Tænk, at vi allerede er langt inde i december måned, og at julen står for døren. Haveåret 2021 er unægtelig gået hurtigt, og jeg kan ikke lade være med at spørge mig selv: ’Hvor bliver tiden af?’


TEKST & FOTO: KAROLINA

For nylig var det jo sommer, og haven blomstrede. Nu hviler haven derimod, og alt føles mørkt, dystert og vedmodigt. Måske er det situationen i verden og forvisningen om, at vi har en pandemi, som hærger ubarmhjertigt, der spejler sig i billedet af haven. I sommer føltes alt så nemt, og da man slækkede på restriktionerne mellem Danmark og Sverige, tændtes der pludselig oceaner af håb. Nu venter der os derimod lukkede grænser og lockdown, og livet føles mildt sagt urovækkende for mange af os.

Samtidig er december en lysets og glædens måned, men det er let at glemme midt i uro og nedtrykthed. Vi har mulighed for at vælge lyset og lade håbet styre os fremad gennem mørket. Her på Länsmansgården er lyset ikke bare en positiv indstilling, men også en betydningsfuld ingrediens i decembermørket. Fra første søndag i advent og langt ind i januar er haven på Länsmansgården oplyst af både levende lys og elektriske lyskæder. Vores hensigt med belysningen er at give den forbipasserende lidt glæde i mørket, samtidig med at vi selv har det godt og elsker lysets velgørende formåen.

Men lyset er bare én måde at give december mening og indhold. En anden måde er at dekorere haven med vintergrønt, mosser og adventsgraner. I krukkerne på Länsmansgården er frodigheden byttet ud med stedsegrønne planter. Granris sammen med skimmia og juleroser giver vintersæsonen en ny dimension, og får mange forbipasserende i godt humør. Pludselig bliver vintermånederne lidt dejligere takket være den grønne frodighed. Hvert år, når vi nærmer os jul, får jeg en voldsom længsel efter netop vintergrønt, og jeg er nok ikke alene med den længsel. Jeg tror, vi mennesker behøver det grønne for at have det godt i livet. Heroppe i nord, hvor alt løv er faldet på jorden og planterne bliver brune og triste, udfylder de vintergrønne planter en funktion for os mennesker. Grønt gør os helt enkelt lidt gladere.

Når jeg designer havemiljøer for mine kunder, er de stedsegrønne vækster en vigtig ingrediens. De skaber struktur og giver havemiljøet form og sammenhæng. Samtidig er det stedsegrønne en stor resurse for øjet og for vores sindsstemning. En have fyldt med vintergrønne planter opfylder således en vigtig funktion, mens en have uden føles flad og intetsigende om vinteren. Ingen bliver glad af flade meningsløse urtemiljøer, og derfor må vi, som tegner haver, vælge stedsegrønt for vores kunder.

Alligevel er der mange mennesker, som aldrig har reflekteret over det stedsegrønnes betydning for deres velbefindende om vinteren. Måske er det sådan, at mange mennesker helst vil gå i hi og glemme vinterens tungsind og kulde. På den anden side bliver vores udemiljøer meget dejligere, hvis vi også kan nyde dem i årets kolde måneder. Derfor må stedsegrønne planter være et selvfølgeligt indslag, uanset om det drejer sig om en offentlig park eller en privat have. Så til alle havedesignere, som læser dette, vil jeg rette en bøn om at vælge stedsegrønne vækster til deres kunder.

Når dette er sagt, vil jeg afslutte 2021’s sidste artikel her på Havefolket. Stor tak til dig, som har læst med, og til dig, Lone, som spurgte, om jeg ville være med til at skrive og vise billeder fra haven på Länsmansgården i løbet af 2021. Til dig, som vil fortsætte med at følge havelivet på Länsmansgården, findes jeg på Instragram under navnet @karolinalansmansgarden. Jeg håber og tror, at vi ses der.

En rigtig god jul og et godt nytår – og må dit 2022 blive et raks år fyldt med blomsterglæde. Pas på dig selv!

Bedste hilsner fra
Karolina på Länsmansgården

Vil du læse mere om Karolinas haveliv, finder også Karolina på sitet www.lansmansgardendesign.se
og følg hende endelig på instagramprofilen @karolinalansmansgarden.