torsdag den 6. august 2015

DET MESTE LIGE VED HÅNDEN

Udekøkken
TEMA: SPIS UDENFOR

At spise udenfor hænger for mange af os også sammen med at lave mad udenfor. Her er nogle forslag til, hvad der er godt at have ved hånden, så madlavningen går nemmere.

TEKST & FOTO: LENE

Helt fra foråret, hvis vejret altså arter sig nogenlunde, starter madlavningen i udekøkkenet. I år har vi været lidt længere tid om at komme i gang, for det skal jo også gerne være en fornøjelse. Vi prøver at sørge for at vi har de ting, vi skal bruge til madlavningen sådan lige ved hånden - eller næsten da, for ellers kommer man til at tage rigtig mange unødvendige skridt.

Foruden krydderurterne, som bare ikke kan undværes, har vi en kasse stående med det allermest nødvendige køkkengrej samt salt og peber.

Udekøkken


Bag forhænget gemmer vi gryder og pander, som flytter udenfor, når sæsonen starter. Her står også den gamle mikroovn, som der ikke blev plads til i vores nye, fine køkken indendørs. Den gamle elkedel kom også herud, da vi kun har koldt vand i hanen. Det første jeg gør, inden jeg starter på madlavningen er at koge en kedel vand, så der er til at skylle karkluden i og vaske hænder efterhånden. Hygiejnen skal jo være i orden, også når man er ude.

Udekøkken

I det gamle skuffedarium er der "sommerbestik" og "sommertallerkener", som også er praktisk at have lige ved hånden, når man mangler en tallerken til maden. I modsatte side af udekøkkenet har vi et lille køleskab, hvori vi opbevarer de grøntsager som følger med vores måltidskasse fra Aarstiderne. Den får vi hveranden uge, og med opskriften i hånden er det nemt at finde det resterende frem inde fra huset. Her bruger vi en stor bakke, og læser og tænker opskriften igennem for at finde ud af, hvad vi mangler derude. Vi er efterhånden blevet gode til at huske det hele, og ellers er der jo alligevel ikke så langt ind.

Krydderurter i udekøkkenet

Krydderurterne er lidt forskellige fra år til år, men de sikre hit er de helt almindelige urter som timian, oregano og rosmarin. I år har vi også mynte, salvie og citronverbena. Den sidste klipper vi ofte en stilk af og lægger i vandkanden - altså kanden med vand til maden. Basilikum, som er den absolutte yndling, har vi normalt i væksthuset, men i øjeblikket får den, på grund af sommervarmen, lov til at stå i udekøkkenet - evt. med en glasklokke over om natten.

I den forgangne weekend stod den på lammekølle på grillen, og da de mandlige medlemmer i familien elsker flødekartofler måtte det naturligvis til. Jeg fik dog lusket gulerødder med sammen med kartoflerne, og drysset med de forhåndenværende krydderurter blev det et kongemåltid. Her mangler kun fløden!


Det er en stor fornøjelse at lave mad udenfor, og med det meste indenfor rækkevidde, bliver det næsten lige så nemt som indenfor.2 kommentarer:

 1. For et flott utekjøkken! Jeg skjønner godt at det blir mye utendørs matlaging! Her har vi knapt spist ute i sommer, enten har det vært for kaldt, eller så har det vært for utrygt i forhold til regnbyger! Jaja, vi får satse på neste sommer! Klem fra Anne-Kristin

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne-Kristin,
   Ja, vi laver altid mad herude hele sommeren, især hvis vejret er godt men det er først nu her i sensommeren vi rigtigt er kommet i gang med det i år. Det er så skønt :)

   Slet

ANNONCE