Mens Corona holder mange af os hjemme – måske på 3. uge – er det lykkeligt at have en have eller et andet lille grønt rum at kunne gå ud i. Her får du et bud på haveopgaver, som passer til årstiden – og der er også noget for de små haver.


TEKST: LONE, FOTO: JEANNETT FRUERGAARD

1. Læs havebøger

… og bliv inspireret. Find bøger der passer til din havestil og dine ønsker, så du få sporet tankerne i den retning, du gerne vil med din have. Drømmer du om en cottagehave, kan Claus Dalbys nye bog om samme emne varmt anbefales.

2. Tegn en haveplan

Er der noget i haven, der skal være anderledes i år, så er det en god ide at tegne en plan, inden man kaster sig ud i opgaven. Der er masser af muligheder i haverummet. Dette er blot nogen af dem:

  • Indret en ny terrasse.
  • Lav en ny plan for et af havens bede.
  • Indret en del af haven specifikt til børnene med hæk omkring, legehus, sandkasse mv. Måske også små bede til jordbær og bærbuske.
  • Inddrag en del af haven til køkken- eller krydderurtehave i højbede.
  • Byg et udekøkken,
  • Måske er 2020 året, hvor du vil bygge dig et drivhus af genbrugsmaterialer?

3. Planlæg årets køkkenhave

Start med en liste over de grøntsager, krydderurter og blomster, du skal have i årets køkkenhave, og lav så en plan over havens bede, der viser, hvad der skal være hvor. Du kan evt. give områderne farve efter, hvilken måned de skal sås til, og hvornår planterne skal forkultiveres og plantes ud, når risikoen for frost er ovre.

4. Plant forårskrukker til

Markedet bugner lige nu med de lækreste forårsplanter og krydderurter, så uanset hvilken type krukker, du trænger til lige nu, så er der også planter til dig. Søg på nettet, og find en planteskole nær dig, der enten bringer ud, eller hvor du kan bestille på nettet eller over telefonen og hente direkte på parkeringspladsen uden at skulle ind. Plantorama har fx etableret denne service til sine kunder.

5. Rens for ukrudt

Kom ud i solen, og lad tankerne flyve. Lige nu er det nemt at luge, og lugearbejdet i resten af sæsonen gøres betydeligt lettere ved at tage godt fat nu. Her er anstrengelserne virkeligt givet godt ud.

6. Skær kanter på græsplænen

Hvis du foretrækker en skarptskåret græsplæne, så kan du nu gå ud med kantspaden og skære kanterne til.

7. Byg støtte til afgrøderne

Selvom det endnu er for tidligt at så bønner og ærter i køkkenhaven, kan du sagens bygge stativerne til planterne. Der er mange muligheder, og det kan være et skønt hyggeprojekt at finde på nye konstruktioner til de sprøde planter.

8. Klargør dine haveredskaber

Måske har du allerede slebet og olieret spader og skovle. Ellers kan du sagtens nå det endnu og få glæde af gode redskaber hele sæsonen.

9. Byg et insekthotel

Alene eller måske sammen med børnene kan det være et skønt hyggeprojekt at lave et insekthotel. Det kan være et lille hotel, der kan hænges op på et skur, eller et stort insekthotel af gamle paller, hvor hullerne mellem pallerne fyldes med forskelligt materiale.

10. Køb frø på nettet

Hvis du ikke allerede har været igang med at shoppe til haven, så er de kolde dage velegnede til at søge på nettet og finde gode frø til årets sommerblomster eller til køkkenhaven. Der er masser af gode netbutikker til formålet, og så får du præcis de frø, du ønsker dig. Har du nogle gode forslag til netbutikker for frøindkøb, så del dem endelig med andre læsere i kommentarfeltet.