Krukker er geniale til sommerblomster, krydderurter og også til mange typer af stauder. Men til små træer eller opstammede buske er krukker absolut også geniale. Vi har kigget os omkring og fundet inspiration frem til dig, der vil ud og plante lidt “større” i krukkerne.


TEKST & FOTO: LONE

Tænker man på små træer til krukker, så er der ingen vej uden om oliventræet. Og det er ikke uden grund, for oliventræer er bare så smukke i krukker. Men – det kan de fleste vintre ikke klare vores frostgrader, så hvis man ikke har et sted at tage det ind om vinteren, så kan man jo overveje den pilebladede pære i stedet. Det er ikke helt det samme, men den har nogle andre fordele som absolut gør den en plads i haven værd. Blandt andet det meget fine grå løv, smukke hvide blomster i foråret og naturligvis – at den er hårdfør.

En anden klassiker er citrustræerne. De er fantastiske i krukker og blomsterne dufter skønt. Har du ikke mod på at have dem inde til overvintring i skur, drivhus eller garage, så prøv i stedet med små æbletræer. De er også bedårende i krukker. Vælger du store beholdere, kan de stå i krukkerne i mange år.

Når vi nu er i den frostfølsomme ende, så kommer vi altså heller ikke udenom disse tre: Rosmarin, agave og phønixpalme. De er smukke og fantastiske i haven – men uden frostfri overvintring klarer de ikke to sæsoner.

Opstammede buske kan let gøre det ud for et lille træ. Laurbær er fantastisk, men ikke hårdfør i danske vintre. Lidt mere hårdfør er den portugiske laurbær og udover at den nogle vintre kan fryse lidt tilbage, så er den faktisk velegnet i krukker.

I flere af de engelske haver er jeg stødt på denne: Aloysia Triphylla, citronverbena. Den er ganske fantastisk. Til gengæld er den ikke helt hårdfør og har brug for overvintring i koldt drivhus eller på overdækket terrasse, så den undgår den værste frost.

Min egen favorit til krukkerne er kirsebærlaurbær. Den er grøn hele året, kan klippes helt efter behov og så er den ualmindelig nem at passe.

Der er mange flere muligheder for små træer/opstammede buske, der er smukke i krukker – her er kun vist en lille udsnit. Herunder finder du en liste med inspiration til jagten på større planter til krukkerne.

  • Syrener
  • Japansk løn
  • Opstammede taks
  • Figen, bornholmsk
  • Sommerfuglebusk – fx. de nye miniaturebuske
  • Myrter (frostfølsom)
  • Datura (frostfølsom)
  • Diverse frugttræer

Har du flere ideer, er du altid meget velkommen til at supplere!