søndag den 6. januar 2013

TEMA: HAVENS PLANLÆGNING


UGENS LEDER

Det er vinter, det er koldt. Timerne ude i haven er få, hvis vi da kommer ud. Vi har netop vendt et par blade i vores nye kalender med det skæbnesvangre tal 13 på, og er begyndt at glæde os til en ny tid. En ny tid på året, et nyt haveår - et nyt år i det hele taget. Og vores hoveder er fyldt med alle mulige ønsker og planer, drømme og forestillinger. Det afføder lister. Mange og lange. Som jeg plejer at sige det: Armchairgartneren ser det hele for sig!


Og det vil vi her på HAVEFOLKET jo så gerne hjælpe dig med. At se det for dig. At planlægge, systematisere, tegne, opregne, sætte op mod hinanden, ved siden af hinanden, før eller efter.

Det er ikke nødvendigvis stram planlægning, optegninger og centimetermål, der gør en have dejlig at være i. Den kan jo sagtens være skøn, livgivende og vidunderlig uden. Men har du projekter, som du vil involvere andre end dig selv i, eller vil du være helt sikker på at det du har gang i også "har gang på jord", så er det godt at kunne visualisere. At kunne se dét for sig, som du har indenfor din hjerneskal og så tegne det ned "på papir", som vi kalder det. Skønt det jo altså er ret digitalt nu om dage.

Ugens tema handler derfor også om planlægning på alle mulige måder. Og fra nu af åbner vi temaet her om søndagen og fortsætter det i ugens løb iblandet alskens andre godter.

Vi starter med at tage målebåndet frem og tegne og regne op. For selvom man kan bede uddannede og top professionelle havefolk om det (og det er slet ikke nogen dårlig idé), så kan du også godt selv gå i gang. Hvis du har en allieret, går det nemmest. Vi giver dig professionelle tips!

Så vil vi gerne vise dig, hvor nemt du kan oversætte dine tanker og idéer til "virkelighed" på tegnebrættet. Vi ved godt, at der findes et hav af tegneprogrammer til havefolk, men hvis man ikke lige har fået fingrene i dem, kan simple programmer, der allerede er installeret på din computer sagtens bruges.

Endelig er det også nu, det vælter ind med frøkataloger og andet lokkemateriale. Lad dig endelig lokke! Udenlandske frøfirmaer er ved at vinde større indpas hos os danskere, som ikke længere kun affinder sig med stativernes fristelser. I det hele taget er lille Danmark er ved at være ret godt med på beatet, hvad angår udvalget. Men har du allerede en veletableret have, kan det være rart at holde styr på de planter, du allerede nyder. Hvad er det nu de hedder, hvornår blomstrer de, hvornår skal de gødes, klippes ned osv.? Det giver vi også lige et nemt, enkelt og overskueligt tip til.

Rigtig god fornøjelse!


Ugens artikler om HAVENS PLANLÆGNING:

Hjælp til hvordan du måler din have op.

Brug et af de mange gratis tegneprogrammer, når du lægger planer for nye tiltag i haven.
Et værktøj til at holde overblik over alle planterne i din have.


Glæd dig til flere artikler i de kommende dage om denne uges tema.

Vi besøger en smuk vinterhave i Mindeparken i Århus med en lærerig indretning.
Der er mange muligheder, hvis du vil lave din egen havekalender. Glæd dig til på tirsdag, hvor vi viser dig hvordan.


Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger

2 kommentarer:

 1. Fantastisk ide til emne. Lige sådan et emne jeg kan bruge :o)
  Jeg vil læse med, med spænding og håbe jeg selv kan blive bedre til det med planlægning af bede mm.

  God søndag derude

  Tine

  SvarSlet
 2. Linket til "FÅ STYR PÅ DINE PLANTER" har en forkert adresse

  SvarSlet

ANNONCE