Tag med til endnu en have skabt af Piet Oudolf. En have, der omkranser museet Voorlinden i Holland. Haven er domineret af stauder og græsser, som vi kender fra mange andre af Oudolfs haver, men denne har også et signifikant supplement af et-årige.


TEKST & FOTO: LONE

Jeg ankom til haven en eftermiddag i slutningen af september. Jeg var naturligvis klar over, at haven ville være på retur, da den første frost allerede havde været forbi tidligere på måneden. Men det fascinerende ved Oudolfs haver er jo netop, at han arbejder med strukturer og planter, der stadigvæk har værdi i de mørke måneder, så mine forventninger var høje.

Haven er skabt som store sammenhængende bede, der ligger foran de store glaspartier i den moderne bygning, som huser museets udstillinger.

Haven består af græsflader, -cirkler og -bakker, der er omkranset af massivt tilplantede bede, som bugner af prydgræsser, stauder og sommerblomster. De klart definerede græsfelter danner pauser mellem de vilde bede, og samtidig giver bakkerne mulighed for at betragte bedene fra forskellige vinkler og højder. Man fristes til at gå rundt fra felt til felt, så bedene kan betragtes fra de forskellige haverum.

Mens man inde fra bygningen har smukke udsigter til haven, har man fra haven inspirerende kig over bedene og ind til kunsten.

Nogle af de farvevalg, som skaber særlig opmærksomhed, er interessante kombinationer af rødt, lilla og gult. Som fx store grupper af lyslilla indianermynte som nabo til lysegule kaktusdahlia.

De gule dahliaer fortsætter ud i flere områder og bringer lyset ned i bedene – selv på skyggesiden. Også lækre røde dahliaer boltrer sig mellem stauderne, og de store markante blomsterhoveder danner rolige grafiske punkter, hvor øje kan hvile.

Jeg havde nok umiddelbart ikke forestillet mig, at gule og røde dahlia ville fungere i samme bed, men det gør de i denne have på grund af det øvrige plantevalg.

Det er fx værd at bemærke, hvordan Oudolf hist og her bruger en lys himmelblå til at skabe lethed i bedene.

I store staudebede som disse er det altid ønskeligt med overstandere, der skaber variationer i højden. Da bedene ikke indeholder buske eller træer, som vi så det i haven ‘Vlinderhof’, er der andre højdespringere som bronzefennikel og sølvlys, der rager op over alt andet.

Også asters stikker op med sine flotte farver.

Alle steder er beplantningerne anlagt med en vis afstand til bygningen, så der skabes en lille pause. En stribe, der også kan bruges til at passere og betragte bedene fra bygningens perspektiv.

Til venstre for hovedindgangen går beplantningen endnu tættere på bygningen. Her er adskillelsen kun et smalt bånd af natursten.

Dette betyder også, at her skabes et interessant og fint samspil mellem planter og sten. Smukt.

HER ER VI
Buurtweg 90
2244 AG Wassenaar
Holland