mandag den 20. juni 2016

ENDELAVE LÆGEURTEHAVE

HAVEREPORTAGE

Ude i sommerlandet kan man af og til falde over små, uventede perler. Især når man har øje for haver. En af dem finder man ude i farvandet mellem Horsens fjord og Samsø. Her ligger den lille ø Endelave - og her har man en særlig besøgshave: En lægeurtehave!
TEKST & FOTO: HENRIK


Nogle haver må man gøre en ekstra indsats for at besøge. Dette er en af den slags. For man skal altså lige ud på en rask lille sejltur fra Snaptun på en lille times tid. Med mindre du altså er en af de ca. 170 fastboende på øen. Men når du så er vel landet på Endelave, er alt til gengæld ret så nemt at komme til, for den er kun 13,2 km2 stor. Du kan med andre ord nå Lægeurtehaven med en rask spadseretur eller endnu bedre - lej en cykel!


Som så meget andet på Endelave er denne have holdt oppe af frivillige kræfter og drevet af den forening, der ejer den - på kommunal jord.

Haven har til formål at skabe lidt liv på øen og fungere som en turistattraktion med udgangspunkt i øens natur. Fokus er primært på lokale lægeurter (der er ca. 100 stk., der har deres oprindelse på øen) og urter brugt medicinsk andre steder fra.
Der produceres også planter. De sælges i det lille plantesalg, men indgår også i produkter, der sælges i havens lille butik. Fik jeg sagt at haven er økologisk? Efter to års omlægning er haven baseret på ren økologisk drift. Det gælder også de jordlodder, man kan "låne" sommeren over de såkaldte Folkehaver.


Det særlige ved denne urtehave er måden, urterne er grupperet på. Den første del af haven er opdelt i forskellige temaer, hvert repræsenteret af en gruppe urter/planter. Det er feks. planter, der eksemplificerer homøopatiske planter, andre der viser, hvad signaturlæren gik ud på. Andre viser eksempler på mad og medicin i middelalderen, andre igen viser væskelærens principper. Så formidlingen går ikke så meget på, hvilke sygdomme planterne er brugt imod, men snarere den tankegang og de principper, urterne er blevet brugt efter.
Væskelæren
Sygdom forklares ved, at der er ubalance i forholdet
 mellem kardinalvæskerne, eller at de ophober sig
 forkerte steder i kroppen (humoralpatologi). 
(Kilde: Wikipedia)Den anden del af lægeurtehaven består af de urter, der er hjemmehørende på Endelave. De er opdelt efter, hvilket miljø de vokser i: skov, strand, eng osv.Homøopati
En alternativ behandlingsform, som bygger på princippet om,
 at et stof i små doser kan kurere symptomer, som denne selv
 fremkalder i store doser. Ofte anvendes doser så små,
 at det aktive stof ikke længere er at finde i blandingen 
(Kilde: Wikipedia)

Signaturlæren:
Den medicinsk-filosofiske forestilling,
 at naturligt forekommende lægemidler
 (planter, dyr og mineraler) bærer et tegn,
 en signatur, som viser, hvilket organ
 eller hvilken sygdom de har virkning på. 
(Kilde: Gyldendal, Den Store Danske)
Som noget ganske særligt kan du plukke friske urter til din grillmad ved servicebygningen ved lystbådehavnen. Lægeurtehaven leverer planterne, der står i et højbed til fri afbenyttelse. En rigtig god idé!

Hvor:
Endelave Lægeurtehave
Søndermølle 29, Endelave
8700 Horsens
Web:


4 kommentarer:

 1. Fin artikel om lægeurtehaven. Og god reklame for Endelave. Det er fint at skabe reklame for vore små øer, hvor der venter så mange spændende oplevelser.
  Jeg var på Endelave for 2 år siden og så haven. Jeg var meget imponeret over, at de forholdsvis få beboere kunne stå sammen om at skabe en så fin have.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elna
   God omtale skader i hvert fald ikke :-) Synes også det er godt klaret at de kan holde den igang og holde et fint niveau

   Slet
 2. Sikke et lækkert sted - og en lækker artikel. Bare jeg dog havde dine evner til at sætte en artikel op. Og stedet ser helt fantastisk og inspirerende ud. Jeg kan forestille mig, at man kan gå der i timevis og studere de forskellige planter.

  SvarSlet
 3. christania’s “Rent Bike Copenhagen” bikes are rolling across the city. The system, less than a year old, is funded by christania’s municipal government. It is currently only in one of christania’s 22 administrative districts. Although a 2nd generation system, there are 12 “Houses” in this district, each with around 40 bikes. The yearly subscription cost is the equivalent of $2 US, and allows the use of a bike for up to four hours at a time. In less than a year, there have been 6,000 subscriptions sold. There are larger 3rd generation systems in the world, which do not have a subscription to bike ratio as big as that.

  SvarSlet

ANNONCE