I Århus bor billedkunstner og keramiker Anne Langhøj, hendes mand Frank, tre store børn og deres tre hunde. Tæt på ligger et skovbælte på ca. syv kilometer, som strækker sig langs kysten. Den del af skoven, der ligger nærmest byen, hedder Marselisborgskovene. Der findes ikke mange danske skove, hvor man i dag kan se så smukke, store, sammenhængende og gamle bøgebevoksninger som netop i dette skovområde. Terrænet er desuden meget kuperet med dybe slugter.

TEKST & FOTO: METTE KRULL

Familiens hus er et skønt hvidt funkishus fra 1930’erne. Funkisvillaen er rendyrket funktionalistisk med klare linjer uden overflødigt pynt, fladt tag samt asymmetrisk placerede vinduer.

Husets sydvendte stuer, altaner og terrasser giver god mulighed for at nyde solen. Der er skabt en velfungerende overgang mellem ude og inde, og samspillet mellem hus og have er i centrum. Funktionalismens frontfigurer i Danmark var bl.a. arkitekterne Arne Jacobsen, Mogens Lassen og Edvard Heiberg.

500 kvadratmeter have

På en varm sommerdag i august besøger jeg familiens have. Jeg bliver budt på kage og kaffe serveret i Annes keramik, og vi sidder med kig til hele haven og det hvide funkishus.

 

Langs raftehegnet klatrer lyserøde klematis og syrener, to antikke stole er pyntet med blomster i potter, og orientalske kæmpevalmuer vælter ud langs husets sokkel.

 

“Haven er enkel og dejlig rodet. En feminin flipperhave”, siger Anne med et stort smil.

Grunden rummer et kæmpe græsareal, en lille terrasse, udekøkken, nedgravet drivhus og selvfølgelig mange udendørs kroge og siddepladser, hvor der er plads til at være kreativ.

I den 500 kvm store have findes små overraskelser i form af keramisk kunst skjult rundt omkring. I et hjørne af haven har Anne gemt en række keramiske ispinde, som ligger til display som en lille finurlig og farverig kunstudstilling.

 

Annes keramik er inspireret af hendes børns streger og kreative påfund. Hendes værker er i smukke pastelfarver, og hun skaber ofte fantasifulde figurer med et naivt twist.

“Det er umuligt for mig at leve uden kunsten. Derfor er der altid plads i både have og hus til at arbejde med vores kreative projekter.”

Et nedgravet drivhus

Fire trin ned, og man befinder sig i det nedgravede drivhus.

Der er betongulv, murede gavle og høj sokkel, som Annes mand har designet og bygget i en galvaniseret konstruktion.

 

I drivhuset gror dekorative vinranker, på gulvet står Annes gamle drejeskive som stilleben, og der er plads til at tage en lur i familiens hængekøje.

Familien udvælger nøje alt det grønne fra Økologiens Have i Odder og fra ØKO Stefan på torvet i Århus.

Stilen er enkel og dejlig rodet

I haven gror der både akelejer, valmuer, storkenæb, roser, krydderurter, frugttræer og bærbuske. Haven er frodig året rundt, og bambus og fyr klæder huset både sommer og vinter.

Flere steder i haven løber et dekorativt kastaniehegn, der sørger for at holde hundene fra vej og drivhus. Haven kan både beundres og spises, da hyben, rabarber, hindbær, æbler, blommer og vindruer springer frem overalt.

Haven er det rum, familien flytter ud i, når foråret kommer. Fra maj til september indtager de mange måltider i havens små kroge, tænder bålfade og griller i drivhuset. Pigerne og Anne plukker vilde buketter og laver kunst, mens drengene bygger og tager sig af det grove havearbejde. Overalt i haven er der fine kunstkeramiske spor, og der er mange nye projekter på bedding. I det tidlige forår bliver der daset i havens hængekøjer, og i højsommeren flytter familien soveværelset udendørs.

Den skønneste have med plads til kunst midt i storbyen.

“Det er magisk at sove under stjernerne midt i byen. Vi indretter os efter naturen, flytter os efter solen og nyder at tilbringe så meget tid sammen som muligt.”

Dette portræt er fra fotograf Mette Krulls første havebog, som vi virkelig varmt kan anbefale. En smukt illustreret bog med nærværende og kærlige beskrivelser af havemennesker og deres personlige haveunivers.

Du kan finde bogen her.

TITEL: Garden Friends
FORFATTER & FOTOGRAF: Mette Krull
UDGIVELSE: 2021
SIDER: 296
SPROG: Engelsk