onsdag den 12. december 2012

MINI-FOTO-GUIDE, DEL 2

FOTO-GUIDE

Vi havefolk sætter pris på skønne billeder; både når vi læser magasiner og bøger, men absolut også på nettet! Vi bringer jer derfor endnu en artikel med fif fra Signe til skønne havefotos. Denne artikel handler det om at bruge lyset i sine billeder. 

FOTO OG TEKST: SIGNE
INTRO: LONEJeg holder meget af solskinsbilleder. Som jeg fortalte i mit første fotoindlæg, så var solen også i lang tid næsten en forudsætning for at jeg kunne tage skarpe billeder, da mit lille lommekamera havde svært ved at tage skarpe billeder i gråvejr.

Som så mange andre har jeg på et eller andet tidspunkt læst eller fået at vide, at jeg ikke måtte tage billeder i modlys. Men det havde jeg heldigvis glemt alt om, da jeg gik i gang med at blogge og tage billeder fra min have. Hurtigt gik det op for mig at nogle af de billeder, jeg var gladest for (og som også affødte flest positive kommentarer på min blog), netop var billeder, hvor jeg havde solen foran og ikke bag mig, da jeg trykkede på udløseren.

Det er de færreste blomster der er så massive, at sollyset ikke i en eller anden grad kan skinne igennem dem. Jeg synes at denne gennemskinnelighed er med til at give blomsterne både liv og ynde, og ofte også et meget større farvespil. Og denne gennemskinnelighed får man bedst frem i sine billeder, hvis lyset netop får lov til at skinne igennem blomsten, før det rammer kameraet.

Her er det et eksempel med en blå balkananemone. Da blomsterne drejer sig mod solen, vil man normalt ikke tage billeder af blomsterne i modlys. På billedet til venstre, er solen ret skarp og rammer kronbladene i en vinkel, hvor meget af lyset reflekteres. Genskinnet får blomsten til at virke ret massiv - den kunne næsten være støbt i plastic. På billedet til højre er solen knapt så skarp.
Her kan man så se hvad der sker når man drejer kameraet, så solen får mulighed for at skinne igennem blomsten - den får en helt anden lethed over sig.

 Af og til tager jeg billeder i direkte modlys, men for det meste peger kameraet ikke direkte mod solen, men lidt ved siden af den. Dette gør jeg for at undgå lysreflekser i kameraet og for at undgå, at billedet bliver overbelyst, eller at motivet bare bliver en mørk silhuet mod solen (det kan dog nogle gange give en ret flot effekt).

Hvis jeg kan fornemme at der kommer for meget lys ind i kameraet og at billedet formentlig vil blive overbelyst, så drejer jeg kameraet en smule mere væk fra solen.

Ofte kan det også hjælpe at holde en hånd op ved siden af eller over kameraet for at skærme – ligesom skyggen på en kasket eller en udstrakt hånd, holdt skyggende op over øjnene, hjælper en til at se bedre i skarpt sollys.


Hvis man skal tage billeder i direkte modlys, så bliver de ofte bedst i den tidlige morgensol eller den sene aftensol, da solen på disse tidspunkter er meget blødere og ikke er nær så skarp som midt på dagen.

Det har også stor indflydelse på farverne om der er sol på eller ej, og om billedet tages i med- eller modlys. Her er et eksempel med de samme kulørte tulipaner; først taget med solen i ryggen, og bagefter hvor sollyset fik lov til at skinne igennem dem.


Her er det et eksempel med den samme rose fotograferet i henholdsvis gråvejr og sol.

Ud over sol på selve motivet, så giver det også ofte en god dybde- og farvevirkning, hvis der er sol på dele af baggrunden.

Min pointe her er ikke, at man kun skal tage billeder i solskin, eller i modlys for den sags skyld - og der er absolut nogle motiver, der egner sig bedre end andre - men jeg håber, at mine eksempler har kunnet vise nogle af de effekter man kan opnå ved at arbejde bevidst med, hvordan man bruger solen på sine billeder.

I næste indlæg i denne lille fotoguide vil jeg komme nærmere ind på, hvordan jeg arbejder med kameravinkler.Her kan du læse de tre andre indlæg i denne mini-foto-guide:
DEL 1: Om lommekameraer og lukketider
DEL 3: Om kameravinkler og kunsten at komme helt ned i græshøjde.
DEL 4: Om beskæring og dybdeskarphed

8 kommentarer:

 1. Tak for de mange gode råd, Signe. Det varer nok lidt før jeg tager billeder som du, men jeg arbejder på det :-)

  SvarSlet
 2. Tak for kurset, jeg kan også godt lide at tage billeder i modlys, men om sommeren er det ikke ligegyldigt, hvornår de bliver taget. Det er bedst morgen og aften.
  Nu skal jeg ud og tage billeder af himlen.
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
 3. Åh SÅ smukke fotos - men tror altså også der er en ret så effektiv zoomlinse og et rigtig godt motivfangerøje i spil:0). De er vidunderlige de fotos - og det store anemonefoto er helt, helt fantastisk!

  Mange betagede vinterhilsner fra
  Katinka

  SvarSlet
 4. Dejlige billeder du har taget Signe og dejligt spil med lys og skygger, det giver nogle helt fantastiske billeder når man gør det. Modlys er uimodståeligt ! Lige som makro kan få de fineste detaljer frem i enhver blomst

  SvarSlet
 5. Hej Signe
  Jeg følger godt med i dit fotokursus - tak for 2. lektion!
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 6. Tak for råd og fif. Det er nogle smukke foto du viser. En af de blomsterfarver jeg synes er rigtig svær at fotografere er hvid. Det er næsten ikke til at få dybde og skarphed i billedet.

  SvarSlet
 7. Som du ved Signe, så ELSKER jeg at se blomster igennem din linse.....du har virkelig flær for at tage nogle fantastiske billeder. Somme tider tænker jeg at et par havemagasiner ville gøre et scoop hvis de fik ansat dig som fotograf.....de er nemlig ikke altid lige heldig med lyset på deres billeder ;0)

  Tak for din super fine foto-julekalender og gode fif og små tricks vi kan tage med os ud næste gang solen skinner ......

  SvarSlet
 8. Bare flot. Især balkananemonerne i modlys er da helt fortryllende.

  SvarSlet

ANNONCE