November måned fylder mig med både vemod og glæde. Indimellem føles mørket som en kærlig omfavnelse, og på andre tidspunkter er det som en blød uldhue trukket langt ned over øjnene. Haven står frisk grøn med stedsegrønne planter, og selv om træer og buske har tabt deres løv, står de brune stammer og grene tilbage og giver alligevel en slags varme. Inde og ude forbruges der stearinlys i et rasende tempo – jeg elsker at tænde lys.


TEKST & FOTO: CHARLOTTA

I dag havde jeg tænkt mig at byde jer indenfor i mit sjette rum – køkkenterrassen, men synes alligevel, den er for kedelig at fotografere lige nu, og jeg har for få billeder i arkivet. Så i stedet handler november måneds indlæg om havens farver og deres betydning for os, der færdes blandt dem.

Jeg har ikke mange farver i min have. Men dem, jeg har valgt, betyder forskelligt og påvirker os på en speciel måde. Vi begynder fra begyndelsen.

I princippet anvender jeg fem farver i min have: grøn, brun, rosa, hvid og sort.

Disse farver er kommet til efterhånden og har erstattet andre. Valget er foretaget rent følelsesmæssigt, men efterhånden som jeg er begyndt at interessere mig lidt for farver, forstår jeg mine valg. Jeg har ubevidst søgt efter en rolig have, som giver harmoni, tryghed og fred. Det har taget mig mange år – og præcis lige her vil jeg være i mine farver – jeg har endelig fundet det rigtige.

GRØNT
– harmoni, fred, stresslindring

Selvfølgelig har jeg grønt, den farve dominerer overlegent. Der er i hundredvis af nuancer, og dens største betydning er, at den associerer sig med harmoni, tilvækst og natur. Den grønne farve har en beroligende effekt og gør os mere fokuserede. Grøn anses også for at være stressdæmpende.

BRUNT
– jordnærhed, tryghed og ro

Jeg benytter ganske mange brune toner. Rusten cortenstål, kurve og en del mørke blomster, som associeres til jorden. Brunt står for det jordnære og det organiske. Brunt skaber tryghed og ro.

ROSA
– glæde, optimisme og ro

Jeg synes, rosa kan være både vidunderlig og rædselsfuld. Skrigende rosa siger mig ingenting, men de dæmpede lyse toner, som er næsten hvide eller ferskenfarvede, er noget af det bedste, jeg ved – i den rette mængde. For meget bliver nemt for sødt, men en passende mængde kan gøre underværker op mod en grøn baggrund.

Rosa betyder ro og tryghed, men også glæde og optimisme. Den fungerer så godt i stille, fredfyldte rum.

HVID
– positivitet og renhed

Mange anvender hvidt i haven, nogen anlægger til og med helt hvide haver. Det er måske ikke så mærkeligt, da hvidt associeres med uskyld og renhed. Også godhed og positivitet kendetegnes af hvidt.

SORT
– styrke, stabilitet og raffinement

Der findes vel egentlig ingen planter, der er helt sorte. Farven minder mere om mørk purpur og er utrolig smuk sammen med grønt. Jeg elsker sort – også i haven – og jeg ved, at det for mange lyder både hårdt og koldt. Men nej. Sort eller mørke farver giver en uovertruffen kontrast til græs og andet grønt. Det sorte associeres til formalitet og raffinement, men også styrke og stabilitet. Jeg har meget sort i haven, især i gården, hvor væggene er helt sorte.

Det var så mine farver, og jeg er meget pertentlig med nuancer. En tone her eller der betyder meget for mig. Måske er det en arbejdsskade. Jeg er nok så tæt på at være en farvefanatiker, som man kan komme. Det har også taget mig mange timer, dage, indkøbsture og tanker at få haven, som jeg vil have den. Og alligevel kan jeg blive utrolig begejstret over en have i spraglede farver – det er skønt, at vi er så forskellige. Det siger jeg hver eneste dag. Mangfoldighed er bedst, og enhver må finde sin egen stil.

Nyd nu julemarkeder, advent, hyacinter og forventningen – og glem ikke spadsereturene i den blege vintersol.

Kram Charlotta


Du kan se meget mere til Charlotta på hendes Instagramprofil @inspirationordinarydays.