fredag den 17. juni 2016

FALAFLER MED SESAM, KÆMPE KARTOFFELRØSTI OG TOMATSALAT

WEEKENDMAD

Ifølge Jane Faerber er falafler en sikker vegetarisk vinder hos skeptiske børn- og voksne. I dag bliver de serveret i en båd af kartoffelrøsti og toppet med en tomatsalat, hummus og cremefraiche. 

TEKST: JANE FAERBER
FOTO:  COLUMBUS LETHfalafler i kæmpe kartoffelrøsti

INGREDIENSER

400 gram tørrede kikærter
saft af 1 citron
1 løg
4 fed hvidløg
1 spsk stødt koriander
1 spsk stødt spidskommen
1 stor håndfuld
bredbladet persille
3 spsk tahin
1/2-1 tsk cayennepeberca
1 dl sesamfrø
kokosolie til stegning
salt og friskkværnet peber

Kæmpe kartoffelrøsti

600 g kartofler
1 stort løg
2 æg
salt og friskkværnet peber

Tomatsalat

500 g tomater (gerne både gule og røde)
1 lille dusk bredbladet persille
2 spsk olivenolie
2 tsk rød balsamico
salt og friskkværnet peber

Tilbehør

100 g cremefraiche 38 %
hummus
grøn salat


SÅDAN GØR DU

Læg kikærterne i blød i vand tilsat lidt citronsaft natten over. Næste dag hælder du vandet fra og skyller dem godt i koldt vand. Hak løg og hvidløg groft. Kom alle ingredienser i en foodprocessor, og blend til en ensartet konsistens.

Form små kugler af dejen, drys lidt sesam på dem, imens du ruller dem færdig. Sæt kuglerne til side på et spækbrat beklædt med bagepapir.

Opvarm rigelige mængder kokosolie på panden, og steg falaflerne ved høj varme lidt ad gangen. Brug to gafler til at vende dem, så de bliver stegt pa alle sider. Fortsat, til du er igennem hele portionen.

Kæmpe kartoffelrøsti

Opvarm ovnen til 200 grader varmluft. Skræl kartoflerne, og riv dem på det grove rivejern i foodprocessoren.

Kom de revne kartofler i et viskestykke, og pres så meget af væsken ud som muligt. Hak løget groft. Bland løg og kartofler i en stor skål, og tilsat æg og salt og peber.

Pres dejen til kartoffelrøstien ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Tag dig ikke af, at den føles våd. Bag den i ovnen i ca. 25-30 minutter, eller til den er fast og gylden. Tag den ud, lad den afkøle, løft den lidt fra bagepapiret, og skær den herefter i seks lige store firkanter.

Tomatsalat

Skær tomaterne i tern, og hak persillen fint. Vend begge dele sammen i en skål. Rør en dressing af olivenolie og balsamico og salt og peber. Vend den i tomatsalaten, eller server den ved siden af.

Brug kartoffelrøstien som ’pita’ og fyld den med salat, tomatsalat, falafler, hummus og cremefraiche. Spis med fingrene – husk servietter!


Opskriften - og mange andre gode opskrifter for børn fra Jane Faerber - finder du i bogen 'Madglad - lær dit barn at elske rigtig mad' fra Politikens forlag

Forlaget om bogen: 
Den nye kogebog fra den populære forfatter Jane Faerber lærer dit barn at elske rigtig mad.
Hvorfor er der nogle børn, der kun vil spise pasta med ketchup, mens andre helt uden skrupler går nysgerrigt til al slags mad og mæsker sig i artiskokker, muslinger, oliven og lagrede oste? Hvorfor forløber måltiderne roligt og hyggeligt i nogle familier, mens spisesituationerne rundt om bordet i andre har udviklet sig til en kamparena? Og hvad gør man egentlig, hvis man er havnet i den negative spiral, hvor spisetid går op i hat og briller og altid ender med, at junior spiser noget andet end den mad , man faktisk har brugt tid i køkkenet på at lave?
Det er nogle af de emner, som Jane Faerber tager fat på i bogen.Madglad giver et bud på 10 gode hverdagsvaner, der kan hjælpe til at forbedre ikke bare børnenes, men hele familiens madvaner. Og det handler ikke bare om, hvad vi spiser, men i lige så høj grad også hvordan vi spiser, hvornår vi spiser og hvorfor vi spiser.
Udover de indledende kapitler med inspiration og praktiske tip til at skabe madglade børn byder bogen også på 80 nemme, velsmagende og hverdagsvenlige opskrift er til familiens måltider. Her er både rett er, der kan laves på max 30 minutter, mad der passer sig selv i ovnen, mad fra de varme lande, børnevenlige vegetarretter og retter specifikt rettet mod små “grøntsagshadere”.
Bogen er ikke som Janes tidligere bøger en LCHF-bog. Jane fortæller: "Elementet fra mine tidligere bøger med at få flere grøntsager ind i måltidet har jeg taget med over i denne bogs opskrifter. Det samme gælder, at jeg altid vælger at bruge fuldfede produkter, fordi mad med fedt både smager og mætter bedre. Herudover har jeg ikke taget højde for principperne i LCHF, men har i stedet valgt at fokusere på at lave god og nærende mad, som hele familien vil holde af at spise, og som vil bidrage til en stabil blodsukkerkurve og til god og langvarig mæthed. Du finder derfor mange forslag til grøntsagstilbehør, men du vælger selv, om du vil supplere måltidet med kartofler, ris eller andet tilbehør. Sådan gør jeg selv, når jeg laver mad herhjemme."

TITELMADGLAD
FORFATTER: Jane Faerber
FOTOS: Columbus Leth
UDGIVELSE: April 2016
SIDER: 248
SPROG: Dansk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

ANNONCE