Til den lille have eller som overstander i staudebedet er Nordens oliven – den pilebladede pære – en sand perle. Brug den i kombination med pastelfarvede stauder eller kombiner med græsser samt hvide og mørke blomstringer for raffinement.


TEKST: LONE, FOTO: LONE & LENE

Mine første bekendskaber med den pilebladede pære har været via de berømte, engelske haver. Blandt andet i den ofte portrætterede hvide have ved Sissinghurst Castle, har træet en hovedrolle. Claus Dalby har også brugt megen venlig omhu på at udbrede dette lille træ, der er særdeles velegnet i det danske klima, og giver en skøn stemning i retning af Middelhavslandenes oliventræ. Forskellen er blot, at mens oliventræet skal indendøre i den danske vinter, kan den pilebladede pære blive i haven. Måske derfor lyder træet også navnet “Nordens oliven”.

PILEBLADET PÆRE
Pyrus salicifolia ‘Pendula’

Den pilebladede pære er et superfint, mellemhøjt og løvfældende træ, der har de smukkeste, grågrønne, ellipseformede blade. Desuden blomstrer den i april-maj måned med de yndigste små, hvide blomster.

I september-oktober dukker de små (2-3 cm) pærer op med en friskgrøn farve og minder om ophavet til træets navn.

Den pilebladede pære ynder en solrig placering, og også derfor er den en fantastisk medspiller til det frodige staudebed i fuld sol. Her skal den have god plads, da den kan vokse til en bredde på 4-6 m – det samme i højden. Træet bliver i kronen meget kompakt, som det ses af flere fotos herunder. Beskæres træet ikke, vil den overhængende form gøre, at træets grene når jorden og næsten synes værende en busk.

Træet kan dog med fordel beskæres hårdt, hvis særlige former ønskes fremelsket. Klippes det godt ind hver vinter, bliver kronen tæt og kompakt, og det kan således holdes opstammet som en grå kugle, der svæver over bedene.

Den pilebladede pære får gule høstfarver, og også denne del af træets cyklus er et aktiv i haven.

Det skal selvfølgelig også nævnes, at den pilebladede pære er skøn i krukker og fremkalder, ved en solrig placering på terrassen, den elskede Middelhavsstemning som oliventræet. Og så er man endda fri for at slæbe det frem og tilbage hvert forår og efterår.

FAKTA

NAVNPyrus salicifolia ‘Pendula’
DANSK NAVN: Pilebladet pære
LYSFORHOLD: Fuld sol
HÅRDFØRHED: Fuldt hårdfør
JORDBUND: Almindelig næringsrig havejord.
VÆKST: Mellemstort, middelvoksende, overhængende træ med grågrønne ellipseformede blade.
STØRRELSE: Højde og bredde: 4-6 m.
BLOMSTRING: Små hvide blomster i april-maj, der afløses af små, grønne pærer i september-oktober.
ANVENDELSE: Velegnet i bede.