Kend forskel på ramsløg og liljekonval! Det kan ultimativt betyde forskellen på liv eller død, ikke at kunne det.


TEKST & FOTO: MARIANNE
Det nordiske køkken har gjort sit indtog. Vi er vilde med de vilde urter, og mange høster ramsløg til pestoen og andre køkkenlækkerier lige for tiden. Men det er vigtigt at være opmærksom på faren for at forveksle ramsløget med liljekonvallerne, for konvallerne er dødeligt giftige i for store doser. Og de behøver ikke at være voldsomt store for at gøre skade. Begge dele kan findes vildtvoksende i skove.
Begge har glatte, blanke, bådformede blade. Begge blomstrer hvidt, og de er fremme på samme tidspunkt! Men det er til at lære, hvis blot man bruger sine sanser.


RAMSLØG
Ramsløg vokser i store grupper og blomstrer med hvide blomster i “klaser” lige som andre løgblomsters hoveder. Dvs. at alle de små, hvide blomster kommer fra samme midte og spredes ud i en flad kugle. Ramsløg dufter af hvidløg, nogle stærkere end andre. Det kommer lidt an på om det lige har regnet (for så dufter de ikke helt så stærkt) eller om der er fuld sol, (så dufter de nemlig heller ikke så stærkt). Men i halvskygge, hvor de trives bedst og i ydertimerne på dagen; morgen og aften, dufter de kraftigt af hvidløg.
Ramsløgsblade er noget mere slatne – eller bløde – end liljekonvallens blade. Det betyder at deres form er lettere “hængende”. Bladene er også mere matte. Men hvis man ikke har liljekonvallens blade at sammenligne med, kan det jo godt være svært at afgøre. Her anbefaler vi at du venter med at høste til du er HELT sikker på at det er ramsløg. Det er i øvrigt en rigtig god idé at investere i en Flora – dvs. en illustreret bog over den danske flora (planter) og bruge den til at søge at genkende planterne. Hvis ikke du lige har mobilen og kan kigge her, når du står ved planten.
Ellers må du bruge dine sanser – synssansen og lugtesansen primært.
LILJEKONVAL
Liljekonvallens blade dufter ikke. Det er de små, hvide klokker der dufter – og det er en ret parfumeret, behagelig, kvindelig duft, de har. Liljekonvallens blade er også mere blanke og strunke, og nederst på stilken er de rødlige – det finder du ikke på ramsløg. Bladene vokser som regel parvis, sådan at der dannes to blade til en stilk med blomst. Blomsterne er jo små, hvide klokker langs en stængel, og dermed adskiller de sig kraftigt fra ramsløgets blomst, der jo nærmest er en lille hvid skærm.
HVAD SKAL DU GØRE, HVIS DU ER I TVIVL
Hvis du pludselig bliver i tvivl om, hvorvidt du har spist ramsløg eller liljekonval, må du lægge mærke til, hvordan du har det – eller får det. Dvs. at du skal holde øje med symptomerne.
SYMPTOMER
Pludselig træthed, mavekneb, svimmelhed, opkastninger og andre forgiftningssymptomer indtræder relativt hurtigt. Søg læge/skadestue straks! Eller ring til Giftlinjen. Du kommer ind på deres webside ved at klikke på fotoet.
Kan du ikke få fat på faglig hjælp, så drik mælk og prøv at fremprovokere opkastning. Søg læge så snart det er muligt!
Og nyd så din ramsløgpesto – eller hvad du nu laver – i ro og mag. Det smager forrygende!