Her på kanten af oktober skal vi en tur forbi Stefan og Maria Trolles svenske have. Farverne har indfundet sig, og haven fremviser den store finale.


TEKST & FOTO: STEFAN TROLLE

Oktober er nok den bedste efterårsmåned. Luften er høj og klar.

Solen varmer stadigvæk, og naturen blusser op i et sidste farvefyrværkeri, inden den langsomt falder til hvile.

Samtidig nyder vi de sidste sentblomstrende stauder som Aster macrophyllus ‘Twilight’ og Eurybia divaricatus, to af de absolut bedste asters. Eller Geranium ‘Rozanne’, som trofast blomstrer, helt til der kommer hård frost.

Nu handler det om at rive, luge og flytte buske og stauder inden vinteren, som sommetider kommer hurtigere, end man aner. Måske er oktober den bedste måned til flytte havens planter. Nu er det tid til at virkeliggøre de tanker, man havde midt på sommeren, da både træer, buske og stauder slår fint rod, hvis de omplantes netop nu. Det er også et godt tidspunkt at dele stauder, som har vokset sig for store eller trænger til at forynges.

Vi er ret lemfældige med oprydningen. Bladene får lov til at blive liggenede i bedene og formulde til glæde for både orme, insekter og smådyr. Det er kun fra græsplænen, at vi river det meste væk og lægger i komposten.

Ellers må naturen gå sin gang. Jeg føler mig ofte lidt ‘havetræt’ her i slutningen af sæsonen. Det er nok helt okay og naturligt. Det er på tide at tage en pause for at hente ny inspiration og genfinde lysten inden næste haveår.

/ Stefan

Du kan se meget mere fra Trolles have på instagramprofilen: @trollesgarden.