søndag den 3. februar 2013

TEMA: DE SKØNNE ET- OG TOÅRIGEUGENS LEDER

Her inden vi begynder at så er det måske en god idé at få hold på, hvad det nu er med de et- og toårige. Hvad er forskellen, hvornår skal de typisk sås, og hvor længe skal man gå og vente på at de blomstrer?

Der var en tid hvor jeg ikke kunne drømme om at vove mig ud i at så andet end morgenfruer, solsikker, tagetes og måske en favnfuld stolte kavalerer. Det skulle være sikre hittere. Jeg havde ligesom ikke rigtigt mod på andet. Det var det, der virkede og resten - det var enten svært, eller også glemte jeg at vande, og jeg kunne ikke få mig selv til at udtynde eller prikle. Og havde alt for mange andre jern i ilden end til at potte og udplante, når tid var. Ja, så er det sagt.

Men så forelskede jeg mig hovedkuls i fingerbøl (digitalis) og med dem kastede jeg min kærlighed på andre af de toårige: Kongelys (verbascum), akelejerne (aquilegia), selvfølgelig, foruden nogle af alle de andre. Det var sammen med dem jeg udviklede en anelse mere tålmodighed og haveglæde, og efter jeg "blev ven med dem", blev såning af disse "a piece of cake".

Men hvordan kom jeg derhen? Ja, jeg såede til en start med løs hånd på voksestedet og "glemte" så alt om dem. Lod naturen om det meste og lærte over tid, at det faktisk er 1000 gange nemmere end jeg havde fantasi til. Og det siger ikke så lidt.

Når naturen selv gør, hvad den nu engang er bedst til, er min opgave så bare at gå rundt i løbet af sensommeren og finde førsteårsplanterne og flytte dem derhen, hvor jeg vil have dem. Det er jo til at have med at gøre.

Det store "Wildcard" er jo imidlertid at finde ud af, hvordan de enkelte planter ser ud, når de er førsteårsplanter.  Derfor har vi her valgt at kikke nærmere på de forskellige rosetter, sådan at du ikke uforvarende kommer til at luge dem bort, hvis du f.eks. har overtaget en have, hvor du ikke kan genkende det hele.


Og de etårige - sommerblomsterne - dem findes der mange af. Rigtigt mange siger vi bare! Og vi har slet, slet ikke dem alle med. Nyder du nu nogle enten et- (eller toårige) i din have, som vi ikke lige nævner i dette tema, så sig til.

Det lidt specielle med alt det her med et- og toårige er jo, at vi bor i en zone med meget kolde vintre. Og afhængigt af, hvor planten naturligt gror - og altså hvad den er "vant til" - samt afhængigt af hvordan vores vintre arter sig, så kan de nogle gange lykkes enten med at selvså sig (ind imellem de etårige - meget ofte de toårige).

Derfor kan der herske en del forvirring. Er de her smalbladede klokker eller jacobsstiger nu alligevel stauder, siden de bliver ved og ved? Og hvad med mine kæmpeverbenaer (verbena bonariensis). Man kan forskellige steder se dem blive solgt både som stauder og som sommerblomster og begge dele er rigtigt. Forstået sådan, at de egentlig i de rette vækstvilkår (som er mildere end her) er stauder, men at de oftest dør efter en kold vinter.

De er de såkaldt "flygtige stauder" (eller kortlivede stauder). Forvirringen er total. Alligevel prøver vi at holde tungen lige i munden. Fanger du os i et eller andet, der ikke helt holder, så skriver du det også lige, ikke? Det vil jo komme os alle til gavn.

Anne Just "malede" med blomster. Det er ved at være en trend i de danske haver i disse år. At have frodige, blomsterrige haver. Og her er både de etårige og de toårige meget velegnede. Så lad os kaste os over dem med frådende ildhu i denne uge. I løbet af de kommende måneder vil vi løbende lave planteportrætter af udvalgte fra begge "lejre".


Rigtig god fornøjelse!


Ugens artikler om DE SKØNNE ET- & TOÅRIGE:

FARVEFLOR I EN FART
De etårige er for dem, der vil have farveflor i en fart. De spirer og blomstrer samme sommer, som de er sået, og der er betaling ved kasse 1. Sommerblomster - hvordan er det nu du får det bedste ud af dem?TOÅRIGE FOR DE VILDE OG ROMANTISKE
Toårige er for folk, der kan tåle lidt uforudsigelighed, selvledelse og passion. Når først du har dem i haven må du enten være efter dem eller leve med deres egensindighed og nytænkning.
GENKEND DINE TOÅRIGE DET FØRSTE ÅR
At komme til at luge de toårige planter bort, der kunne have været yndige indslag i dine bede, er jo synd! Se her hvordan nogle af dem ser ud før du "går til makronerne".
NATVIOLER
Natviol eller vellugtende aftenstjerne er både en af de nemmeste og en af de skønneste toårige, man kan så i sin have.
STUEPIGENS ARMSVED
Hun er lækker og delikat, flittig og robust. Hun findes både i hvid og grålig, og med en svag tone af mauve, den franske blegede afart af lilla eller violet.  Prøv hende - hun bliver "fastansat" i dine bede!
STOLTE KAVALERER
Et portræt af en af sommerens skønneste etårige. Den på mange måder lette cosmos, der nærmest svæver over bedene.


Læs eller genlæs tidligere artikler med inspiration:

SKAL/SKAL IKKE?
Massevis af frøfristelser


Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.

4 kommentarer:

 1. Jeg glæder mig til den artikel om genkendelse af rosetterne :)
  Efteråret '11 såede jeg nogle judaspenge. Jeg anede ikke hvordan rosetterne så ud, men heldigvis kunne jeg huske, hvor jeg havde sået dem, så NU ved jeg hvordan de ser ud.

  Kan se at jeg i alt har en 5-6 stykker. De skal selvfølgelig flyttes ud i et bed, når havesæsonen går i gang for alvor og så får de altså bare lov til at selvså - jeg hylder nemlig også Dalbys princip "Frihed under ansvar" ;)

  SvarSlet
 2. Jeg ville netop også nævnte judaspenge.... jeg har dem i den alm. udgave med grønne blade og lyslilla blomster.
  Den jeg er gladest for, er dog den brogede udgave, som får hvide blomster og har grønne blade med hvide kanter. Den så jeg i blomst sidste år og sikke en glæde det var endelig at se den blomstre!
  Det er netop det særlige ved de to-årige, at der går en hel sæson, før de sætter blomst og så spændingen, når de så endelig blomstrer!
  Selvom jeg godt kender rosetterne af f.eks. digitalis, er jeg jo aldrig helt sikker på, hvilen en farve den så får, når man som jeg, har flere farver!

  SvarSlet
 3. Jeg har faktisk ingen anelse om hvad det er for nogle judaspenge jeg har :) Går dog ud fra det der de almindelige.
  Fandt nogle stående med frøstande i kanten af en sti her i byen og nuppede en pæn håndfuld :)

  SvarSlet
 4. Jeg kender efterhånden nogen rosetter, men judaspenge er nye i min have, smuglet hjem fra grøftekanten, så jeg ved ikke, hvordan de ser ud :)

  SvarSlet

ANNONCE