mandag den 4. juli 2016

MIN HAVE ER MIT LIV

GÆSTEBLOGGER

De er altså ret ferme til det med haver i Sverige, og Catarina Persson er ikke nogen undtagelse.  I dag skal du med en tur i hendes have, og du har virkelig noget at glæde dig til. Vi er glade for at kunne lade ordet gå videre til Catarina, der vil dele nogle af sine skønne billeder og refleksioner med os, der bare ikke kan få nok af spændende haveinspiration.

INTRO: HAVEFOLKET 
TEKST & FOTO: CATARINA PERSSON


Jag bor allra längst ner i Sverige, i Trelleborg. Växtzon 1. Har en villaträdgård sedan 26 år tillbaka. När familjen flyttade hit var det bara leråker, så allt är gjort från grunden. Mitt intresse började lite smått, och jag planterade två fruktträd och en berså´.
Sen har det vuxit fram lite i taget. Efter flera år med sorg i familjen, vaknade kärleken för trädgård igen. Det blev som en famn, en trygghet. En glädje i stunden. År 2011 kände jag att det började bli roligt igen. Det var också då jag startade min trädgårdsblogg på Facebook, som heter Trädgårdsfröjd. Jag gjorde det mest som en dokumentation, och en manifestation över att jag hittat lite av frid i kroppen igen. Sorgen är kvar. Den är djup, men trädgården hjälper mig att bära den.


Frukosthörnan. Sol på morgonen. 

För varje år nu, så djupnar min passion och min glädje för att skapa och forma i detta levande forum. Jag har varje år gjort något större projekt, som plattläggning, skapat nya rum i trädgården och rivit upp delar av gräsmattan (Jag har kvar en fyrkant av gräs mitt i trädgården. De är viktig för att skapa lugn). Lagt singel (småsten). Nu känner jag att jag kan ägna mig mer och mer åt detaljer. Att flytta krukor, bygga spaljéer och annat som är kreativt och lustfyllt. Jag gillar hela processen, från grovarbete till finlir och gör så gott som allt själv.


Liguster på stam, daglilja. Framför svart bod "/ Finlands vita ros och vit grusnejlika på terassbordet/ Terrass. Silvernjurvinda och hakonegräd

Trädgården är indelad i flera rum, kanske 9 stycken. Eller 10. Där är bland annat en duschhörna, en frukosthörna, ett meditationsrum och en loungeplats. Rummen är avdelade med häckar, spaljéer, höga krukor med växter. Jag har till och med hängt upp ett draperi i år, för att dölja ”skräphörnan”.


En bänk av tre liggande krukor och gamla plankor. Zebragräs bakom.

Det gröna står som bas här. Mycket tydliga former. Rektanglar, cirklar och kvadrater. Liguster, buxbom, bambu. Grått, grönt, svart, vitt. Det är genomsyrar hela trädgården. Det finns inte så mycket blommor, men jag vill absolut att det ska finnas med. Det mjukar upp en trädgård. Precis som man kan skapa sköna kontraster genom att spela med bladfärger och former. Det kan ge en varierande trädgård det också. Runda hostablad mot smala höga gräs. Det är effektfullt. När det gäller blommor, så satsar jag mest på vitt, lime, cremefärgat, men också blekrosa och purpursvart. Det finns minsann många att välja på nu i planthandeln. Sätter mycket i stora krukor och urnor. Det ger också en spänning i trädgården.

Daggfunkia och Schneewittchen-rosor


En gång ut i trädgården. Cotoneaster på stam. Hosta. Bambu. Murgröna / Detalj på litet bord / En del av meditationsplatsen

Sen är det ju också väldigt härligt att leka med glasflaskor, fat, kuddar ,småbord och annat spännande material. Jag tar mig gärna lite loppisrundor eller besök hos skrothandlare. Där finns alltid bra saker som kan användas till bordsunderrede bland annat. Jag minglar runt, sätter mig, betraktar, flyttar, tänker, får nya idéer.


Loungeplats. Gjort av lecablock och gamla plankor. / Dusch- och badhörnan

Entré med en inomhus-aralia i kruka / Murgrön och Pipranka / Skräphörnan bakom draperi.

Jag brukar säga att trädgården är min lekstuga, min ateljé, min verkstad. Mitt blodomlopp, min andning. Mitt kloster, min hängmatta, mina vitaminer. Det har blivit en del av mig själv som jag inte kan vara utan. I trädgården är jag helt fri…


Vil du se mere fra Catarinas have, så snyd ikke dig selv for et kig på hendes fantastiske Instagram-profil, som er sprængfyldt med smukke fotos og dejlig inspiration. 

8 kommentarer:

 1. En underbar trädgård!
  Hälsar
  En annan Katarina😀

  SvarSlet
 2. Smukke og spændende billeder. De skal nærstuderes...
  Og ja en have er ikke bare en hobby, men osse både lykkepille og fitnesscenter.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 3. Älskar denna trädgård och Catarinas ord!

  Maria

  SvarSlet
 4. Hvor er det dejligt grønt - en lise for øjet

  SvarSlet
 5. Så smukt og inspirerende :-)

  SvarSlet
 6. Hvor ser det dejligt roligt og smukt ud. Jeg iler straks ind på Instagram... :O)

  SvarSlet
 7. Du har simpelthen en skøn havestil :-) Meget inspirerende!

  SvarSlet
 8. Jeg bliver altså også bare ved og ved med at klikke her for at se på alle de dejlige billeder. Helt enig med alle der har kommenteret; En superlækker havestil og SÅ utroligt inspirerende.

  SvarSlet

ANNONCE