onsdag den 6. januar 2016

HVORFOR RÅDNER KNOPPERNE PÅ MIN RHODODENDRON?

HAVEBREVKASSEN

Vi har fået en mail fra Lise, som gerne vil vide, hvorfor knopperne på hendes rhododendron visner, bliver brune, rådner og falder af. 

SVAR: GRETHE HEIDE, HAVEPANELET
FOTO: LISE


Lise skriver:

Jeg har i mange år haft mange rhododendron i mine haver og har altid haft succes med dem. Men i år er der en enkelt af dem, hvis knopper - ikke dem alle, men nogle af dem - bliver brune, rådner og falder af. Meget mærkeligt. Når de rådner skal de vel ikke have mere vand? Og det er jo heller ikke vand, de har manglet. Busken er ellers stor, tæt og sund. Hvad gør jeg - hvis der er noget at gøre - for at undgå, at det sker igen, eller at det breder sig til de andre?

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

Kære Lise,

Grunden til at knopperne dør på rhododendron kan være en reaktion efter rhododendronzikaden.
Svampen som overføres af zikaderne sker i juli til september, hvor de lægger deres æg bag knoppens ydre dækblade. Larven udvikler sig inde i knoppen, og svampen dannes i den inficerede knop. Først det næste forår fra februar til april ses angrebet tydeligt, når knopperne visner.

På dette tidspunkt sættes ind mod angrebet. De brune tørre knopper skal brækkes af og brændes. Herved reduceres antallet af larver. Planten gødes i marts for at øge dens resistens. Fra slutningen af juni ses de voksne zikader. De er ca. 10 mm lange og ganske slanke. Vingerne er frisk grønne. Bag hovedet ses en lille gul aftegning, op på vingernes kant mod ryggen er der to røde aftegninger. Zikaderne laver ikke større skade på bladene, selv om de suger saft af dem. 

Ved større koncentration af zikader, kan det blive nødvendigt at sprøjte, bedst om morgenen, når zikaderne endnu sidder stille på bladenes undersider efter en kølig nat. Der sprøjtes med et godkendt olieemulsionsmiddel. Da virkningen af disse midler ikke er særlig kraftig, må det gentages ugentligt over en længere periode. Hvis der stadig er levende zikader, må sprøjtningen fortsættes helt ind i efteråret. Naboplanterne bør også sprøjtes på undersiden - undersøg dem i hvert fald grundigt for zikader. Rhododendronzikaden kan være et besværligt bekendtskab. 

Jeg håber ikke det forskrækker dig. Naturen hjælper jo også selv med udryddelse af overvintrende insekter, særligt i frostvintre.

Med venlig hilsen
Grethe Heide
www.heidesplanteskole.dkHar du, som læser med, erfaring med emnet og måske flere gode råd i forbindelse med dagens brevkassespørgsmål, så er du som altid meget velkommen til at skrive med via brug af kommentarfeltet. 
Vil du læse flere brevkassespørgsmål og -svar, kan du finde dem alle her.
Du kan også læse mere om HAVEFOLKETs havepanel og de eksperter, der står klar til at svare på dine spørgsmål. Find dem her.
1 kommentar:

  1. Tak Grethe, det er en stor hjælp. Nu ved jeg, hvad der kan gøres.
    Venlig hilsen
    Lise

    SvarSlet

ANNONCE