søndag den 13. september 2015

ROSER I FLOK

PLANTER
GÆSTEREDAKTION

Tag i dag med på en en tur til Samsø og se på roserne i Høneballehaven. 

TEKST & FOTO: LISBETH, GÆSTEREDAKTIONEN
HØNEBALLEHAVEN

Som nogen af jer ved, har jeg mange roser. Der er også en del, som har flere end mig, men det bemærkelsesværdige ved mine roser, er at de står sammen i to bede, to bede som er ying og yangformede. Det ses bedst fra 1. salen på et billede fra først i maj måned.

En græssti adskiller de to bede fra hinanden. Bedene er delt op i kolde og varme farver.EN GAMMEL ELMAST I BEGGE BEDE
I hvert bed står en gammel elmast. De er ikke særlig kønne, men de er nu dækket af klatreroser.I det gyldne bed var det svært. Jeg havde plantet 'Teasing Georgia' (foto 2 herover) og 'Crown princess Margareta' (foto 3 herover) op ad pælen, det var ikke nok. Engelske roser bliver ofte høje, men ikke så høje, så Alchymist måtte hjælpe til (foto 4 herover). Det gjorde den godt, i løbet af kort tid blev pælen dækket.

På pælen i det kølige bed blev der plantet 'Duchesse de Montebello', som dækker godt nederst på pælen, men ikke remonterer (foto herunder tv.).

Desuden plantede jeg 'Mme Alfred Carriére' (foto herover th.), som straks kravlede til tops og dækkede pælen helt. Den sidste klatrer har jeg været knap så heldig med. 'Louise Odier' er endelig nået op, men får desværre stråleplet, så jeg har ikke fået taget billeder.

I år bliver roserne rigtigt beundret, for løvet er rimeligt flot, selvom jeg ikke sprøjter og heller ikke vander. Jeg har derimod gødet med komposteret dyregødning først i marts, og med NPK en gang om måneden. Desuden har jeg givet de svageste RhizoBio, det kan købes hos Ernst Jensen. Hvad der har hjulpet, ved jeg ikke, men det ser ud til at have virket på de fleste af de roser, som var gået i stå og så sølle ud.

YNDLINGSROSER
Jeg har som regel kun en af hver rose, jeg lader dem flette sig ind mellem hinanden, det synes jeg ser rigtig flot ud, så har jeg også mulighed for at få flere roser.

Jeg har mange yndlingsroser, her et par nye: 'The Lark Ascending' og 'Lady of Shalott'.

Crocus Rose har jeg haft fra start af, den er fantastisk (foto herunder, red.).'Audrey Wilcox' er bare smuk (herunder tv.). 'Augusta Louise' fik et godt skud af RhizoBio, så nu er hun i god vækst (foto herunder th.)Händel (foto herunder tv.) er smuk, ikke så meget duft. Min yndlingsmosrose over dem alle er 'Mme Louis Levique' (herunder th.). Desværre kan hun ikke lide regnvejr, så springer knopperne ikke ud.
Den største og flotteste rose hos mig er Morten Korch, den dufter vidunderligt og holder længe i blomsterne.


'Odyssey' er en darling.


Også 'Twice in a Blue Moon' er skøn.


Jeg vil slutte af med at vise jer et billede af den nemmeste af alle roser. 'Louise Bugnét' er både smuk, velduftende og nem. Hun er uden torne og skal ikke nødvendigvis beskæres.Jeg har mange flere roser, men jeg må nok hellere begrænse mig lidt. 


Du kan læse mere om Lisbeth og hendes store have på Samsø på bloggen 'Høneballehaven', som du finder lige her.

39 kommentarer:

 1. Ja, du har godt nok både mange og skønne roser. Sikke et opløftende syn på en sur regnvejrsdag. Fint oversigtsbillede af Yin og Yang formen på bedene. The Lark Ascending er så smuk!

  SvarSlet
 2. Hej Linda
  Ja det var lige, hvad vi trængte til, det er godt nok surt i dag.
  Tak )

  SvarSlet
 3. Dejligt gensyn med mange af dine rosendarlings - det er svært at vælge, men nogle af dine er bestemt også på min hitliste, og så har du inspireret mig rigtigt meget med roser de senere år, bl.a. Penny Lane, Morten Korch og Odyssey.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Godt du kan lide gensynet, selvom jeg viser nogen af dem tit. Det glæder mig, at jeg har inspireret dig til at købe nogen af de bedste roser, for det er de :)

   Slet
 4. Wundervolle Rosen, jede einzeln ein Traum! Besonders die letzte gefällt mir sehr, wie ist ihr Name und der des Züchters? Alles Liebe von Susan

  SvarSlet
  Svar
  1. Dane Susanne
   die letzte Rose namens Louise BUGNET . Der Züchter ist Kanada . Liebe von Lisbeth

   Slet
 5. Hvor skønt at se ying og yang fra oven, det er smukt formet, og vidunderligt at gense det fra vinklen med græstien mellem:-) og uha jeg får hele tiden en ny favoritrose når jeg se så mange skønne på en gang;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette
   Ja jeg var nødt til at vise, hvad jeg mente med ying og yang formen :) Ja man kan hurtigt få en ny favorit rose, det kender jeg godt :)

   Slet
 6. Lisbeth, du har virkelig nogle skønne roser - og ret fint at du viser hvor stor variation, der er blandt roser. Det kunne være godt at høre lidt om hvordan du passer dem, så de bliver så flotte! Gødning, beskæring, vanding? I hvert fald ser de i sandhed ud til at stortrives :-)

  SvarSlet
 7. Hej Lone
  Det står faktisk i teksten, men det var før du fik baby, at du læste korrektur på den. :) Billederne er jo fra i sommer, da så de bedre ud.
  Med hensyn til beskæring, så er det lidt forskelligt, og ikke noget jeg er særlig skrap til. Jeg har i år klippet lidt hårdt ned efter første blomstring, fordi mange af dem havde fået stråleplet, nogen af dem bryder igen, næste år klipper jeg måske længere ned, for at få dem til at remontere bedre, det er et forsøg.
  Jeg beskærer første gang omkring 1. april.

  SvarSlet
 8. Hej igen :)
  Og tak for håndsrækning til den tungnemme :) Lad mig lige høre - vil det sige at du aldrig vander roserne? Heller ikke når vi har lange varme somre? Jeg synes mine få roser er ret tørstige.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ps.. Korrekturen kan jeg ikke tage æren for :-)

   Slet
  2. Hej igen
   Ja det vil det faktisk sige, det er meget sjældent, jeg vander mine roser - undtagen de nyplantede. De fleste af dem står nok også det vådeste sted i haven, og så satser jeg på, at de har rødderne derned hvor der er vådt endnu. Hvert år snakker jeg om, at vi skal have siveslanger ud, men vi når det aldrig til tiden, når først det hele er groet til, er det umuligt at komme til at lægge dem ud.
   Ok med korrekturen :)

   Slet
 9. Kære Lisbeth. Ja, jeg har jo til gode at se alle dine roser. Har faktisk overvejet at det skal være en september-tur, for som du ved, kan jeg ikke stå for faldne roser.

  Men alle dem her du viser i fuldt flor - uhhhh, det er GUF! Jeg savner selvfølgelig Augusta Louise, som jeg ved, du har, men hende må jeg kikke på en anden gang. Ved jo at du poster ofte på FaceBook.

  Kram fra Bagsværd til Høneballe. <3

  SvarSlet
  Svar
  1. En hilsen fra Bagsværd - hvor hyggelig Marianne
   Det kunne være hyggeligt, hvis du kommer på besøg, roserne er lidt sene til at blomstre igen på grund af vejret, men der er mange knopper på vej. Du skal være så velkommen. Augusta Louise er med i dette indlæg, men om den når at blomstre igen, er jeg meget i tvivl om, den gjorde det heldigvis godt første gang, det plejer den ikke.
   Kram tilbage til Bagsværd fra Høneballe <3

   Slet
 10. Hvor ser det bare vidunderligt ud, jeg må en tur til Samsø næste sommer :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lotte
   Du skal være velkommen både på Samsø og i min have :)

   Slet
  2. Ihhh det vil jeg meget gerne Lisbeth :)

   Slet
  3. Ja men så ses vi til sommer :)

   Slet
 11. Ihh..og åh....der er mange fristelser! De abrikosfarvede bliver jeg altså mere og mere pjattet med, og den der "Augusta Louise" den er altså ikke værst.
  RizoBio - aha
  Hilsen Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Pia
   Ja jeg har mange fristelser, det er nok fordi jeg hele tiden selv bliver fristet :) Jeg er ret vild med de abrikosfarvede kan du nok gætte. Augusta Louise er meget smuk, når det passer hende at blomstre.
   Ja Rhizobio - det er godt.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 12. hvad gør du hvis der en rose der skal skiftes når de står så tæt som du skriver.. Så har du ikke andre planter indimellem? jeg har osse ville ha tæt plantet roser men har måttet opgive det indtil videre. men når der hele tiden er flere og flere man gerne vil ha, så kniber det med pladsen. Og du viser flere jeg drømmer om ,, uha uha.
  RizoBio skal jeg da vist ha googlet hvad der for noget, det lyder som god medicin til roser.
  havehilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Det er ikke så tit, jeg skifter en rose, men det lykkes da, når jeg skal have en ny. Af en eller anden grund er der blevet mere plads i mine bede efter jeg rykkede de mange valmuer op, som blomstrede i bedene sidst i juni måned. Det er positivt, der er blevet plads til nye, så jeg har fået mange på det sidste. Jeg har flere på ønskelisten, hvis jeg ikke havde fundet jasroser.dk havde jeg ikke haft råd til at købe så mange nye.
   Rhizobio bliver solgt af Ernst Jensen, ham med rosenbogen Mit liv med roser.
   Hilsen Lisbeth
   Du er velkommen til at spørge igen, hvis der er andet, du vil høre om.

   Slet
 13. Tak for synet af dine skønne roser! Jeg beundrer din evne til at pleje dem. Min Louise Bugnet er ikke særlig villig til at blomstre trods gødning og vand. Kan det være, fordi den står for klemt?
  Sensommerhilsen fra Frederiksvværk

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lise
   Selv tak - uha det er et svært spørgsmål, jeg ved ikke om den har problemer med at stå for klemt. Mine to har nogenlunde plads, de har blomstret uafbrudt siden først i juni måned. Måske er det en god idé at flytte din til efteråret.
   Hvis nu Marianne gør alvor af at tage herover i september, er du velkommen til at komme med. Det kunne være hyggeligt at hilse på jer begge.
   Hilsener fra fru Høneballe :)

   Slet
  2. Lisbeth, kære. Jeg har helt ondt ved at sige det, men jeg tænker, at det skal være september 16. For jeg har desværre for mange "jern i ilden" denne september. Til gengæld tror jeg da godt vi kan lokke min mor med. (ikke, mor?) . :)

   Slet
  3. Ja vi er jo nået lidt langt hen nu, selvom du nok stadig kan nå roserne, så er tiden nok ikke til det, men det vil glæde mig at se både dig og din mor her i september 16, du må hellere skrive det i kalenderen nu :)

   Slet
  4. Hej Fru Høneballe!
   Hvor sødt af dig at ville have mig med, når Marianne besøger dig. Mht. rosen, så har jeg givet den mere plads og håber, det hjælper.
   Hilsen fra Lise

   Slet
  5. Hej Lise
   Den er som sagt en meget nem rose, så skal vi ikke tro på, at det hjælper.
   Ja du må meget gerne komme med næste år, når Marianne skal en tur herover.

   Slet
 14. Fantastisk smuk side at slå en på! Alle som en, er roserne skønne. Audrey Wilcox utrolige farvechangering er nu stadig en klar farvorit hos mig. Og spændende at læse om hvordan pælene blev fuldt påklædt og se bedene i fuld udstrækning. Ja, det er et sandt roseneventyr at følge din haveblog. Tak for dejlig læsning.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dine søde ord Rose
   Ja Audrey Wilcox står dit hjerte nær, den er også smuk. Jeg venter på næste blomstring, den er tæt på nu, vi mangler bare lidt varme.
   Næste gang I skal på besøg må blive i rosentiden.
   Selv tak

   Slet
 15. Oj oj vilken trädgård!!! Vad kul att se alla vackra rosor eftersom att det är min passion. Tack från Sverige

  SvarSlet
 16. Med sådan en præsentation kan man da kun blive forelsket i rosernes univers :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja og det blev du under første besøg :)

   Slet
 17. Fantastisk indslag! Min rosen-mani blev vakt i sommers da jeg næsten ikke kunne se grønt under alle roserne på den Geoff Hamilton (tror jeg), som min forgænger i haven har plantet! Siden da har jeg fået New Dawn, Ghislaine de Feligonde, Kronprinsesse Mary og Winchester Cathedral. Sidstnævnte havde jeg en af i forvejen og det er simpelthen den mest taknemmelige, evigt blomstrende og skønt duftende rose. Kronprinsessen kan ikke lide at blive våd, så den ryger vist ud næste sommer, hvis ikke den tager sig sammen!
  Hvordan er det med duft og sygdomme på de roser du fremhæver?
  Tak for super rose-smittende indslag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Louise
   Dejligt med sådan en sund rose, så du får rosen-mani. Jeg køber også hele tiden nye. Med min erfaring i dag ville jeg i stedet for New Dawn købe Penny Lane, den er noget af det smukkeste, velduftende man kan tænke sig, og så er den i familie med New Dawn. Ghislaine har jeg ikke, men jeg har Kronprinsesse Mary, den er desværre ikke spor sund hos mig. Winchester er heller ikke et hit her, men den blomstrer ok. Regn er der desværre mange af dem som ikke kan lide, og vi får ikke andet for tiden, det er trist.
   Jeg køber kun roser med kraftig duft, men Händel er en undtagelse, både hvad angår sundhed og duft, smuk er den til gengæld. Den sundeste af alle mine roser er helt sikkert Louise Bugnét. Twice in a blue moon står nu med meget bare ben, jeg har desværre meget stråleplet nu, skønt jeg forsøger at fjerne de grimme blade.
   Selv tak for en super kommentar :)

   Slet
 18. Kære Lisbeth hvilket vidunderligt rosenindlæg, der viser dine skønne rosers farver og form. Dem kan man ikke få nok af, får bare lyst til at komme ud og købe flere til haven ;-). Kh Tina

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Tina
   Tak skal du have, jeg brugte selvfølgelig de bedste billeder, så man rigtig kan se farve og form. Men det er rigtig, man bliver nemt fristet, når man ser smukke roser. Det bliver jeg selv hele tiden på fb :)
   Kh Lisbeth

   Slet

ANNONCE