Ved første øjekast kan denne bog se ud som en yngre, velbjerget og veluddannet kvindes beskrivelse af sin noget frelste indsats i forhold til fødevarer, klima og miljø. Intet kan være mere forkert.

TEKST: OLE FOURNAIS, FOTOS VENLIGST UDLÅNT FRA FORLAGET

Forfatteren fortæller nøgternt i et dejligt enkelt sprog om sine erfaringer med dybt problematiske emner som selvforsyning, biodiversitet, grøn omstilling, lugefrie og giftfrie bede og om at etablere såkaldte gravefrie områder i haven. Bogens udgangspunkt er en ganske almindelig parcelhushave i et helt almindeligt forstadskvarter – nemlig Hvidovre. Mere gennemsnitligt kan det næppe blive i dagens Danmark.

Anvendelige tips og gode anbefalinger til gravefri bede

Gennem bogens første fem kapitler beskriver forfatteren jævnt og ligetil, hvordan hun fik sine ideer til at ændre den normale parcelhushave i retning af bæredygtig dyrkning af egne grøntsager: design din drømmehave, vejen tilbage til naturen, markdesign og grønne fingre m.m. Og der er jo tale om en fundamental nytænkning af ellers gængse havetraditioner og -ideer, men på fuld omgangshøjde med aktuelle – ja nærmest hypede – tendenser på havefronten.

Det følgende lange kapitel rummer en særdeles fin liste med yderst anvendelige tips og anbefalinger til dyrkning af både almindeligt kendte klassiske danske urter som grønkål, gulerødder og porrer og mere eksotiske planter som butternut, chili og squash. Med det stigende antal omtaler af sådanne eksotiske planter i danske bøger og havemagasiner varer det sikkert ikke længe, før også de skal regnes for almindeligt kendte!

Hvert af de 33 små afsnit giver både beskrivelser, dyrkningsmetoder, anvendelsesmuligheder osv. for hver plante – igen holdt i en prisværdig dagligdags tone. Her er på ingen måde leflen for akademiske floromvundne formuleringer, teksterne er både letlæselige og nemme at bruge.

En ganske særlig detalje ved de 33 afsnit er det fælles særdeles nyttige skema med de meget nødvendige anbefalinger som sådybde, planteafstand, rækkeafstand, pleje, høst og indsamling af frø m.m. Et sådant skema kan for de erfarne læsere virke noget overflødigt eller måske amatøragtigt. Men i en tid med flere og flere personer uden en opvækst med en frodig køkkenhave, uden bedsteforældre med stor landbohave eller personer stort set uden praktisk erfaring med havearbejde eller dyrkning af egne grøntsager o.l. kan sådanne skemaer være altafgørende for bogens udbredelse og dermed også for forfatterens budskaber.

Herudover fortæller forfatteren kort og meget charmerende om høns, kaniner og ænder i haven. Specielt forklarer hun, hvor nemt det er at kombinere dem med det følgende afsnit om børn i haven.

For talrige haveejere kan det være noget af en udfordring at inddrage børn i engagementet i havearbejdet – også med det sure slid! Men med en række søde og sjove billeder viser forfatteren, at det kan lade sig gøre, hvis man både planlægger og varierer havearbejdet og så samtidig fra begyndelsen inddrager børn, så de føler både medindflydelse og medansvar.

Forord af Søren Ryge

Bogen er et dejligt forfriskende indslag i en ellers noget forudsigelig tendens med danske havebøger: kendte personers smagfulde haver illustreret med smukke og sværmeriske fotografier, så man som læser føler sig hensat til et glitrende magasin. I denne bog virker ingen fotografier opstillede, gummistøvlerne har mudder på, ukrudtet ses tydeligt, forfatteren er ikke iklædt smart fritidstøj – også på disse områder er bogen udtryk for en ganske almindelig hverdag for talrige almindelige haveejere. Hvor er det godt lavet.

Når alt dette positive om bogen er nævnt, skal dog fremhæves det efter min mening allerbedste afsnit i bogen: Forordet skrevet af skribenten og TV-manden Søren Ryge Petersen, som på sin kendte jævne og mundrette facon både uddeler overvældende ros til forfatteren og sætter hele bogens koncept i nærmest globalt perspektiv. Fremragende forord.

En varm anbefaling

Samlet set er dette en uhyre nyttig bog med talrige letanvendelige ideer og anbefalinger. Jeg spår denne bog og dens ideer stor udbredelse – det fortjener forfatteren.

TITEL: Fra græsplæne til grøntsagsmark – forstadsfarmerens guide til en bæredygtig baghave
FORFATTER: Lene Skrumsager Møller
UDGIVELSE: 2021
SIDER: 328
SPROG: Dansk
FORLAG: Lindhardt og Ringhof