søndag den 17. januar 2016

TILBAGEBLIK I HAVEN

HAVELIV

Ligesom vi har taget hul på et helt nyt år, tager vi også hul på en helt ny havesæson. Jeg har allerede lagt mange planer for 2016, alt imens jeg kigger tilbage på det, vi nåede sidste år.   


TEKST & FOTO: KARINADet var noget af et år, 2015. Her i haven var der en hel del at se til, da vi skulle have lagt tegl i hele haven. Det tog os nogen tid, men nu er teglstenene lagt i forhaven, ved terrassehaven og i baghaven.
Foruden teglen valgte jeg også at gå i gang med et projekt, som jeg havde truet med i flere år, nemlig at få male hegnet sort. Det drejer sig om mange meter hegn, og jeg er endnu ikke helt færdig.I forhaven har jeg været hele vejen rundt med penslen, og alt imens malearbejdet stod på, dukkede et andet lille projekt op: vandbassinet. 


Et vandbassin havde nemlig stået højt på ønskelisten, og ret impulsivt fik jeg bygget et. Selvom det tog et par weekender fra malearbejdet og tegllægningen, er jeg glad for, at jeg valgte at gøre noget ved drømmen.


Imens alle de mange projekter stod på, nåede jeg dog at tage mig et par hvil og nyde lidt af havens frodighed.


Helt utroligt er det at se haven nu, hvor det er vinter, og det meste er dækket af sne. En ting, som jeg virkelig holder af sommer som vinter, er at tænde op for lanternerne rundt omkring. Det er ikke så ofte, det sker, men når det gør, er det svært at bryde op fra pauserne mellem arbejdet.

Igen et vidne om, hvor frodigt der er i haven hen over sommeren. Græsser og hosta, som vi har mange af i vores have, strutter om kap med alle de blomstrende stauder og krukkevækster.Blandt de mange hosta er denne min yndling. Den fine lille "Patriot" med sine hvide kanter har vi haft i en hel del år, og den bliver pænere og pænere. 

Der kom nye planter til sidste år. Af stauder blandt andet pileurt og den fine Eryngium Yuccifolium, som du ser her.Lidt græsser anskaffede jeg mig også, og én, jeg blev særligt begejstret for, var den smukke Pennisetum 'Karley Rose'.  

Vi har en hel del træer i haven, men nogle måtte lade livet. Vores syv kugle-akacier blev fældet, da vi bare var blevet trætte af dem, og ind kom et par nye. I haven havde vi i forvejen to himalayabirk, som i efteråret blev suppleret med en mere, og vores bærmispel blev også udstyret med et par mager. Bærmispel og birk er nogle af storfavoritterne, når det kommer til træer. Birketræerne på grund af den flotte bark, og bærmisplen på grund af det overvældende hvide blomsterflor i foråret og de kønne bær, som du her ser på tæt hold.

Der var meget at glædes over i haven i 2015, men det var nok den allerstørste glæde, at vi blev færdige med vores teglprojekt.Jeg glæder mig til foråret, hvor jeg kan nyde forhaven i fulde drag, for her er der kun småting, som skal ordnes.Ligesådan står det til ved terrassen, som virkelig er blevet uundværlig for os.


Her skal der ikke ske andet, end at vi skal have indkøbt nogle nye havestole.

Hvad baghaven angår, så er det en helt anden snak. I øjeblikket ligner den en mindre losseplads, hvilket I skal slippe for at se. Den skal der gøres noget ved, og idéerne står i kø, men for at viske tavlen ren, lægger vi ud med at rydde op, fjerne alle de gamle elementer og så græs.Hvor længe vi vil fortsætte med at have den nye græsplæne, ved jeg ikke, men nok et par år, for allerførst skal vi have fjernet vores havestue til fordel for noget nyt - og mon ikke hele 2016 kommer til at gå med det? Det tror jeg selv.

8 kommentarer:

 1. Hvor er det nogle skønne billeder - virkelig skøn sti!!!! Min plan for haveåret 2016 (har sommerhus) er at få struktur i arbejdet i haven. Har en tendens til at gå i gang med en masse og egentligt ikke komme i mål med noget af det, hahaha. Men det skal være slut nu!!! Så í 2016 skal der gøres færdigt og prøve at få en egentlig retning for haven. Og så skal jeg også kaste mig udi frøsåning af sommerblomster. Har aldrig dyrket den kunst, men de sidste par år har jeg dog forsøgt mig og haft stor succes med lupiner og Cosmos (ved også det er de nemmeste, hahaha) Men jeg har fået lidt mere blod på tanden hvad frøsåning angør, så det skal dyrkes mere i 2016. Skøn søndag til jer alle.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Leif
   Først tusinde tak for de rosende ord om min have, dem er jeg glad for:-)
   Løse ender - uha - dem kender jeg alt til, her er der stadig en masse ufærdiggjorte projekter der skriger af mig, men jeg vil her i 2016 gøre ligesom dig; at forsøge at få samlet op og fulgt til dørs.
   Held og lykke med frøsåning når du når dertil og tak for din kommentar

   Slet
 2. Hej Karina.Flotte billeder fra din have.Er vild med din enkle stil,og alle de grønne bladplanter.Har selv en masse forskellige hosta.
  Og den sorte farve på stakit og pergolaer giver bare en god baggrund til alt det grønne.
  God aften Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er lige hvad den er, den sorte farve; en rigtig god baggrund.
   Glæder mig også til at blive helt færdig og få savet de underlige stumper af som ligenu stritter op (som du ser på billederne fra forhaven)
   Tusinde tak for din kommentar Jette og god søndag :-)

   Slet
 3. Løse ender kender vi vist alle til. Jeg bruger den undskyldning at det ikke er sundt at arbejde for længe i den samme stilling, dvs det samme arbejde, hæ hæ. Så jeg har altid flere ting i gang på samme tid.
  Det er "smadder" flot med det sorte hegn. jeg kan huske du har vist billeder af det før, og blev varm på det. Det er langt flottere end hvidt, som jeg syntes kan virke "hårdt" som baggrund eller ramme til planter.
  Dine sammensætninger med græsser giver lyst til igen igen at prøve med græsser i min have, men jeg har indtil nu ikke haft det store held med dem, kun en enkel lav slags vil gro her.
  vinterhilsner Gunvor
  ps vi har det fineste snelag der pynter på alt.

  SvarSlet
 4. Hej Gunvor
  Det der er med et hvidt hegn er at det tager imod alger og diverse på en ret ucharmerende måde, syntes jeg. Det sorte hegn er langt mere modtagelig overfor den slags - ihvertfald ser det ikke beskidt ud på samme måde.

  Mht. græsser så har jeg ikke haft problemer med at få dem til at gro, men her omkring Kbh. er der vel også en smule varmere, hvilket kan være én af grundende. Én ting jeg dog har lært, er at det er bedst at give dem lidt sand omkring rødderne når man planter dem, så hvis ikke du allerede har prøvet det, kan det måske løse problemet.

  God dag og tak for din besked

  (Her ligger der også sne overalt)

  SvarSlet
 5. Så fint det er! Vil du løfte sløret for, af hvad og hvordan, du har lavet dit vandbassin? Sådan et drømmer jeg nemlig også om :o)
  Bedste hilsner Anette

  SvarSlet
 6. Det er lavet med vådrumsplader, men en fuld forklaring bliver for kompliceret for mig at beskrive.
  Til gengæld kan jeg glæde dig med at fortælle at jeg har opskriften fra min kollega; Lene, som har beskrevet den fulde process i vores sommermagasin med titlen "Havedesign for alle"
  Magasinet - og dermed også opskriften - kan erhverves på linket her: http://havefolket.tictail.com

  SvarSlet

ANNONCE