Julekortet fra Jeannett Fruergaard er i dag landet i din virtuelle postkasse. Læs med om sommerblomster, regnvåde åben-have-dage og nye havevenner.


TEKST & FOTO: JEANNETT FRUERGAARD

Kære havefolk

2019 har været en spændende haveår med haveoplevelser og inspiration fra mange dygtige havefolk, som jeg både har mødt herhjemme og til forskellige skønne arrangementer rundt om i landet og på den anden side af sundet i Sverige. Et af årets store uden-for-haven-oplevelser var CPH Garden 2019, tre spændende dage med inspiration og en hel masse skønne mennesker.

Herhjemme var årets helt store haveoplevelse uden tvivl de tre weekender i  august, hvor vi havde åben have. Mange utroligt søde og engagerede havefolk trodsede både regn- og strandvejr for at besøge vores have. Vi havde besøgende fra hele landet, fra Tyskland, Norge og Sverige, noget vi er vi meget taknemmelige og overvældede over. Jeg fik mange nye havevenner, og jeg glæder til at besøge dem i de kommende år. Er det ikke fantastisk, som en fælles interesse kan skabe bånd mellem mennesker, som måske ellers aldrig ville have mødt hinanden?

Jeg vil også huske 2019 som et vådt år, et år, hvor der næsten hver dag hang smukke vandkrystaller på græsserne, og hvor havevanderen var overflødig. Men også et år med mange solskinstimer, planter i rigtig god vækst og mange blomster i skærehaven. Vi lavede et stort nyt ellipseformet bed med vildblomstblanding. Bedet skulle egentlig bare passe sig selv og blev alligevel næsten det smukkeste bed i haven.

I haven er der altid lidt travlt, der er altid lige et eller andet, der kan ordnes, for jeg er nok lidt af et have-ordensmenneske. Jeg kan virkelig godt lide, at der er tænkt over tingene, og at der er fine lige linjer. Men det helt store mantra i år har været at huske at nyde, huske at se og ikke mindst huske at give slip og lade haven styre sig selv lidt.

Det er også et fokus, vi vil have i 2020, og som jeg gerne vil give videre til jer, for hvad sker der egentlig, når vi slapper lidt mere af, og det hele ikke skal være så perfekt? Måske bliver der flere gemmesteder til dyrene i haven – og måske mere mad, hvis frøstanden bliver siddende. Måske får vi mere tid til at se og nyde dyrelivet og haveglæden, og husk, det er jo ofte de selvsåede plante- og blomsterkombinationer, der er de smukkeste.

Med det mantra vil jeg gerne ønske jer alle en rigtig glædelig jul og et fantastisk nyt haveår 2020

Glædelig jul til dig,
Jeannett

@jeannettfruergaard