onsdag den 14. december 2016

JULESTJERNEN

JUL

Normalt portrætterer vi ikke stueplanter her på HAVEFOLKET, men i anledningen af julen kommer der nu en lille præsentation af en af de planter, der nok købes flest af i tiden op til jul næst efter juletræer, nemlig julestjernen. 

TEKST & FOTO: HENRIKDenne eksotiske plante er efterhånden så tæt forbundet med julen, at de færreste skænker den en tanke på andre tider af året. Det er også godt det samme, for det er ærligt talt en lidt sart vækst, som sjældent får en levetid i hjemmet ud over en 5-6 uger.

Her er nok også årsagen til, at denne plante deler vandene så markant. Mange elsker den og vil ikke undvære den i julen, og mange kan simpelthen ikke udstå den. De sidste nok mest, fordi de har oplevet, at den smukke vækst hurtigt har forvandlet sig til en skravlet, ranglet pind ganske kort tid efter, den er bragt hjem. Julestjernen – eller Poinsettia, som den kaldes uden for landets grænser - kommer fra Centralamerika og Mexico, hvor der som bekendt er et noget lunere klima end i lille Danmark. Det, vi ser som potteplanter med et par forgreninger, er flere meter høje buske i hjemlandet.

Klimaet i moderlandet er nok også forklaringen på, at så mange af os har svært ved at holde dem i live. De kan ikke tåle frost og bryder sig ikke om træk, så hvis du vil øge din succesrate, skal du undgå at købe eksemplarer, der har stået udenfor i vinterkulden. De vil gerne have lys, men igen: En vindueskarm over en radiator er en dårlig placering, for der er der altid træk. Vand skal der til, men den bryder sig ikke om at soppe i vand, så vis mådehold, og sørg for dræn.

Er man meget dygtig kan man holde en julestjerne i live i flere år. Den skal have mørke mindst 14 timer dagligt i et par måneder op til jul, hvis du vil gøre dig forhåbninger om at få de farvede højblade frem. Ja, for det er faktisk ikke blomster – de sidder inde i midten af højbladene som små, undseelige knopper. Heldigvis er julestjernerne efterhånden så billige, og farverne så mangfoldige, at vi i julens kommercielle ånd nok ender med at købe nye, når vi trænger til et farvekick her i julen, og så bare nyder dem så længe, de nu holder. For i denne tid skal vi samle på glæder, ikke ærgrelser! 

1 kommentar:

  1. Hihi, min mor er ellers ekspert i at slå potteplanter ihjel, men julestjerner kan hun holde liv i i årevis. De kommer til at se noget forvokset ud, men der kommer et par højblade hver vinter. Mystisk.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet

ANNONCE