Egentlig deler jeg jo haven med min mand. Matriklen deler vi i hvert fald, og nogle gange retter han mig, når jeg uforvarende kommer til at sige “min have”. “Vores have, Marianne,” siger han med et overbærende smil.


TEKST & FOTO: MARIANNE SELVIG OLSEN

Hvor kvinder i nogle sammenhænge (nok mest i gamle dage) kan virke nærmest usynlige, stående halvt i skjul af deres mænds succes – og ryg, så er det nærmest diamentralt modsat i en hel del af de parforhold, jeg kender, hvor der findes en kvinde og en mand – og en have.

Bortset fra enkelte mandlige havevenner, hvis partner i reglen også er en mand, så er mine havevenner med undtagelse af to-tre stykker alle sammen kvinder. Og når jeg tænker nærmere over det, så er det kvinder, hvis mænd ikke tilnærmelsesvist deler interessen for haven. Faktisk næsten tværtimod, lige med undtagelse af værkstedet naturligvis. Mange gange har jeg studset over, at mine haveveninders mænd arbejder med enten IT, økonomi eller begge dele som min egen.

Hvad forklaringen kan være på lige dét fænomen, aner jeg ikke. Kom glad, hvis du har et forslag.

Modspil og inspiration er selvfølgelig med til at styrke kreativiteten, men hvis jeg skal være helt ærlig, så vil jeg helst have den fra andre havenørder – sådan én som dig. Til gengæld er jeg top-begejstret for den indsats, min mand gør i haven. Han (og en gang imellem også nogle af vores venner) er decideret vilde med noget, der kræver power tools. Nøj, så skal I se, hvor det går over stok og sten. Og nøj, så er der jo faktisk tale om, at det er deres have, ikke kun min.

Så her gør det omvendte forhold sig gældende hjemme hos os, her er det manden, der agerer i baggrunden, og kvinden, der duller op og taler og snakker og fortæller og skriver og gør ved.

Inden for de sidste to år har min mand og co. været med til at etablere:

  • grushaven
  • et langt rækværk ind mod den ene nabo
  • et potteskur i den tidligere hønsegård
  • m.m.

Selv er jeg i gang med at skabe et heksehjørne, hvor jeg kan ‘dimse’ og eksperimentere og lege. Der skal nok en eller anden belægning på i stedet for græs, men så har jeg jo manden min. Jeg går pt. og spekulerer over, hvilken belægning. Hvis du har en idé til, hvad jeg skal vælge, så sig frem. Når jeg kommer lidt længere med dén proces, skal du se, hvordan det hele er blevet – samt hvad jeg og ‘dimser’ med.