Har du børn i huset kan du være forvisset om, at kødædende planter vil skabe glæde og begejstring – ihvertfald gør de det herhjemme hos os.


TEKST & FOTO: KARINA

Min søn på 5 er ret begejstret for planter – hvor mon han har det fra? Faktisk kunne han i en alder af 2 sige buxus sempervirens. En tur på planteskolen er en helt særlig begivenhed for ham, og da vi for nogen tid siden tog turen, faldt vi over de kødædende planter. Jeg har egentligt i længere tid tænkt, at han skulle have et par stykker, og da han så selv fik syn for sagen, røg de prompte ned i indkøbsvognen. Vi købte to til at starte med, og pasningen står han selv for. Går det godt kan det være at vi supplerer op, måske med en kandebærer, men denne gang blev det en fluetrompet og en Venus fluefanger, som kom med os hjem.

kødædende planter

Fluetrompet, Sarracenia spp.
Fluetrompeten lokker insekterne til med en sødligt duftende nektar, som ligger i bunden af de mange tragte. De oprette tragte er på indersiden forsynet med en glat hinde, der virker som en glidebane på byttet. Når byttet først er røget ned i dødsfælden er der ikke nogen vej tilbage. Fluetrompeten skal have en hel del lys, både for at trives, og for at opnå det flotte, rødlige farvespil, som ses på de sjove låg på spidsen af tragterne. Planten tåler ikke at tørre ud og skal holdes fugtig, gerne med kalkfattigt vand.

Venus fluefanger, Dionaea muscipula
Ligesom fluetrompeten lokker Venus fluefanger også sit bytte til med en duft af sød nektar. På Venus fluefangeren sidder nektaren på indersiden af den drabelige bladfælde. Når insektet, i sin søgen efter nektar, bevæger sig gennem åbningen, registrerer planten at der er aktivitet via de spidse følepigge. Også Venus fluefanger skal have masser af lys og vand. Særligt skal man være opmærksom på, at temperaturen svarer til lysforholdene i vinterperioden, altså køligt, så planten kan få lov til at gå i dvale. Venus fluefanger er én af de meget sarte hvad angår kalket vand. De tåler det dårligt, så her skal regnvand tages i brug.

kødædende planter

Vi synes at de er ret skønne, de kødædende, og den mindstes begejstring er ikke til at skyde igennem. Prøv selv – måske, hvis du vil vække en lille gartner i dit barn eller barnebarn.