To ting, der virkelig varmer her i den kolde tid, er bål og suppe, og de to ting fungerer tilmed rigtig godt ude i haven.


TEKST & FOTO:  JEANNETT FRUERGAARD

Jeg vil gerne vise, hvor let det er at invitere venner eller familien på bålhygge, lidt varm kakao eller kaffe og en god varm suppe. Der skal egentlig ikke så meget til: et bålsted med læ, eller måske har du et bålfad, du kan flytte rundt med, alt efter hvor der er godt at sidde. Der er bare et eller andet magisk over et bål, duften, varmen, der breder sig rundt i kroppen på en ellers kold dag, flammerne, der tryllebinder en til bare at sidde og stirre og helt at falde hen i sin egen verden.

 

Vi elsker at lave mad på bål hjemme hos os. Det er så hyggeligt, og fællesskabet om at tilberede maden får bare det hele til at smage meget bedre. Mad på bål er både en sommer- og en vinteraktivitet, men om vinteren drosler vi noget ned for ambitionerne. Det er ikke om vinteren, vi sidder i timevis og kreerer den store tre-retters gourmetbålmiddag. Det er det efter min mening for koldt til på denne tid af året, det hører sommeren til.

Her om vinteren snyder vi lidt, og det er jo netop det, der gør det så overkommeligt og let at gå til. Jeg kan sagtens finde på at lave suppen inde i huset og bage bollerne på forhånd. Så er det bare at tænde bålet, hælde suppen over i en stor bålgryde og lægge bollerne på risten. Det skal man altså ikke have været spejder i ti år for at kunne finde ud af. Hyggen er den samme, der er ingen stress, og bålmagien er der stadig.

Jeg tror, der er rigtig mange haveejere, der har enten et fast bålsted eller et mobilt bålfad. Måske bliver det ikke rigtig brugt her om vinteren, måske er haven pakket ned, krukkerne tømt, og de små hyggelig opstillingerne er rykket ned til huset, hvor de kan nydes fra vinduet.

Jeg vil gerne opfordre til, at vi får gang i hyggen og alle de små bålsteder rundt omkring. Der er slet ingen grund til at gøre det besværligt. Der er mange måder, det kan gøres på, og bål er for både voksne og børn. Her har vi taget den varme kakao og kaffen med i termokander, lidt flødeskum i en skål og nogle Bismarckstokke, det gør både børn og voksne lykkelige.

Kakaoen og kaffen kan jo sagtens varmes på bålet sammen med fx en tærte, og hvis det hele er gjort klar på forhånd, er det jo nemt at varme efter fx en dejlig gåtur i skoven.

Eller hvad med at invitere veninderne på en tur i skoven og et glas gløgg på bålet bagefter. Eller måske en varm vinter-velkomstdrik ved bålet, inden middagen indtages indenfor i varmen. Der er så mange muligheder, husk bare at tilpasse ambitioner og tid, så er der større chance for succes.

 

Opskrift på nudelsuppe
Den er nem og kan varieres efter smag.
 • Ca. 1 pk. ægnudler (suppenudler kan også bruges)
 • 350-400 g kylling
 • grøntsager fx forårsløg, rød og grøn peber, måske sukkerærter og bønnespirer (de fleste børn kan bedst lide den simple udgave).
 • 1-2 fed hvidløg
 • 1 chili
 • gurkemeje, karry, paprika, salt og peber
 • 1 ds kokosmælk
 • 4-6 dl grøntsags- eller kyllingebouillon
Sådan gør du:
 • Skær kyllingen i små tern, steg kyllingen, tilsæt paprika, salt og peber, hvidløg og lidt kokosmælk, og steg lidt mere.
 • Skær grøntsagerne i tern.
 • Tilsæt bouillon, godt med karry og resten af kokosmælken.
 • Tilsæt kylling og grøntsager, og kog 3-4 min
 • Tilsæt nudler til sidst, og kog et par min.