fredag den 5. april 2013

DEN URBANE HAVE

TEMA: HAVESTIL

"Urban gardening", "guerilla gardening", "urban farming" er ord der vinder mere og mere indpas i det danske havesprog. Fænomenerne er på ingen måder nye, men der er en voksende opmærksomhed på den urbane have. 

TEKST: SIGNE & KARINA
FOTO: SIGNE Det kan måske være svært at tale om en decideret havestil, da haverne ofte er et spraglet kludetæppe af forskellige menneskers forsøg på at realisere drømmen om en have på de begrænsede arealer, der er til rådighed i byerne. Nogle gør det i fællesskab og andre på hver deres lille stykke byjord. Nogle med ønsker om selvforsyning, andre for at kunne nyde blomsterne, og andre igen for den basale tilfredsstillelse ved at se noget gro.
Fælles for mange byhaver er, at de skal kunne fungere i det offentlige eller halvoffentlige rum, hvilket også er med til at give visse fællestræk.

Ofte er der tydelige markeringer af, hvor de enkelte dyrkede arealer går til, så forbipasserende ikke bliver i tvivl om, at dette er en lille plet jord, som bliver dyrket.Jorden i byerne er sjældent den bedste, og ofte er det nødvendigt at tilføre frisk jord. Derfor er mange af de urbane haver også karakteriseret ved højbede, krukker og plantekasser i alle mulige afskygninger.


De urbane haver er også ofte kendetegnet ved at de er stykket sammen af materialer, der er lette og billige/gratis at skaffe i byerne, fx pallerammer, kasserede møbler osv.

Man er nødt til at tage højde for, at der kommer rigtig mange mennesker forbi, og at nogen kunne fristes til at tage noget med sig. Den risiko bliver selvfølgelig mindre, når det ikke er dyre designermøbler, krukker ol. man har stående.Til gengæld har mange af haverne kreativitet og individuelle særpræg. Måske hænger det sammen med at man må finde alternative veje til at pynte op og gøre haverne personlige, når man ikke kan benytte sig af f.eks. lækre møbler, krukker osv.

Den begrænsede plads i byen gør også at de urbane haver ofte har en stor detaljerigdom.ELEMENTER I DEN URBANE HAVE
Plantebeholdere og inventar i genbrugsmaterialer m.v.

 • Bildæk eller traktordæk
 • Big bags
 • Jernbanesveller
 • Europapaller
 • Farverige fuglehuse
 • Insekthoteller
 • Dekorationselementer i farver
 • Kompostbeholdere
 • Bund af flis, genbrugsfliser eller asfalt
 • Genbrugsmøbler i plast, metal og træ

PLANTER

TRÆER
Æble, pære, blomme, pil, thuja, laurbær, figen

BUSKE
Blåbær, solbær, ribs, hindbær, brombær

KLATREPLANTER

Klematis, kaprifolie, vedbend, vildvin

BLOMSTERFLOR
Iris, fingerbøl, pragtskær, tidselkugle, sankt hans urt, floks, staudesalvie, lupin, ærteblomst, hjulkrone, valmue, morgenfrue, tallerkensmækker og andre lette og farverige vækster

LØG OG KNOLDE
Tulipaner, allium, anemoner, perlehyacinter, krokus,

BÆR OG GRØNTSAGER
Kål, løg, porre, spinat, kartofler, gulerødder, rødbeder, bladbede, bønner, ærter, frilandstomater, dild, purløg, artiskok, græskar, squash, jordbær m.fl.

4 kommentarer:

 1. Det er en rigtig spændende haveform, som jeg håber på vi kommer til at se meget mere til i Danmark. Haver på altaner er vel også en del af urban gardening? Når man først begynder at læse om det på nettet bliver man virkelig fascineret over al den kreativitet og de gode ideer.

  SvarSlet
 2. Ja, det er en kæmpe stor hitte-på-somhed, der findes i bnyerne. Noget, man kan blive helt grebet af når man bor i provinsen. Der er så meget liv og glæde over det, så man kun kan bliver overvældet og positiv.

  Jeg tror der kommer meget mere af det - nu og om føje tid! Vi vil i hvert fald holde os - og jer læsere - a jour!

  SvarSlet
 3. Det utroligt hvad man kan have på så lidt plads. Jeg har faktisk tænkt mig, at jeg skal have ærter, bønner, blomsterkarse og krydderurter på altanen i år. Sidste år havde jeg et par ærter og det var så hyggeligt, at jeg kunne spise friske ærter en gang imellem. Man skal ikke regne med selvforsyning på altanen, men til lidt ekstra godt i ny og næ, kan det godt gå!
  Jeg forsøgte mig også med rødbeder, men de blev ikke vandet regelmæssigt, så det blev ikke så godt...

  Jeg er også med i en gruppe på Google+ som hedder Urban gardening, og der er mange idéer at hente og dele :o)

  De bedste forårshilsner!

  SvarSlet
 4. Hei! Jeg har så sansen for å dyrke for alle. Klematis på piggtrådgjerdet gjør det nesten vakkert.
  Spennende å følge med på de ulike hagene.Jeg kjenner meg i igjen i hagene. Man er ikke det ene eller andre.
  Vårhilsen fra Anne

  SvarSlet

ANNONCE