torsdag den 10. september 2015

TAG NEMT ETIKETTER AF OG PÅ

TIPS & TRICKS

Man skal bare spørge sin bedstemor! For i gamle dage brugte de jo de samme glas om og om igen! Og selvfølgelig findes der drøngode metoder til at få det pokkers klister af. Her får du et par stykker af dem! Og oven i købet en metode til at sætte dem nemt på igen. På den bæredygtige måde. Hvis du har gode fif, så frem med dem! 
TEKST & FOTO: MARIANNE
Vi har fået nye naboer. Det er en ungt par med barn på vej, som har købt ejendommen, det smukke hvidpudsede hus, som I formentlig har kunnet ane på mangt et foto fra min have. Mine naboer har begge gode jobs og har længe gået og længtes efter at eje egen have. At de er passionerede tyder det på, når de efter blot at have boet der et lille års tid, har anlagt en fin køkkenhave og afleverer blommemarmelade og hyldeblomstdrik over hækken til deres nabo - mig!

Vi smiler sammen og taler om naturens rigdom og om haver. Vores haver. Det er virkelig hyggeligt! Da jeg står der med glasset i hånden og siger tak, kommer snakken til at falde på, hvordan de har fået etiketterne af de brugte syltetøjsglas. Jeg får afsløret, at jeg selv er ret så træt af at bakse med dem, men at jeg dybest set langt hellere vil genbruge glas end at købe nye. "Jamen - hvis de kan være i din mikrobølgeovn, så fyld dem med vand og kør en tur med dem. Så er de lige til at tage af. Måske skal de afpudses med sprit eller celloulosefortynder, hvis limen er for genstridig, men etiketten går af", får jeg at vide. Jeg ser på glasset. Hvor nemt, altså! Aldrig mere kogende vand i en balje! Og timer med vådt fnuller og skraberen fra den glaskeramiske kogeplade.

Og inden jeg får vendt mig om for at gå ind med mit "guld", siger Anne Mette så de gyldne ord: "Jacob sætter de nye etiketter på med mælk, det er bare almindeligt printerpapir. Så er de lige til at fjerne med varmt vand bagefter, når glasset skal bruges igen".

Det er da guld, er det ikke?


"Jamen???" Jeg går i stå i bevægelsen: "Hvor i himlens navn ved Jacob det fra?" Anne Mette ser på mig og siger: "Årh, det er vist fra hans bedstemor". Vi vinker og går hvert til sit. Der fik jeg den! Jeg er jo også blevet bedstemor, selvom jeg stadig bakser med ordet. Men jeg har jo altid sagt; Bedstemødre er bare sådan nogle, der er værd at samle på, ja de er! Så skal vi bare lige huske på al den grundviden om de helt simple ting, som nødigt skal gå med dem i graven. Vi kan jo bruge dem nu. Uanset om vi er kommende mødre, fædre, bedsteforældre, eller hvad vi nu er. Hvis vi da vel at mærke går ind for genbrug.

Senere har jeg faktisk også fået rådet om at smøre etiketterne ind i olie, lægge glasset i en plastikpose natten over og vupti, så er etiketten lige til at tage af. Det dur faktisk også det råd. Med nogen af etiketterne. Ikke alle.

Så nu har du et par råd, du kan afprøve. Har du selv en god erfaring (fra bedstemor eller fra dit eget køkken) så hit med den. :)

9 kommentarer:

 1. Hej Marianne.Tak for et dejligt og informativt indlæg.Det er lige hvad jeg har brug for.For nu er det tid at lave saft
  af alle mine blå vindruer.Og rødbederne venter også på at blive syltet.Og der bruger jeg alle mine
  syltetøjsglas.Bruger begge ting til værtindegaver og til vennerne,der sættet stor pris på det hjemmelavede.
  Har tit stået og bøvlet med de etiketter .................kan huske min mor brugte olie til de mest genstridige.
  Rigtig god dag knus Jette

  SvarSlet
 2. Hej - dejligt at du giver disse fif videre. Godt at lære af hinanden - jeg har bakset med disse etiketter i årevis! Hilsen Sydney

  SvarSlet
 3. Tak for dejlige fif og en sød historie. Nogle etiketter er virkelig trælse at få af, så i gang med mikroen:-). Mette

  SvarSlet
 4. Mælk og printerpapir?! DET skal prøves! Tusind tak for gode fif´s :) Jeg har ikke en microbølgeovn, så her står den på varmt vand og sprit til aftagningen - men hvis så bare man sparer lidt tid i den anden ende, så går det... :)
  KH Trine

  SvarSlet
 5. Hej. Tusind tak for de gode tips, det var også lige hvad jeg havde brug for!

  SvarSlet
 6. Hej alle

  Selvtak, det var da det mindste. Synes absolut, vi skal dele, hvis vi har tips. God syltning, fermetering, osv derude! :-)

  SvarSlet
 7. Jeg bruger manila-etiketter, sat på med snor eller elastik. Dekorative og nemme at sætte på og tage af (kan genbruges, hvis man vil)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære ukendte :)

   Det er også rigtigt sødt! Tak for tip!

   Slet

ANNONCE