Til den lille have eller som overstander i staudebedet er Nordens oliven – den pilebladede pære – en sand perle. Brug den i kombination med pastelfarvede stauder eller kombiner med græsser samt hvide og mørke blomstringer for raffinement.
TEKST: LONE, FOTO: LONE & LENE
Mine første bekendskaber med den pilebladede pære har været via de berømte, engelske haver. Blandt andet i den ofte portrætterede hvide have ved Sissinghurst Castle, har træet en hovedrolle. Claus Dalby har også brugt megen venlig omhu på at udbrede dette lille træ, der er særdeles velegnet i det danske klima, og giver en skøn stemning i retning af Middelhavslandenes oliventræ. Forskellen er blot, at mens oliventræet skal indendøre i den danske vinter, kan den pilebladede pære blive i haven. Måske derfor lyder træet også navnet “Nordens oliven”.
PILEBLADET PÆRE
Pyrus salicifolia ‘Pendula’
Den pilebladede pære er et superfint, mellemhøjt og løvfældende træ, der har de smukkeste, grågrønne, ellipseformede blade. Desuden blomstrer den i april-maj måned med de yndigste små, hvide blomster.
I september-oktober dukker de små (2-3 cm) pærer op med en friskgrøn farve og minder om ophavet til træets navn.
Den pilebladede pære ynder en solrig placering, og også derfor er den en fantastisk medspiller til det frodige staudebed i fuld sol. Her skal den have god plads, da den kan vokse til en bredde på 4-6 m – det samme i højden. Træet bliver i kronen meget kompakt, som det ses af flere fotos herunder. Beskæres træet ikke, vil den overhængende form gøre, at træets grene når jorden og næsten synes værende en busk.
Træet kan dog med fordel beskæres hårdt, hvis særlige former ønskes fremelsket. Klippes det godt ind hver vinter, bliver kronen tæt og kompakt, og det kan således holdes opstammet som en grå kugle, der svæver over bedene.
Den pilebladede pære får gule høstfarver, og også denne del af træets cyklus er et aktiv i haven.
FAKTA
NAVN: Pyrus salicifolia ‘Pendula’
DANSK NAVN: Pilebladet pære
LYSFORHOLD: Fuld sol
HÅRDFØRHED: Fuldt hårdfør
JORDBUND: Almindelig næringsrig havejord.
VÆKST: Mellemstort, middelvoksende, overhængende træ med grågrønne ellipseformede blade.
STØRRELSE: Højde og bredde: 4-6 m.
BLOMSTRING: Små hvide blomster i april-maj, der afløses af små, grønne pærer i september-oktober.
ANVENDELSE: Velegnet i bede.
Tja jeg klipper og klipper i min, men køn tror jeg aldrig den bliver, ikke ligesom den på billederne her.
Tusind tak for de smukke billeder og den dejlige artikel om et af mine yndlingstræer. Nordens oliven kan man da ikke andet end elske. Det samme gælder Sydens oliven:o)
Lige nu sidder jeg og nyder synet af havens snepudrede træer. Havelamperne belyser den hvide magi, og jeg kan slet ikke tage øjnene fra dette vinterlige syn, som jeg virkelig har længtes efter.
De bedste olivengrønne hilsner til det ganske danske HAVEFOLK
Sidder du og lurer ude i det nye driveri?
Hej Jytte – mystisk ikke? En aften i vinterland og så er der her til morgen nærmest helt ryddet igen.
Heldigvis nød de yngste her i huset for alvor sneen, mens den var der i går. Al sne blev nærmest samlet til snemænd, havesofa og speciallavet kælkebakke. Det er dage som disse, der fortæller mig, at jeg endelig ikke må sløjfe min græsplæne, så længe der er børn i huset 🙂
Nette, du er da heller ikke til at snyde:o)!!!!!
Lone, her ventede vi også med at sløjfe den sidste rest af græsplæne, til snemænd, gyngestativer og sommer-plastik-pool blev aldeles uinteressante. Må indrømme, at græsplænen ikke var meget større end et frimærke tilsidst. Dog oplevede vi også, at havens labyrint-agtige stissystem appelerede meget til Emmas og venindernes fantasi og der blev brugt mange timer på at lege gemmelege og andet godt. Et Halloween-party, hvor der med lommelygter ledes efter små skjulte græskar, som udløser en belønning, gjorde også altid stor uhyggelig lykke. Især når der rundt i haven var placeret makabre og uhyggelige effekter, som fik tøsehvinene til at nå uanede højder, når deres lommelygter ramte dem. Ja, det var dengang…….
Nu er sneen næsten smeltet og vi er tilbage i gråvejret.
Knus
Helt bestemt et skønt træ, som jeg bare stadig ikke har fået mig taget sammen til at anskaffe. For træets egenskaber gør at det ville passe fint ind flere steder hos mig. Jeg har nydt CD's mange billeder og omtaler af træet og nu også jeres.
Det må blive i år at det sker 🙂
Jeg har en opstammet 2 m version af dette træ købt i Bilka i november 12, så sidste sommer var den første. I dag kan jeg ikke forestille mig haven uden. Et smukt træ som tilfører et bed højde uden at være "for meget".
Jeg så ikke en eneste lille blomst og derfor heller ingen pærer. Ikke at det gør noget, men er det fordi jeg var vaks med en saks mon?
Hej Nette. Jeg har mit stående i en kæmpe terracottakrukke og der stortrives det – er helt forelsket i de smukke grå blade. Men som hos dig har det ikke vist blomster endnu. Vi hiver lige Lene på banen, for den positive erfaring har hun – hendes træ blomstrer!
Lene – hvad gør du? eller gør du ikke 🙂
Hej Nette. Jeg måtte lige en tur i fotoarkivet for at se hvornår mit træ blomstrede første gang. På billederne fra 2010 hvor jeg købte de 2 jeg havde i whiskytønderne, kan jeg ikke se blomster, MEN i 2011 kom den første, skønne blomstring.
Jeg har ikke gjort noget specielt – begyndte faktisk først at beskære træerne i 2012! Jeg er sikker på, at blomstringen nok skal komme!
Jeg har også fulgt dette træ med stor interesse, men ved ikke lige hvor jeg skulle placerer det, men nu kan jeg godt se at det er noget vrøvl!! Selvfølgelig kan jeg da skrue den pilebladede pære ned et eller andet sted, come on fru Friis!!!
Et træ kan man vel egentlig ikke kalde det!? Nærmere en lille stok med en grå hængende busk i toppen af. Derfor hedder den også `Pendula´ (noget der hænger og svajer i vinden som et pendul) derfor en den god til at klippe i form som lollipop (læs slikkepind). Den ægte pilebladet pære, Pyrus salicifolia har en voksemåde der minder meget mere om de krogede oliventræer og den har et helt andet malerisk udtryk i sin asymmetriske grenopbygning og bør derfor i stedet kaldes for `nordens oliven´ som en svensk haveskribent døbte den for mange år siden. Et alternativ er Pyrus nivea som hedder snepære, har lidt bredere blade større blomster er lidt mere vindfast og en mere rustik vækst.
Den hængende pilebladet pære, P. s. `Pendula´ som er podet på stamme, har for mig, lidt det samme udtryk som de små pilehøstakke man ser på små pinde i små forhaver med mørke skærver i bunden. De giver ikke rigtig huset karakter som de rigtige træer der strækker deres grene og bladværk op imod himmelen og danner overgang til jorden. Men de kan give et staudebed højde og markere indgange til nye områder i en lille have, hvor man ønske at skifte stemning her er det eminent til at give lidt højde og fylde.
Men at kalde det et træ….??
Det ved jeg nu ikke!?
Mange hilsener
Kjeld Slot
Hej Kjeld
Det kan du selvfølgelig have ret i – altså at man kan diskutere om dette overhovedet er et træ.
Så vidt jeg ved, er der ikke en fast definition på, hvor højt et træ skal være, før man må kalde det netop et "træ". Hvis man definerer et træ som en flerårig plante, der har en opret og forvedet stamme, så kan man vel godt kalde dette et træ – skriver vist også et lille træ :-).
Uanset om det er et træ, eller hvad du nu vil kalde den – en busk? – så er det en fin plante, når den er brugt i rette sammenhæng som fx de to eksempler i artiklen: I par som portal ved indgangen til et haverum eller som medspiller i staudebedet. Det lød, som om du var enig i den betragtning.
Tak for venlig deltagelse.
bedste hilsner,
Lone
osse på en studs!!
best
Kjeld
ps: det er stadigvæk nogle afsindig flotte og inspirerende havemotiver du fanger med dit kamera…så tak for dem også!!
/Kjeld
Kan det tænkes der findes 'hun' og 'han' træer? Undskyld det mærkelige spørgsmål men jeg har to, der er købt og plantet samtidigt, samme sted. Første år opførte de sig ens, mens sidste år så det ene sølle ud og tabte sine blade før tid. Efter råd fra gartner tog vi det op og gav det nyt jord samme sted. I år er det næsten uden blade men med en overflod af blomster mens nabotræet er frodigt med masser af blade men næsten ingen blomster klaser.
Jeg fik mit for flere år siden hvor det stod i en krukke men sidste forår flyttede jeg det ud i et bed for at det skulle trives bedre og det gør det bestemt men blomster er der ikke nogen af…øvøv… Min mors blomstrer flittigt men har stået længere tid på samme sted, mon det kan have betydning?
Kære Christina
Blomsterne skal nok komme igen. Du må væbne dig med tålmodighed 🙂
When is the right time to prune Pyrus pendula.?
Hej Niels – we prune ours in wintertime.