Jeg har før haft jer læsere med på tur rundt om i Mauritius, og det er også, hvad vi skal i dag. Denne gang går turen til L’Aventure du Sucre – en nedlagt sukkerfabrik, som nu huser et rigtig spændende museum.


TEKST & FOTO: KARINA
Selvom eksporten af sukker siden 70’erne er faldet drastisk i Mauritius, hører sukker sammen med bl.a. turisme, tekstil og fiskeri til landets mest indbringende erhverv. Sukker-historien har rødder helt tilbage til kolonitiden, hvor hollænderne indførte sukkerrør til industrielle formål og i samme omgang bragte slaver fra Madagaskar til øen. En rar begyndelse havde sukkerhistorien altså ikke lige her, hvilket man på museet L’Aventure du Sucre også får et indblik i i form af gamle illustrationer, der vidner om de uhyggelige og helt umenneskelige kår, som slaverne blev udsat for både på sukkerplantagerne og på fabrikkerne. Heldigvis er både kolonitiden og slaveriet to overståede kapitler, men tankevækkende er det stadig, når man får et indblik i, hvordan verden engang så ud. Første del af turen på museet indeholder altså lidt baggrundshistorie, og dernæst mødes man af store maskiner, der engang forvandlede sukkerrør til det fineste sukker – og til rom et sted i processen…

ROM – KORT FORTALT 
Rom er en destilleret drik fremstillet af et tyktflydende brunt stof kaldet melasse, der er et biprodukt, som bliver tilovers i produktionen af sukker. Melassen udvindes, når sukkerkrystallerne centrifugeres, og bliver herefter ført fra sukkerfabrikken til destilleriet, hvor den lagres i en tank. Efter lagring sendes melassen til en blander, hvor den fortyndes med den rette mængde vand og bliver til en sødlig mos. En lille del af denne mos bliver tilført gær, som vil begynde at formere sig. Når den rette gæring er opnået, bliver mosen, så vidt jeg husker historien, sendt videre til kæmpemæssige tanke, hvor gæringen fortsætter, og rommen heraf er klar til at blive destilleret.

For at modne bliver rommen nu lagt i tønder, hvor den typisk vil ligge i 2-5 år for at opnå den ønskelige farve, krop, substans og frugtsmag.

Har man lyst til at gå på opdagelse i sidstnævnte, er der rig mulighed for det, da man som gæst her på L’Aventure du Sucre også tilbydes en prøvesmagning i det meget velassorterede udvalg af rom. Selv gik jeg uden om dette tilbud, da jeg syntes, at den tropiske varme var alt rigelig for mig at håndtere…

Til gengæld tog jeg mig en tur rundt med kameraet for at fange lidt ekstra stemninger.

Om det er sukker, rom eller den historiske del af industrien, man er kommet for at lære mere om, er der  masser af spændende informationer at hente her på museet.

En bid god mad kan man også få på stedets restaurant, såvel som man kan få stillet shoppelysten i butikken, der bugner af utallige typer sukker og rom.

HER ER VI
L’Aventure du Sucre
Beau Plan B18
Pamplemousses
Mauritius