskellige temaer i krukkehaven. Ved den store indgang er ledetråden passion, hvilket symboliseres af mørkerøde blomster og sorte bladplanter.

I vores middelhavsinspirerede krukkehave er temaet sommerhimmel med blåt og hvidt som farvetema.

Den sidste store krukkehave er placeret rundt om vores redskabsskur og består af både krukker og kurve. I år er farveskalaen limegrøn, og man kommer til at tænke på en kande kølig sommerdrik med friskpresset lime som hovedingrediens.

Tilplantning af krukkehaverne

Der ligger et stort arbejde bag vores krukkehaver her på Länsmansgården. Dels må de gamle planter – i dette tilfælde forårsblomsterne – fjernes og krukkerne renses for rødder. Derefter må vi fylde ny jord i toppen af krukkerne, for jeg skifter ikke al jorden hver sæson, men genanvender den jord, der ser god nok ud. Når krukkerne derefter er stillet de rette steder i haven, kommer den sjove del, det vil sige plantningen. Nu skal alle planterne på plads i deres krukker, og jeg skal arrangere blomsterne på en spændende måde. Jeg plejer at begynde med de store krukker øverst og arbejder mig siden udad i kompositionen.

I forbindelse med, at krukkerne fyldes med sommerblomster, er det også på tide at plante alle havens frøsåede småplanter ud. En af mine andre store interesser er at dyrke planter fra frø. Det giver så megen glæde at se de små spirer vokse. Måske har jeg taget munden for fuld i år, for så mange forskellige sorter har jeg aldrig før sået. Men I ved, hvordan det er, når man bliver bidt af noget, og alle ens tanker handler om den ting. Sådan har det været for mig og såningen. Nu er alt i hvert fald plantet ud i passende tid, og når vi skal have åben have i august, vil det blomstre i alle bede her hos os.

Dahlia

For nogle uger siden plantede jeg også alle dahliaer ud, og i år dyrker jeg mange flere sorter end nogensinde. Jeg tror, man kan kalde mig en dahlianørd, for dahlia er og bliver et vigtigt indslag i vores have. Glæden ved at kunne binde buketter og fråse i snitblomster er så stor, og da dahliaer giver en stor høst, er de det selvfølgelige valg for mig. Nu da alle knolde er i jorden, føles det fantastisk, og inden en måned håber jeg at kunne plukke mine første buketter.

Kom meget gerne på besøg

I en weekend i august har jeg planer om at åbne haven for besøgende. Så håber jeg, at du vil komme og besøge mig her på Länsmansgården.

Restriktionerne omkring rejser mellem Sverige og Danmark er begrænsede, og jeg håber og tror, at smitten er gået mere ned i slutningen af sommeren. Besøg i andres haver er noget, jeg elsker og inspireres af. Derfor vil jeg også lade jer, som læser dette, komme her og få samme oplevelse. Man får altid nogle nye ideer at tage med hjem til sin egen have. Hold øje med min Instagram @karolinalansmansgarden for mere information om datoen. Hav nu en rigtig dejlig sommer – så håber jeg, vi ses i august.

Bedste hilsner fra,
Karolina på Länsmansgården

Vil du læse mere om Karolinas haveliv, finder også Karolina på sitet www.lansmansgardendesign.se og følg hende endelig på instagramprofilen @karolinalansmansgarden.