Du kender det godt, ikke? Sneen er smeltet, og du går i gang, med raske bevægelser, at rydde op og gøre forårsklar i haven. Nogle stauders tørre stængler kan bare knækkes af, men ikke sankthansurtens! Du får lige et tip eller to.


TEKST & FOTO: MARIANNE

Hvis du har prøvet at rive en sankthansurt op med de bare næver, så ved du hvad jeg taler om. Og har du også stået med den halve plante i hænderne, gør du det ikke igen. Hvis du helt vil undgå det, så er det frem med handsker og saks! Sankthansurtens visne stængler river nemlig noget så infamt. Og det er jo ikke lige det, man regner med, når man tænker på den tykke, læderagtige stængel, blad og blomst, der er så blød at røre ved, og som vi oven i købet kan spise, hvis vi skulle få lyst.

SKARP SOM GLASSKÅR
Men den visne stængel udvikler sig til et infamt uhyre af en stængel, der som skarpe glasskår skærer sig ind i dine hænder. De bliver siddende, og det bløder, hvis du prøver at hive dem op i en ruf i det travle, tidlige forår.

sankthansurt

Der er også en anden ulempe, hvis du hiver eller forsøger at knække dem af med hænderne. Du kommer til at trække de små, nye skud med op. De sidder nemlig godt fast på sidste års stængel. OK, du kan plante det lille “pus” og håbe det bedste, men når man er i gang med forårsoprydningen, så er det ikke plantemuld og potter, der ligger lige for –  man har ligesom indstillet sit system på oprydning. I øvrigt er de fleste af sorterne langt nemmere at mangfoldiggøre ved at stikke en stængel senere hen på sommeren, men det er en anden sag.

KLIP
At man godt kan få lyst til at mangfoldiggøre sankthansurten er ikke så sært. Den er den yndigste staude – særligt under sin lange udviklingstid, hvor den changerer i pink og limegrøn blandt de runde, læderagtige, matgrønne blade. Det er bare klip, klip og så i en potte, direkte i bedet eller i et glas vand. Herefter udvikler den hurtigt rødder. Den vokser til på et års tid, og bliver med tiden en ret anseelig plante, du kan dele og dele som det passer dig. Den er også usigelig smuk i potter.

Men klip, det er nøgleordet. Klip klip.

sankthansurt