Vi har haft gang i flere projekter i haven denne sommer, og ét af dem er endelig ved at være afsluttet. Se hvordan vi har forvandlet græs til stenmel.


TEKST & FOTO: LENE

Da vi for 3 år siden lavede de to store bede midt i græsplænen blev der helt naturligt dannet et T-kryds, hvor toppen dannes af et langt bed ind mod den ene nabo. Da jeg gerne vil have blomster, der vælder ud over kanterne og bløder de lige linjer op, synes jeg det er ret besværligt med en græssti, og utallige er de gange, hvor græsslåmaskinen (styret af min mand) har mejet det hele ned, hvis jeg da ikke lige har været der og har kunnet løfte blomsterne imens! Og i øvrigt synes jeg ikke det sjoveste havearbejde er at ordne kanter, selvom det ser så godt ud bagefter.

Vi havde læst lidt om, hvordan andre havde lavet stier af stenmel. Det anbefales at lave det samme forarbejde som når man skal lægge fliser, hvilket i den korte version betyder at der skal graves 20-30 cm græs/jord af. Problemet var bare, hvor vi skulle gøre af al den jord  – vi har nemlig ikke brug for flere højbede! I øvrigt er manden på matriklen TRÆT af knoklearbejde, så det kunne jeg godt glemme! Det var udelukket at få en Bobcat til at klare det grove arbejde, da den ikke kan komme ind i haven. Så strandede det projekt – i første omgang.

KANTERNE
Min drøm var stadigvæk at få stenmel på stierne, og mens vi tænkte over tingene, satte vi kanterne op. Vi brugte smalle, høvlede terrassebrædder, der blot er sat fast med 30 cm lange rundjern, der er banket ned i jorden på hver sin side med ca. 1 meters mellemrum.

INSPIRATION FRA MORS
Efter et skønt besøg hos Tante Grøn på Mors i juni måned, stod det os helt klart hvordan vi skulle løse problemet. Vi fulgte nemlig hendes og syrenprinsens “opskrift”, så mens jeg var på havebesøg på Fyn en weekend i juli, skete der ting og sager derhjemme.

ANLÆG
Græsset blev skrællet af, og efterfølgende kørt ind til naboen, der har en stor hønsegård og rigtigt mange høns. Disse kan splitte et græstørv til atomer på et øjeblik, og så er vi jo også medvirkende til at de æg vi får tilbage har den skønneste, mørkegule blomme.
Jorden blev derefter jævnet ud, så overfladen blev lige, og direkte oven på jorden lagde vi stenmel. Vi har i første omgang nok lagt et lag på 6-7 cm. Derefter blev der tromlet og revet og tromlet og revet, indtil det var jævnt og fast. Efter en god gang regn satte det sig endnu mere og er blevet meget fast at gå på. Efter et stykke tid opdagede vi nogle små, sneglede jordtoppe, og fandt ud af at det var regnorme. Jeg troede ikke de kunne grave sig igennem stenmelet. Det var dog nemt at feje væk med en stiv kost, og ellers bruger jeg løvriven til at fjerne visne blade etc. med. Alt i alt synes jeg det er en nem belægning at holde.

stenmel, pigsten

stenmel, pigsten
Brædderne overvejede vi at male sorte, så de matchede det øvrige sorte træværk, vi har i haven, men det gik vi bort fra. Når det regner kan det ikke undgås, at stenmelet sprøjter op på brædderne, og det ses tydeligere på sort end på det naturfarvede. Jeg glæder mig dog til at det får en slidt patina – forhåbentlig allerede til næste år.

AFSLUTNING MED PIGSTEN 

For at fuldføre projektet skal der lægges en kant af pigsten op mod græsplænen, og i ferien kom vi endelig i grusgraven efter sten.
stenmel, pigsten

 

Så er pigstenene lagt, og mangler bare at blive fuget – også med stenmel
stenmel, pigsten
Sådan kom det til at se ud. Nu mangler vi bare de sidste to steder, og så skal der lægges yderligere nogle cm stenmel på over det hele. Det bliver nok først til foråret. Det er i øvrigt en god idé at have et lille lager, så man hurtigt kan reparere stierne, hvis det skulle blive nødvendigt.
 
stenmel, pigsten