En plante, som sår sig selv alle vegne, hvis man ikke passer på. Men også en plante, som matcher perfekt til orange, har vidunderlige matgrå, lodne blade, en høj løs statur og en syret og gennemtrængende cyklamen-magentafarve, helt psykedelisk. Men blomsterne – de er helt enkle. Jo, jeg er solgt!


TEKST & FOTO: MARIANNE

En gang haveklinte – altid haveklinte. Om foråret kan man godt se, hvor de vil dukke op. Og som regel flytter jeg kun få. Men nogle år er det som om de kommer snigende og dukker op alle mulige mærkelige steder. I mine bede opstår mange farvekombinationer, som overhovedet ikke er meningen, men lige så mange er overraskende friske og glade. Så får de jo lov til at stå.

Haveklinte

En enkelt plante eller tre er røget helt op, fordi de havde slået rod netop midt i en af mine roser eller andre helt tåbelige og utålelige steder. En af dem var 30-40 cm lang og havde endnu ikke sat blomster, da jeg hev. I en potte med den. Vande vande. Og nu står den og sætter lidt gang i det hele på terrassen. Nemmere kan det næsten ikke være. Det bliver ikke sidste gang, der er forfløjne haveklinter, der flytter op i en potte.

Haveklinte

Løvet kan godt minde lidt om hareøre og blomsten en lille smule om nellike. Haveklinte findes også i hvid, og er man til det helt hvide i bedene så er det en god måde at få “brus” på hurtigt.

HaveklinteFørste år sås de, andet år står du med bruset. De er da værd at vente på, hvis de så klarer sig selv de næste 20-30 år. Til næste år vil jeg sætte haveklinte sammen med orange cosmos, den er der nemlig lige så meget orange tjubang-farve i, som der er i denne. For indrømmet: Den er noget larmende i et bed, som Camilla Plum ville have formuleret det. Men sådanne områder må der også gerne være i min have, har jeg besluttet. Smilet hænger nemlig i en glad bue mellem mine to ører hver gang jeg går forbi.

Haveklinte

FAKTA

NAVNLychnis coronaria
DANSK NAVN: Haveklinte eller fiksernellike
LYSFORHOLD: Sol/halvskygge
HÅRDFØR: Nej, toårig, dvs. at den selvsår sig villigt
JORDBUND: Almindelig næringsrig havejord, gerne til den tørre, sandede side
VÆKST: Løs
STØRRELSE: Ca. 50-60 cm i højde og bredde
BLOMSTRING: Juli-august
ANVENDELSE:  I grupper eller i potter