Det er nu, alle vinterens drømme begynder at blive til virkelighed. Det emmer af liv i haven. Foråret har ramt os med sol og varme. Det sætter gang i hormonerne hos fugle og dyr, og det sætter fut i mine aktiviteter i haven.


TEKST & FOTO: MORTEN ALBEK

Jeg har sået sommerblomster til forspiring, sået direkte ude i haven, pottet de overvintrede dahlia og ladet hakkejernet danse over bede og grusstier. Jeg elsker den her tid, hvor alting vågner, og der skabes en ny have.

For haven er aldrig den samme fra det ene år til det andet. Nuvel, de gamle træer står støt, hvor de nu engang er placeret, men der bliver altid lavet et nyt bed, ommøbleret på stauder, ryddet et forvokset krat og skabt en ny udsigt, og der bliver tilført nye planter.

Sommerblomsterne er noget af det, der virkeligt kan forny haven og give den en ændring fra året før. Nye farver kan komme ind, og helt nye sorter kan prøves af. Og så er det relativt billigt, når man selv sår blomsterne og har den store glæde at se det spire og gro. I år er der flere tulipaner, end vi plejer at have. Det giver en masse farve og friskhed, mens stauderne vågner af dvalen. 

Æbletræerne blomstrer, og med lidt held slipper vi for nattefrost, som kan ødelægge frugtdannelsen efter blomstringen.

Her har let nattefrost været en flittig gæst indtil for nylig, selvom vejrudsigterne ikke har varslet det. 

I år er der sået nye typer sommerblomster, og så er der nogle klassikere, jeg bare ikke vil undvære. De hører ligesom til havens DNA. Det er skønhedsøje, Coreopsis, som bare skal være her med de lette fine sommergule blomster.

For at få flere blomster knibes topskuddet af de fleste af sommerblomsterne, som f.eks. tagetes og stolt kavaler, Cosmos. Det giver i runde tal dobbelt så mange blomster sammenlignet med, hvis der ikke knibes.

Når topskuddet fjernes, vågner to sovende skud ved bladparret lige under, og de bliver til nye grene, der hver især bærer blomster. Samtidig får planten en tættere vækst og kan nemmere fylde rummet ud. 

I år står der flere dahlia i krukker fremfor i bedene. Det er for at give plads til flere sommerblomster, og der er bare ikke plads til det hele. I år er haven her i gang med sin femte sæson, siden den blev fuldstændig omlagt. Der er ting, der stadigvæk skal modnes, men nu begynder det at ligne noget.

Haven skal have et lidt vildtvoksende præg samtidigt med, at der er struktur og form. Formen gør, at det mere vilde ikke bliver rodet, når det indrammes af stier eller suppleres af fx formklippede buksbom.

Nu er det maj, og der er stadigvæk en lille risiko for nattefrost. Så hold godt øje med vejrudsigten. Selvom der måske loves tre-fire graders varme om natten, kan der helt lokalt godt komme nattefrost hen til midten af maj. Så pas på ikke at blive overmodig med sommerblomsterne, før der er sikre nattemperaturer over frysepunktet.

 

Du kan se meget mere til Mortens haveunivers på gartnerens-have.dk eller instagram/gartnerenshave.