torsdag den 5. februar 2015

EN PERGOLA EFTER MIT HOVED

PergolaTEMA: HØJDER I HAVEN

En pergola var længe på tegnebrædtet, og endelig forrige sommer skete der noget. Pergolaen blev udvidet efterhånden som arbejdet skred frem, og nu er den et af de bedste elementer i haven.

TEKST & FOTO: LENE


Kender du det, at man så gerne vil have en ny sofa. Så finder man en, der er lige efter ens hoved, men alt for dyr – øv! Senere finder man så en anden, der er meget pænere – OG billigere, og så tænker man: "Godt vi ikke havde råd til at købe den første sofa". Sådan sker det også ofte for os med de ting, der skal laves i haven, og det er faktisk kun godt, for så når vi at tænke os grundigt om. Det har vi også gjort denne gang - taget mange og lange tilløb.

Pergola
Jeg har i en del år - siden vi fik lavet de to store bede midt i græsplænen - været ked af det sidste store stykke græsplæne, der bare lå der og så trist ud. Der skulle ske noget! Jeg har tænkt mange tanker og vendt dem med Gud og hvermand, og der er sikkert ikke så få, der har spekuleret på, om jeg mon nogensinde kunne tage en beslutning. Jeg har fået mange input, men var ikke helt lykkelig for dem.

Jeg vidste at haverummet skulle indeholde en pergola, men hvor skulle den placeres, hvor stor skulle den være? En dag, da Karina var på besøg, gik hun resolut hen til bøgehækken og sagde "HER". Javel, så bliver det sådan - og så kom der endelig skred i sagerne.

Pergola

Vi startede med at fjerne græs fra det areal, der i første omgang skulle være pergola, og så blev der målt op, tænkt endnu mere og til sidst sat pinde i jorden, hvor stolperne skulle graves ned.

Pergola

Allerede da pergolaen var halvt færdig begyndte der at tegne sig et helt andet billede af haverummet. Stolperne blev malet sorte, og det samme gjorde de lægter, der skulle bruges til resten af pergolaen. Så var vi nået til oktober 2013, hvor der var lagt stenmel i bunden og plantet roser og clematis. Så langt så godt, og så ville vi fortsætte når det blev forår igen.

Pergola

Der var jo stadigvæk alt for meget græs, og det hele skulle væk! Så kom Lone på besøg, gik ud i haven medbringende en blyant og et lille stykke papir. Hun tegnede en skitse - og så var vi videre. Vi skulle udvide pergolaen og lægge fliser, sagde hun. Hun vidste slet ikke, at hun legede med ilden, for er der noget min mand hader, så er det at lægge fliser. Jeg fik ham dog overtalt, og i løbet af sidste sommer fik vi kørt resten af græsset væk. Heldigvis bor vi ved siden af en landejendom, hvor der er masser af høns, og de var glade for græstørvene. Da græsset var væk, og der var gravet lidt ekstra jord af, lagde vi et tykt lag stenmel - og så ventede vi ellers igen.

Pergola
Sommeren var jo dejlig lang, varm og tør, og jeg blev i et kort øjeblik (meget kort) fristet til ikke at få lagt fliser alligevel. Jeg sad mange aftener ved bålet med bare fødder i det varme stenmel og drømte mig bort til eksotiske strande. Men det ville også være et eldorado for vores egne og kvarterets katte - sikke et dejligt stort toilet!

Kort før sommerferien kom der så endelig en brolægger (ja, det måtte der altså til), og så gik vi endelig ind i den sidste fase af projekt pergola.

Pergola

Vi valgte at få lagt en såkaldt rådhusbelægning af 40 x 40 cm betonfliser med chaussesten imellem. Jeg synes, det er én af de pæneste belægninger, der findes, fordi den både er smuk og neutral. Den "stjæler" ikke noget - den er der bare!

Belægningen nåede at blive færdig lige inden vi tog på ferie, så vi kunne straks komme i gang med det sidste stykke ved siden af pergolaen, da vi kom hjem.

Pergola


Her blev der lavet en sti og et enkelt bed, der grænser op til den nye konstruktion på pergolaen. I hjørnet blev der lagt brænde, men så der stadigvæk er plads til at klippe bøgehækken. Foreløbig er der sat brædder på højkant som adskillelse mellem sti og bed, men disse bliver skiftet ud med store marksten, efterhånden som vi finder dem. Se det lige for jer: Roser og clematis, der slynger sig op ad stolperne - det bliver smukt!

Oprindelig havde vi planlagt et "indbygget" ildsted, men det gik vi væk fra igen, da vi så den dejlige store flisebelægning. Her kan hele familien sagtens sidde en varm sommerdag, og så er der rigelig plads til en masse krukker.

Endnu en fordel er, at det resterende græs nu kan slås på under et kvarter og der er stadigvæk en lang strimmel græs tilbage til at spille petanque på. Jeg tror ikke, der bliver nedlagt mere græs i haven!

Pergola


Vi er super glade for vores nye haverum, og selvom vi var længe om at komme i gang, har vi ikke et sekund fortrudt, at det tog så lang tid. Det betaler sig at vente på den rigtige løsning. Tak, Lone og Karina!

16 kommentarer:

 1. De 3 opstammede træer med rødt løv i trætønderne - hvilken slags er det?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej TK,
   De 3 opstammede træer er blodblomme, som jeg har ønsket mig længe. Jeg håber de blomstrer til foråret.

   Slet
 2. Det ser rigtig godt ud! Jeg er også glad for min pergola. Det er en god investering at få noget op i højden, som markere haverummet. Havehilsner

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Maria,
   Jeg har tidligere været ked af at få for meget op i højden, fordi jeg gerne vil have så meget sol og lys ind i haven som overhovedet muligt, men det er da heldigvis gået op for mig, at det både "hygger" og skaber dejlige rum.

   Slet
 3. Hej Lene.1000 tak for en dejlig beretning om jeres flotte pergola.
  Jeg synes den var værd at vente på...................og er vild med belægningen.
  Godt med ind put fra haveveninderne.
  Vi lavede jo en lille pergola ned ved vores køkkenhave i foråret 2013................du kan se den
  i mine indlæg fra d.22/4/ og14/6 2013 og med blomster d.27/7 2014.
  Kan se at vi har brugt nogenlunde samme opbygning.
  Vi bruger vores rigtig meget når vi arbejder i haven....................og kan vende vores stole efter solen.
  Glæder mig til at se din pergola med roser og klematis.
  Rigtig god dag Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette,
   Jeg er også vild med rådhusbelægningen, og glæder mig til rigtigt at indrette i haverummet til foråret.

   Slet
 4. Hei! Dette var det veldig inspirerende og spennende å se og lese. Det ble innmari fint. Nå kan dere nyte våren fra første stund under pergolaen. God vår! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne,
   Jeg kan næsten heller ikke vente til det bliver forår, så jeg rigtigt kan komme i gang - både i haven og i det nye haverum.

   Slet
 5. Hvort bliver det skønt med klatrende roser og clematis til sommer!

  Det var meget inspirerende at se, hvordan projektet udviklede fra start til (næsten) slut, en lang proces, men ingen tivl om, at det lønner sig at være tålmodig. Hastværk er lastværk, siger et gammelt ord.
  Til lykke med resultatet!

  Og så blev din husbond fri for at lægge fliser, en tillægsgevinst, tror jeg!

  Kh
  Hanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Hanne,
   Normalt er jeg MEGET utålmodig, når jeg får en idé, så jeg ved ikke hvad der gik af mig denne gang :). Men du har ret. Hastværk er lastværk, og måske bliver jeg mere fornuftig med alderen.

   Slet
 6. Det er blevet så flot, Lene - et helt rum for sig selv:-)

  SvarSlet
 7. Kære Lene.

  HVOR ER DET BLEVET LÆKKERT:o) Et rum i rummet og en have i haven. Det er SÅ godt med den højde og struktur, pergolaen giver. Tillykke, tillykke:o) Krina har lavet et smukt design, - og bare vent til du får plantet slyngler på af stolperne. Det ville se fantastisk ud med rambler roser. Kunne nævne de første 10:o)

  Jeg er fascineret af den genistreg det er, at pergolaen både er terrasse og pergola. Jeg er faktisk blevet meget meget inspireret til et EVENTUELT nyt tiltag, som Syrenprinsen ikke kan rumme i sit hovede lige nu, - og som jeg derfor holder for migselv..........tænke tænke.....og så i råt træ.....med den der dims på.......og genbrugsguldet fra den gamle smedebolig.....der kunne også vikles en dut på.....ja for søren da.

  Tillykkeknus og nyd nu det færdiggjorte projekt i fulde drag. Den, der venter på noget godt, venter aldrig for længe.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jytte,
   Ja, det er sgu' ikke så ringe endda :). Jeg glæder mig til at høre mere om projektet, der rumsterer i hjernen. Når du har fingre i noget kan det kun blive godt!

   Jeg glæder mig også vildt til foråret, så jeg kan komme i gang med at "dekorere" det nye haverum.

   Slet
 8. Hej Lene, det er da helt fantastisk som pergolaen har ændret jeres have. Og hvor er det blevet godt. Belægningen er så flot.
  Jeg kender alt for godt til det med en lyst til at få fliser, men ikke til at lægge dem :o) og måtte betale sig fra det. Men også at mærke glæden over hvor godt det ser ud når en proff har været i gang. Det er det hele værd :o) tillykke med dit nye uderum. Jeg kunne også godt komme med et par forslag til hvad du kunne plante, men mon ikke du selv har fundet ud af hvad der skal vokse op af stolperne i den lange proces det har været. Jeg glæder mig til at se billeder .
  Masser af havehilsner fra Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda,
   Ja, man bliver glad helt ned i maven, når man ser de professionelle arbejde, og selvom det ikke var helt billigt, var det alligevel pengene værd. Vi indkøbte selv fliserne, og så kom han ellers med pladevibrator etc. Vi er sluppet for meget bøvl :)
   Jeg har plantet rosen 'The Generous Gardener' i de 2 bagerste hjørner, samt 2 clematis 'Pink Fantasy' på bagvæggen, samt 1 hvid clematis (husker ikke lige navnet) ved den midterste stolpe ved det nyanlagte bed.

   Men du må MEGET gerne komme med forslag til, hvad jeg ellers kan plante. Går i øjeblikket og overvejer at plante lathyrus i store krukker, som skal stå ved de 2 stolper, der endnu ikke er tilplantet, men det kunne da være rart med noget "stationært. Så spyt bare ud :).

   Slet

ANNONCE