Jeg elsker små flerstammede træer med løftet krone. Stammerne skal helst være lidt krumme på den helt rigtige måde, så de er smukke og skulpturelle.


TEKST & FOTO: BONNIE HALL

I min lille have har jeg flere flerstammede træer. De kan noget helt særligt især i en have, hvor pladsen er begrænset. Alle mine træer er plantet inden for det seneste år, så det varer lidt, før de for alvor viser deres potentiale.

Judastræ, Cercis

I haven har jeg en flerstammet Cercis, judastræ, og en flerstammet Cercidiphyllum japonicum, hjertetræ. Begge træer blev brugt af den dygtige havedesigner Nete Højlund i hendes guldvindende showhave ved sidste års CPH Garden (se showhaven).

Hjertetræ, Carcidiphyllum

Jeg bruger træerne i havens bede med beplantning under. Kronerne løftes til knap en meter. Det giver luft under kronen til en mellemhøj beplantning. Hellere for lav underbeplantning end for høj, da den smukke struktur på grenene ikke må gå tabt.

Carpinus betulus, avnbøg, blev også brugt på smukkeste vis ved terrassen i ovennævnte showhave. Nu er min lille kolonihave blevet opgraderet med en flerstammet avnbøg magen til dem, der blev anvendt på CPH Garden  – og jeg kan slet ikke få armene ned af begejstring. Eftersom alle pladser i min have allerede var optaget, har ankomsten af den nye lækkerbisken medført en lille træ-rokade. Indrømmet, jeg er generelt en mester i plante-rokade. Jeg er kendt og berygtet for at flytte så meget rundt på havens planter, at de aldrig rigtig får slået rod. Og nu går det også ud over havens træer. Jeg mangler plads.

Jeg elsker min nye opstammede Quercus Palustris ”Green Dwarf”, dværg kugle-sumpeg, som jeg plantede sidste efterår, så den var fredet. Det samme var min Nothofagus antarctica, sydbøg, og Gleditsia tria. “Sundburst”, tretorn. Altså måtte Pyrus salicifolia “Pendula”, pilebladet pære, lade livet. Eller det vil sige – den er flyttet til en anden have i foreningen. Det er jo sørgeligt at skille sig af med sådan et smukt træ, men der er altså desværre begrænsninger, når man kun har 365 m2 til rådighed inkl. hus og småbygninger. Quercus Palustris fik Pyrus salicifolias’ plads – og vupti, så blev der en smuk plads ledig til Carpinus betulus, avnbøgen. Lige ved indgangen og som afskærmning mod havelågen.

Avnbøg, Carpinus belutus

Udover den nye avnbøg er der flyttet en flerstammet Amelanchier lamarckii, bærmispel, ind i haven.

Bærmispel, Amelanchier

Den overtog pladsen efter en Buddleja, sommerfuglebusk, som jeg ikke elskede nok til at beholde den. Det er ikke, fordi jeg ikke kan lide Buddleja, det kan jeg skam, men med så beskeden plads, som min have tilbyder, har jeg kun plads til det, jeg elsker allermest. Og her tabte den så.

 

Du kan se meget mere til Bonnies have på instagramprofilen @gardening_by_hall.