onsdag den 11. marts 2015

ROTTER KAN VÆRE EN PLAGE

HAVEBREVKASSEN

Anne fra Aabenraa har skrevet til brevkassen for at spørge om det kan være rigtigt at hun ikke kan bruge åbne kompostbeholdere.

SVAR: JENS JUHL, HAVEPANELET
FOTO: LENE
Kære Havefolket

Vi er plaget af rotter omkring vores hønsehus. Rentokil belærer mig, at køkkenaffald SKAL komposteres i lukket beholder, og at jeg ikke må sprede kaffegrumset ud i haven. Er det rigtigt? Jeg har åbne kompostbeholdere, hvor jeg komposterer haveaffald, hønsemøg og køkkenaffald. Det drejer sig hovedsagelig om kaffegrums, kartoffelskræller, måske lidt grøntaffald, hvis ikke fårene spiser det. Ingen brød, kødrester eller tilberedt mad.

Skal jeg nu affinde mig med de grimme plastbeholdere? Jeg synes nu ikke, jeg havde lavet noget forkert, og det havde jo også fungeret fint indtil nu! Jeg hørte Jens Juhls foredrag, han opererer da også med åbne kompostbeholdere?

Anne, 
Aabenraa

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

Kære Anne,

Jeg tror, at Rentokil skal holde sig til det, de kan - nemlig at lægge gift for rotter. Jeg har jo ikke set dit hønseanlæg, men det har intet med komposten at gøre. Jeg komposterer selv i en åben beholder, og det har aldrig givet problemer. Rotter er ikke interesseret i kompost, med mindre du komposterer kød, ost og den slags. De er heller ikke interesseret i høns, de er kun interesseret i hønsenes foder, og kan de komme til det, kommer der ofte rotter.

Sørg for, at det sted, hvor du fodrer hønsene, er rottesikret med nedgravet tråd eller fliser i mindst 30 cm's dybde. Brug volieretråd 10 x 10 mm, det kan rotterne ikke komme igennem. Du skal aldrig fodre hønsene på friland eller et ikke rottesikret sted uden at fjerne det inden mørkets frembrud.

Opbevar foderet i rottesikre beholdere af hård plads eller metal, og saml spildt foder op med det samme. Det er vores måde at undgå rotter på ved hønsene, og det er lykkedes i mange år.

Venlig hilsen 
Jens Juhl
Slottet i SmørmosenHar du, som læser med, erfaring med emnet og måske flere gode råd i forbindelse med dagens brevkassespørgsmål, så er du som altid meget velkommen til at skrive med via brug af kommentarfeltet. 


Vil du læse flere brevkassespørgsmål og -svar, kan du finde dem alle her.
Du kan også læse mere om HAVEFOLKETs havepanel og de eksperter, der står klar til at svare på dine spørgsmål. Find dem her.

1 kommentar:

  1. arh - Anne. Jeg håber virkelig, du slipper af med din rotteplage.

    SvarSlet

ANNONCE