PERSONERNE BAG HAVEFOLKET

Et site som HAVEFOLKET kræver mange forskellige kompetencer, en stor bunke energi og så massevis af passion. Den daglige drift varetages 100% af redaktionen. Herudover er der en masse andre haveengagerede mennesker, der hjælper til og bakker op, og det er en af grundene til at HAVEFOLKET består, selvom det kører uden indtjening eller løn. Den daglige dosis glæde modtages blandt via søde kommentarer og mails fra HAVEFOLKETs læsere, og derfor er læserne absolut også en stor motivator for hele HAVEFOLKET universet.
Herunder finder du information om de mennesker, der via engagement, passion og lyst til haveliv har valgt at støtte HAVEFOLKET og på en eller anden måde bidrager.

DE FASTE SKRIBENTER

Lone Biehl

Lone er uddannet civilingeniør og driver i det daglige rådgivningsvirksomheden etRUM. Den primære fritidsinteresse er haven og har været det lige så længe, hun kan huske. Herudover er de primære interesser design, arkitektur og fotografering. I haven er det de overordnede rammer og indretning af haverummene, der har størst interesse. Lone har været med siden HAVEFOLKETs start. Du kan se mere om hendes haveliv på @havedagbogen. Læs HAVEFOLKET-artikler skrevet af Lone.

Kontakt lone@havefolket.com.

Ole Fournais

Ole startede som gæsteskribent på HAVEFOLKET tilbage i juni 2014, og siden er han ind imellem poppet op med artikler om havehistorie eller reportager fra smukke gamle haver. Ole har en helt unik viden om historiske haver og vil her på magasinet ind imellem berige os med beretninger om havens historie eller andre interessante input i samme boldgade.

Læs artikler skrevet af Ole.

FLERE SKRIBENTER

Udover de faste skribenter har mange flere havefolk bidraget til HAVEFOLKET. Herunder kan du se et udpluk af alle de skribenter, der er med til at forme magasinet.

Birgitte Sværke Pedersen

Birgitte kører på landet så ofte, som hun kan. Her får hun frisk luft, løsnet musklerne og renset hovedet, så der er plads til nye ideer. Ideer til hvordan vi kan indrette os med en personlig stil uden at sprænge budgettet. Ideerne kan du finde på hendes private blog, hvor det især handler om at bruge ting med sjæl. Og sjæl får en ting – ifølge Birgitte – først, når den er brugt. @retrogarden

Læs artikler skrevet af Birgitte.

Bonnie Hall

Bonnie er uddannet jurist, men arbejder i dag mere og mere med hendes passion – haven. Bonnies private have er en kolonihave på 400 m2, der ligger i en haveforening i Gladsaxe nord for København, købt i septemter 2014. Ved overtagelsen bestod haven primært af en græsplæne, et enkelt æbletræ og en syren, men er i dag en gennemført romantisk have i cottage gardenstil. @gardening_by_hall.

Læs artikler skrevet af Bonnie.

Charlotta Jörgensen

Charlotta Jörgensen driver sammen med sin mand ejendomsmæglerbureau og en lille indretningsbutik i Malmø. Charlotta bor i et funkishus fra 1939 med en forlængelse i glas fra 2006. Charlotta bor i Sverige i en lille by kaldet Lomma. Haven er omkring 1000 kvadratmeter stor og bestod oprindeligt af græsplæne, tre æbletræer, et pæretræ, et stort krægetræ og en køkkenhave med kartofler. Siden har Charlotta skabt en perlerække af haverum, som hun har portrætteret her på HAVEFOLKET.

Esther Geneser

Esthers have, der er 37.000 m2, ligger for enden af en bugtet landevej i Alsønderup ved Hillerød. Hun flyttede ind i huset sin mand i 2010, og dengang var der ikke anlagt en have. Det tog hun siden fat på fra en ende af, og haven og arbejdet med den giver hende en stor livsglæde. Esther, der har brasilianske rødder, er en energisk kvinde med ben i næsen og masser af energi og gåpåmod. Hun har masser af ideer til både have, dekorationer, fotografi og ikke mindst kurser, der afholdes på ejendommen. Både af Esther selv og med gæstelærere.

Helle Troelsen

Helle er først i 50’erne og har boet i Troense på Tåsinge siden 2012. Hun bor sammen med sin kæreste Thomas, og tilsammen har de fire børn, som alle er flyttet hjemmefra. Siden april 2017 har Helle haft firmaet Troensehaven, hvor hun beskæftiger sig med havedesign og haverådgivning. Oprindeligt er hun uddannet socialpædagog med en pædagogisk overbygning fra Danmarks Pædagogiske Universitet, men i dag arbejder Helle professionelt som selvlært havearkitekt med havedesign. @troensehaven

Læs artikler af Helle.

Henrik Eriksen

Henrik Eriksen er en dybt passioneret frankofil havemand og har sammen med sin hustru skabt fire haver på 15 år. Det har været en haverejse fra en lille kolonihavehave, over parcelhushaven med tilhørende murermestervilla og den ultralille rækkehushave i et lejet hus, til et utopia med den franske have i det gamle mejeri i Østjylland. Den franske have og huset ligger i landsbyen Hørret lige syd for Aarhus. Projektet er en herkulisk bedrift skabt at to mennesker med fuldtidsarbejde, to små drenge og en stor hund. Kærligheden til Sydfrankrig med den lange sommer, det lune efterår og det uendelige forår er den skabende ramme om haven og huset.

Henrik Mikaelsen

Henrik er uddannet arkitekt og byplanlægger og arbejder i det daglige med projekt- og procesledelse. Henrik tilbringer stort set alle weekender og mange ferier i Sønderjylland tæt ved vadehavet, hvor han har det skønneste fritidshus med dertilhørende have. Haven bliver, selvom den ikke er stor, dyrket med stor fornøjelse, og især lægger Henrik vægt på at udnytte kvadratmeterne fuldt ud. @havehjernen.

Læs artikler skrevet af Henrik.

Jeannett Fruergaard

Jeannett bor i Midtjylland på en gård sammen med sin mand Leif og deres fælles datter Filippa på 7 år. Jeannett er uddannet bager og pædagog, og efter 15 år med kager og brød arbejder hun nu i en privat børnehave i Viborg. Der har ingen dyr i drift på gården, noget af jorden er tilplantet med juletræer, noget er lagt ud i naturgrund til jagt, men det meste af jorden er lejet ud til nabolandmanden.Haven er en landbrugshave på ca 10.000 kvm. @jeannettfruergaard 

Læs artikler skrevet af Jeannett.

Karina Emilie Revsbæk Lauesen

Karina er uddannet designteknolog og har en fortid i modeverdenen. I dag driver hun sin egen tegnestue, hvor hun, ud over at tegne haver er involveret i en masse sjove og kreative projekter. Dertil har Karina også gjort sig fortjent til et gartnerdiplom, har undervist i havens indretning – og så er hun forresten ret ferm til at køre traktor. Karina har været med til at starte HAVEFOLKET og været del af redaktionen indtil 2017. Se mere på @the.gardenroom

Læs artikler af Karina.

Karina Kaas Steensen

Karina er årgang 1971, gift med Henrik og sammen har de to børn. Familien bor i Hedensted Skov ca. midt mellem Horsens og Vejle – tæt på byliv, men alligevel lige midt i naturen. Karina driver agentvirksomheden Kaas Outdoor Living og har fingeren på pulsen, når det drejer sig om indretning i haven. I 2018 har Karina været gæsteskribent på HAVEFOLKET. @Kaasoutdoorliving.

Kjeld Slot

Have- og landskabsarkitekt, Kjeld Slot, arbejder med haver og parker for private og offentlige virksomheder, samt statslige og kommunale institutioner og instanser. Kjeld er uddannet billedkunstner ved Det Jyske Kunstakademi og arbejder, kombineret med sin profession som have- og landskabsarkitekt, også som underviser på Kunstakademiets keramiske afdeling i Aarhus. kjeldslot.dk

Lene Møntegaard

Lene elsker at forene det rustikke og det romantiske, når countrylivet bliver udlevet i et dejligt fiskerhus i Greve syd for København, hvor drømmen er mange flere staudebede og et stengærde i haven. Lene gør det også selv (sammen med sin mand og venner) og finder det inspirerende selv at finde på smarte løsninger, der kan inspirere andre. @LeneMøntegaard.

Læs artikler skrevet af Lene.

Mads Boserup Lauritisen

Mads er bybonden, der står bag virksomheden TagTomat. Mads er gift med Josefin og far til to. Familien bor i en lejlighed på Nørrebro, hvor TagTomat startede i baggården som en hobby på et skraldeskur i 2011. Mads Boserup Lauritsen er uddannet arkitekt fra Arkitektskolen i København, men i dag er det han livsprojekt TagTomat, der fylder hverdagen. @Tagtomat

Læs artikler skrevet af Mads.

Marianne B. Andersen

Marianne er født i Aarhus i 1967 og er vokset op i en familie med fem børn på Nordlangeland. Som student flyttede hun til København og fik job på en planteskole i Smørum. Her lærte hun at okulere roser, grave klumpplanter op og plante småplanter ud efter snor. To år på Vilvorde i Tølløse gjorde hende til gartneritekniker, og det første job var i en planteskole i Vejen, hvor hun stod for at lave slyngplanter, bunddækkende planter og roser. Efter nogle år skiftede hun retning og blev ansat ved den daværende Årslev Forsøgsstation, hvor hun arbejdede sammen med forskere om at lave forsøg med planter. Marianne bor sammen med sin mand Per og sønnen Alfred i Gislev på Fyn. Huset ligger på en grund på ca. 10.000 m2, der er opdelt i diverse haverum, men består også af et areal, der er sprunget i ‘natur’. På grund havens størrelse eksperimenterer de fortsat med at få den plantet til, så pasningen ikke er så krævende.

Marianne driver magasinet Haveglæder, som du finder på mange danske planterskoler, og dem du kan læse med i på haveglæder.dk og på instagramprofilen  @haveglaeder.

Marianne Selvig Olsen

Marianne Selvig Olsen er cand. mag og interesserer sig for livskunst, skæve vinkler og stemninger i haven. Fokusområder indenfor have: Den svære vekselvirkning mellem gøren og væren, havebesøg, plantebytte, formering, lægeurter, folkeminder samt nemme genveje til ”biologisk havebrug”. Haveinteressen er hun født med, men den slog først rigtigt rod, da hendes ervhervskarriere blev stoppet af en pæl i haven for nogle år siden. Nu er haven ”genoptrænings- og opladningscentral”. Af samme grund kan havestilen kaldes Pippi Langstrømpe møder Frida Kahlo i en vild bohemehave bag ligusteren i en forstad til København.

Læs artikler skrevet af Marianne.

Morten Albek

Det er ret længe siden, at Morten fandt interesse for det grønne. Som ung afsluttede han sin uddannelse som væktshusgartner og efteruddannede sig som blomsterdekoratør. Morten har siden haft sin egen blomsterforretning og været gartner på Egeskov Slot. Men så  begyndte han at arbejde som fotograf, og det har stået på i 30 år. Glæden ved planter og have er dog fuldstændig intakt. Nu er det blot som haveentusiast, han griber saksen og spaden. Og som have-blogger og forfatter af bøger om bonsai. Mortens nuværende have er hans fjerde have. Sammen med Ann-Lisbeth anlagde han for fire år siden en have på en 4.500 kvm stor grund. Parret flyttede hertil, da deres døtre fløj fra reden. Belært af erfaringer og fejltagelser er den nuværende have godt på vej til at blive den have, Morten altid har drømt om. En del med afsæt i cottage gardenstilen og en del japansk inspireret have med bonsai. Haven er Mortens åndehul. Til forskel fra hans tidligere periode som gartner er der her helt og holdent tale om fornøjelse.

Du kan læse mere om Morten på bloggen gartnerens-have.dk eller på instagram @gartnerenshave.

Signe Goldmann

Signe boede i kolonihavehuset på Amager og viste smukke billeder på sin blog, Signes Vals, da vi i 2012 startede magasinet HAVEFOLKET. Signe sad dengang i Københavns borgerrepræsentation og kom godt rundt i verden, hvor hun blandt andet stiftede bekendtskab med alverdens botaniske haver og ikke mindst en masse urbane haver, som hun har portrætteret her på magasinet. Signe tager virkeligt smukke havebilleder og er i dag selvlært havefotograf under eget navn. @havefotografi.

Læs artikler skrevet af Signe.

Stefan Trolle

Stefan Trolle Lindros bor med sin kone Maria og deres tre børn i et sort hus fra 2008 lige uden for Stockholm i Mellemsverige. Stefan er for nylig videreuddannet som biodynamisk gartner og har fra sin designstudio siden 2016 tilbudt havedesign og brandudvikling.

Sofia Sundmark

Sofia arbejder til dagligt som socialrådgiver. Hun bor sammen med sin familie i en gammel fabriks- og arbejderby, Jonsered, som ligger lige uden for Göteborg. Familien består af Sofia, hendes mand Joakim og deres fire børn, hvoraf to af børnene bor stadig hjemme. I haven bor en flok pjuskede dværghøns og to franske vædderkaniner. Huset er bygget af Jonsereds fabrikker i begyndelsen af 1900-tallet og haven er på omkring 700 kvadratmeter. @sofiasundmark

Læs artikler skrevet af Sofia.

Tor Haddeland

Tor Haddeland er 48 år og har firmaet Designhaver. I over 20 år har han haft fokus på gode løsninger til haveejere. Tors baggrund er en opvækst i Norge med naturen som omdrejningspunkt. Senere lagde en norsk gartneruddannelse og en dansk teknologuddannelse grundlaget for at starte eget firma for godt 20 år siden. De projekter, som har høstet mest opmærksomhed, har ofte været til den minimalistiske side. For ti år siden var det interessant at udforske og udvikle netop denne stil. I dag er der også mange nye elementer, som præger de projekter, tegnestuen skaber. F.eks. vinder naturen indpas i sin rå og rene eller mere fortolkede udgave. Men det vigtigste er nok, at hygge og varme igen er grundelementer, også selv om linjerne er enkle og udtrykket minimalistisk. I 2020 vil Tor delagtiggøre jer i tankerne bag en god haveplan og forskellige haveløsninger.

Du kan læse mere om Tor og hans tegnestue på sitet Designhaver.dk.

Ulrika Sabel

Ulrika bor med sin familie i et klassisk gult teglhus fra 70’erne i et område, der kaldes Fågelsång i Södra Sandby, der ligger uden for Lund i Skåne. Ulrikas have er ca. 1000 kvm. og hun startede i sin tid nærmest forfra med at anlægge en moderne have, som skulle passe til huset, og som også skulle rumme hendes kærlighed til blomster og planter. Ulrika har en naturvidenskabelig uddannelse og arbejder til hverdag på ‘Jordbruksverket’ med emner, som vedrører landbrug, vand og miljø. På HAVEFOLKET skriver Ulrika om sin stilsikre tilgang til haven, om planter og farvesammensætninger og alt det andet, der rører sig i hendes haveliv. Desuden er Ulrika flittig gæst i haver og på spændende planteskoler, så reportager fra hendes ture rundt omkring i verdens grønne åndehuller vil også præge hendes bidrag til HAVEFOLKET. Se mere på @enskimrandetradgard.

Læs artikler skrevet af Ulrika.