torsdag den 4. april 2013

DEN MARITIME HAVE

TEMA: HAVESTIL 

Bølgebrus og duften af strand.
Et hus med havudsigt har du måske ikke, men man kan da altid bare lade som om.

TEKST & FOTO: KARINA 


Hvem der bare boede lige ved havet. Der er noget beroligende ved den store udstrakte horisont - den rene og uforstyrrede flade, som virker helende for sindet og lindrende for øjet, der dagligt bliver bombarderet med indtryk. Stemningen når man går rundt ved havet er mindst ligeså skøn. Mågesang, stensamleriet, freden. Uanset om det er med eller uden havudsigt er her et par idéer til hvordan du kan genskabe noget af stemningen. 

HAVENS INDRETNING

Indretningen i den maritime have er lys og luftig, og beplantningen ensartet, hvor prydgræsserne har en stor andel. Belægningen kan variere og det vil være oplagt at bruge nogle af fladerne til sø- og perlesten. Lyset er vigtigt i den maritime have, derfor vil der også være områder der ikke optages af træer og andre skyggeskabende elementer. Den åbne plads er præget af store horisontale flader, hvor en træterrasse blandt andet kunne optræde. Ønsker man skygge i haven kunne man lave en dramatisk overgang fra det horisontale til det vertikale ved brug af høje og slanke træer, inspireret af de danske kystområder hvor små fyrreskove også er at finde.

FARVERNE
Det vil være oplagt at arbejde med de blålige toner i den maritime have. Hvad enten det er plantebedene eller om det er elementerne der har fået en gang maling, så er den blå farve en god repræsentant. Lyder det lidt for voldsomt kan man jo nøjes med at det blot er hynder og puder, der står for det blå - måske i et fint marinestribet mønster?
ELEMENTERNE
Stemningen må gerne være afslappet, og derfor er der da også et par hængekøjer eller solvogne. Går man efter "Skagensstilen", kunne man bruge et par enkelte træmøbler, som du kan se i kollagen her. Herefter kunne du jo krydre billedet med et par krukker med skønne planter og en håndfuld muslingeskaller i bunden.   PLANTERNE
Kigger man på området omkring havet vil man hurtigt konstatere at en stor del af beplantningen er
græsser - derfor er græsser også selvskrevne i den maritime have. Der vil i sagens natur også være en del tørketålende planter i dette område, og går man længere ind i landet vil man måske møde en flok hybenroser inden man når til brynet af en fyrrelund.

BELYSNINGEN

Det er skønt at kunne tænde lidt lys i haven når de lune aftentimer skal nydes. Uanset om det er det traditionelle lejrbål med et par træstubbe som siddepladser, eller det er et stort jernfad der passer bedre til den lille have, er ild et must. Lanterner og fakler kan fuldende stemningen, og et par skotlamper kunne bruges til den praktiske belysning på huset vægge.

Morgenstjernestar / Carex grayi ELEMENTERNE I DEN MARITIME HAVE 
 • Beplantning i store flader
 • Træterrasse
 • Søsten og perlesten
 • Bålplads 
 • Lanterner, hulsten, muslingeskaller og andre strandfund
 • Parasoller og vindsejl
 • Store afslapningsmøbler, sækkestole og hængekøjer 
 • Enkelte træmøbler  

PLANTERNE

GRÆSSER
Bambus, elefantgræs, morgenstjernestar, japansk star, rørhvene, engelsk græs, blåsvingel, marehalm, frytle, blåaks

STAUDER
Røllike, marguerit, bynke, palmelilje, sankt hansurt, sæbeurt, stenurt, mandstro, tidselkugle, anisisop, katteurt, blåhat, løvefod, timian, staudesalvie, lammeøre, kulsukker, lupin, snepude, solbrud, dagliljer

LØG OG KNOLDE
Iris, allium, skilla, raketblomst, crocosmia

BUSKE
Lyng, lavendel, hybenrose, bjergfyr, ene, havtorn, sommerfuglebusk, hortensia, blåskæg, slåen

TRÆER
Skovfyr, birk, tretorn, robinie, guldregn, mispel, hvidtjørn, hjortetaktræ

SLYNG- OG KLATREPLANTER
Roser, blåregn, brombær, vedbend, klematis

KUMMEPLANTER OG SOMMERBLOMSTER
Pelargonie, rosmarin, skærmliljer, jomfru i det grønne, kornblomst, morgenfrue, studenternellike, verbena, bakkestjerne


I kollagerne ser du blandt andet billeder fra Glasmuseets Have i Ebeltoft tegnet af Kjeld Slot, 
samt stemninger fra haven i Hune og fra Villa Vendel (B&B i Løkken). 

1 kommentar:

 1. Der findes mange haver, jeg kunne ønske mig. Men denne maritime havestil taler til et helt særligt sted inden i mig, nok fordi jeg har sejlet en hel del som barn og ung og dermed befundet mig meget ved havet og strandene.

  Netop den ro, der indfinder sig, dels i de hav/himmelblå farver, dels sten, sand, skaller og de hvide sejlduge giver en helt spesjel luftig stemning i mit sind.

  Jeg har ladet mig fortælle t mange af de grønne glaskugler, som fiskerne har (haft) siddende i deres net blier stjålet for et godt ord. Det siger måske noget om, hvordan det maritime indfinder sig i mangt en have?

  Desuden - strandskaller er formidable til at holde på fugten, når de er lagt dekorativt oven på jorden i en krukke. Blot er det vigtigt at de er vaskede, så saltet er vasket ud, for det er de færreste planter, der kan dlide det. Og så er der jo som regel også kalk i skaller, så så længe planterne ikke er til den sure side (surbundsplanter) så er det alletiders og særligt smukt sammen med zink.

  SvarSlet

ANNONCE