Jeg klipper de fleste af mine lavendler i september, når de seneste sorter er afblomstret, men det skyldes, at vi primært har lavendelhybrider i haven.


TEKST & FOTO: HENRIK ERIKSEN

Sorten Lavandula x intermedia ‘Provence’ er den helt dominerende på grund af sin meget sene og lange blomstring. Her er to eftermiddagsbilleder fra slut oktober, taget med tre dages mellemrum.

25. oktober 2018

 De giver et meget godt billede af lavendlernes efterårsværdi i haven.

28. oktober 2018

Når jeg læser på diverse havefora, kan jeg se, at der hersker lidt forvirring og kaos omkring, hvornår og hvordan lavendler skal klippes.

For denne tekst gælder, at det drejer sig om sorten ‘Hidcote Blue’, som er den mest udbredte sort i Danmark. ‘Hidcote Blue’ tilhører sorterne af ægte lavendel, Lavandula augustifolia. Den er en sort, som kaster frø, og den kan krydse sig med andre lavendler og derved danne nye sorter. Dette betyder også, at der findes frøsåede ‘Hidcote Blue’ derude til salg. Disse er sandsynligvis meget forskellige fra plante til plante. Grundlæggende skal man købe stiklingeformerede planter. Så burde alle planterne ligne hinanden og deres ”moder”.

Pleje af lavendler

Grundlæggende er lavendler en af de nemmeste planter i haven, men den kræver som minimum en eller to klipninger, samt evt. trimning af blomster.

Hvornår lavendlerne skal klippes, afhænger både af temperament, hvordan lavendlerne bruges, og hvilken sort, der er tale om.

Her vil jeg gennemgå den simple førstegangsklipning ogr den lidt mere avancerede andengangsklipning, som egner sig fint til ‘Hidcote Blue’ og de andre tidlige lavendelsorter.

For de tidlige L. augustifolia gælder følgende fremgangemåder.

Model 1 )

Den helt klassiske pleje er én årlig nedklipning til 15-20 cm i starten af april, når der ikke længere er udsigt til hård frost. Hvis det er svært at huske, så klippes de den 16. april på Dronningens fødselsdag. Når lavendlen har blomstret, efterlader man blomsterne på planten og nyder den med sine smukke frøstande igennem efteråret og vinteren. Man skal også påregne, at lavendlen bliver ½-1 cm højere hvert år.  På denne måde dyrkes lavendlen som en relativt lav busk.

Model 2)

Den mere krævende pleje består at to årlige klipninger. Første gang klippes alle blomsterstænglerne af, når lavendlen er afblomstret omkring starten af juli. Der klippes ikke ned i selve planten, dvs. kun blomsterstænglerne.

Anden gang klippes planten ned i starten af april, når der ikke længere er udsigt til hård frost.

Ved to klipninger nyder man synet og duften af lavendlerne i den periode, de blomstrer, og man får en smuk stedsegrøn kugleformet busk hele efteråret og vinteren som bagtæppe for havens andre vækster.

Levetiden vil typisk være 10-15 år for planterne ved to klipninger – samt en årligt tilvækst på ca. 1 cm.

Man kan opleve, at lavendlen blomstrer en ekstra gang i september ved denne fremgangsmåde, men jeg vil ikke love noget.

Lavandula x Intermedia ‘Provence’ klipper jeg i september, hvor jeg klipper ca. 5 cm ned i planten. Dette giver grønne tætte kugler, som står det meste af vinteren som et sølvgrønt bunddække i det provencalske parterre.

Her har jeg klippet L. ‘Provence’ ca. 5 cm ned i planten.

Her bedet før nedklipning. Det hele ser lidt vildt ud og ligner en frisure, der har været ude i blæsevejr.

Før klipning.

 

Efter klipning

Nu er der klippet. Der er kommet lidt orden på det hele, og græsserne træder tydeligere frem. Det er deres sæson nu.

Allerede et par dage senere synes bedet at have rette sig.

Håber, denne lille guide kan tjene jer til oplysning og hjælp med de skønne lavendler, og husk nu at nyde de dejlige øjeblikke i haven.

Grib saksen, og trim jeres lavendler – også ‘Hidcote Blue’, lad blot være med at klippe mere end et par cm ned i planterne.

 

Du kan altid se mere til Henrik på instagramprofilen @denfranskehave og læse med på hans haveblog: ‘Min Franske Have’