lørdag den 20. oktober 2012

LØGLÆGNING - PÅ FLERE MÅDER

I HAVEN

Man kan lægge løg på mange måder. Her er en kort oversigt over forskellige metoder.

TEKST: MARIANNE
FOTO: KARINA


 
Når du lægger løg kan du vælge at gøre flere ting:

Krukker
Dels kan du selvfølgelig fylde krukker, potter og kar og lægge lagdelt efter løgstørrelse, så hele molevitten afløser hinanden, og blomstrer over en lang periode. Det har Camilla Plum en god "opskrift" på i afsnit 4:8. Hun har dem desuden stående i drivhuset, så drives de tidligere frem.

At skrue løg
Du kan også "skrue dem ned" i kanten af dine storbladede stauder. Når løgene så er afblomstrede og bare står der hovedløse og glor, bliver de hurtigt erstattet af staudernes fremvoksende blade.

Løg i grupper
Så kan du lægge dem i "grupper", som Lone viser i indlægget om slotsgartnerne. Det kræver megastore bede og pænt meget plads. Du kan også lægge dem alle samlet i løgkurve og så tage dem og kurvene op, når de er afblomstret, hvorefter du opnår to ting:
 1. At løgene kan stå tørt og visne langsomt ned, hvilket de har absolut allerbedst af.
 2. At du får plads til georginerne eller en gruppe sommerblomster det sted i bedet, hvor der nu er "hul". 
Fordele tilfældigt
Du kan, som et egern, der vimser rundt og lægger forråd til vinteren, fordele løg "tilfældigt" rundt i dine bede i mindre "grupper" af 2-5 stk. Sørg for at have noteret ned, hvilke farver og sorter, når du vil fylde flere løg i bedene.

Lave et restbed
Endelig kan du lave et restbed, med de løg i vidt forskellige farver, du har til overs fra dine bede. Grav en "grav"/et bed - f.eks. langs en sti eller hæk og læg alle løgene. Det ser formidabelt ud.


TIP:
Hvor dybt skal løget lægges? 
Grav 3-4 gange løgets størrelse, drys sand/grus i bunden, så rådner løgene ikke og holder derfor længere.

Vend løget på hovedet
Du kan også vende det med spidsen nedad, så er det lidt længere tid om at komme op. Dermed forlænger du sæsonen, hvis du gør sådan med en del af de løg, du lægger.

Camilla Plum har desuden forfattet en lang artikel om lægning af mange forskellige løgarter.

4 kommentarer:

 1. egernmetoden har osse den ekstra fordel at der er større chance for nogle løg overlever diverse sultne mosegrise og mus. Jeg syntes der er ekstra mange af de sultne bæster i år.
  "kurve metoden" er osse en god sikring men kræver plads til at grave ned.
  løglæggerhilsner Gunvor

  SvarSlet
 2. Lidt klogere på løglægning er jeg blevet ved at læse indslaget her og på "Den helbredende have" rent teknisk, da jeg da aldrig har stødt på det smarte fif med løget på hovedet - smart, men nænner man det i praksis - altså med vilje;O)
  Meget klogere er jeg blevet på komplikationerne med at placere løgene de rigtige steder (der hvor man ikke graver nogle andre op), nemlig at andre har en ligeså hullet løglægningshukommelse som mig. Skønt jeg da bestemt mener at kunne huske så vigtige ting som, hvor og hvad er det ikke tilfældet!
  Jeg er vist selv "egern-typen", som fordeler ustruktureret og har en hjerne på størrelse med en nød...
  Hilsen Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. jA, og med til den systematiserede - omend stadig ustrukturerende metode hører "Søren Ryge"-metoden: Kast dem op i luften. Grav dem ned, hvor de lander. Den er vidst bedst til græsplæner og større arealer.

   Slet
 3. Jeg har simplthen taget alle løgene fra krukkerne sidste år, de har stået i drivhuset under liggevognen hele sommeren, og lagt dem ned i frugthaven i spadestore huller og meget tilfældigt , der var nemlig 3 store kasser så det gik lidt vupti og jeg er da også spændt på resultatet til næste år , da det er første gang at jeg gør det om efteråret, plejer og gøre det efterhånen som de afblomstre( alle de der "must" have løg man falder for om foråret i blomst) mange hilsner fra Helle

  SvarSlet

ANNONCE