Krydderurter skal ikke behandles ens – overhovedet ikke. Nogle skal stå varmt med masser af sol og andre nærmest med fødderne i vand og hovedet i brand. Nogle er hårdføre og kommer igen år efter år, andre skal du genså. Og så fremdeles. Vi kigger nærmere på krydderurterne.
TEKST & FOTO: MARIANNE
Nu er urter jo et vidt begreb. Jeg tager mig selv i at kalde også porrer og løg for urter, for i min verden betyder urter grønne sager, der kan spises og som menneskeheden har dyrket til helse og lindring til alle tider. Men her nøjes vi med at fokusere på krydderurterne.
DU KAN GÅ TIL DET MED URTER FRA TRE VEJE
1 Enten vælger du de urter, du gerne vil have og stiller dem hvor de bedst vokser, og behandler dem som de drømmer om.
2 Eller du undersøger, hvilket verdenshjørne din altan/terrasse/have vender ud mod for at sikre dig, at dilden ikke står og tørrer ud eller at timianen sygner hen af mangel på sollys, eller rådner af for meget væde.
3 Du kan også tage udgangspunkt i, hvor ofte du har tid til at tilse dem med vandkanden. For mange er det ikke ret tit. Og så er det godt med Middelhavsurterne, for de er jo vant til at vokse på nøjsomme steder. Eller med en kapilærkasse, hvor de hele tiden kan suge det vand de har brug for.
Der er derfor lige nogle ting, du skal spørge dig selv om:
- Hvilke urter kan du lide og vil du bruge?
- Er urterne tørketålende eller må de ikke stå og tørre ud?
- Hvilket verdenshjørne vender din terrasse/altan/have mod?
- Hvor ofte kan du tilse dem?
Resten går helt af sig selv. De vokser, dufter og pynter. De tiltrækker alverdens insekter, der samtidig “støvsuger” resten af din have for utøj og nektar, og de sørger for bestøvning og videreførsel af arterne. De kan bruges i madlavningen og bliver kun sundere og smukkere af, at du klipper af dem.
HÅRDFØRE URTER, DER OGSÅ TÅLER HALVSKYGGE
I et mørkt forblæst nordhjørne er der ikke mange urter, der trives, hvis ikke de får bare lidt sol. Men et par timers solstribe i løbet af dagen i mindst 3-4 måneder om året, skulle kunne give dig succes alligevel. For nogle urter gør. De der vokser naturligt her i Norden er ret hårdføre og klarer sig både i blæst, kulde, skiftende temperaturer, sne (selvom de er begyndt at skyde) og halvskygge.
Det er bl.a:
- Persille
- Purløg
- Hvidløg
- Hestebønne
- Ramsløg
- Spinat
- Mynter
TØRKETÅLENDE URTER TIL FULD SOL
Mange af vores kendte urter (og især urter med busket vækst) er imidlertid fra Middelhavsegnene, hvor de får masser af sol og varme, sten/grusblandet jord og knap så meget vand. Derfor er deres grene træagtige og de holder til en del udtørring. Faktisk går de til og rådner ved for meget skygge og væde.
Til dem hører bl.a:
- Timian
- Salvie
- Oregano
- Merian
- Lavendel
- Sar
- Isop
- Kamille
- Citrustagetes
- Stevia
- Rosmarin
URTER DER BÅDE VIL HAVE VARME OG IKKE MÅ TØRRE UD
Ja, og så er der dem, der vil have det hele, ligesom mange af os andre. De trives godt med en “nusser” der vander stort set dagligt i sommerperioden, i hvert fald hvis de står i fuld sol, og det vil de helst have.
- Basilikum (alle mulige arter)
- Koriander
- Dild
- Fransk estragon
- Div. salater
- Kørvel
- Kardemomme
- Citrongræs
Læg en kommentar