søndag den 4. juni 2017

MENS ALLIUM BLOMSTRER I BEDENE

HAVELIV 
GÆSTEREDAKTION / JUNI


Siden mit sidste indlæg her på HAVEFOLKET er der sket rigtig meget i haven. Maj har været helt forrygende, og alting er virkelig begyndt at gro igen. Vi har haft travlt, som i meget travlt, men det begynder også at kunne ses, at vi har lagt meget arbejde i haven de sidste par år.

TEKST & FOTO:JEANNETT FRUERGAARD
Lige nu blomstrer alle de Allium aflatunense, vi lagde i bedene i efteråret, og man kan vist roligt sige, at de tager alt opmærksomheden i haven lige nu.

Over de lange bede, som fortsætter væk fra huset, svæver der kulerunde lilla skyer, og det ser virkelig smukt ud inde fra huset.
Vi har på grund af en fejl i løgleverancen ikke allium i det sidste lange bed, det bed som fortsætter ned forbi trappen og foran huset. Først var det lidt surt, fordi vi fik perlehyacinter i stedet for, og det er altså lidt øv at lægge 1000 perlehyacinter, når man regner med, at det er Allium sphaerocephalon. Men nu har jeg fået nye planer om løgsammensætningen i det bed, så det er ikke så skidt alligevel, og vi klør på med løglæggeren igen til efteråret. Med hensyn til perlehyacinterne, så tror jeg, det bliver et smukt, tidligt bunddække mellem robuste græsser, som kan klare konkurrencen.

Det er i køkkenhaven, vi virkelig har givet den gas den sidste måneds tid, for hvis man har en køkkenhave, så ved man, at maj altid er en super travl måned. Jorden skal gøres klar, og der skal sås, prikles, pottes om og plantes ud.Vi har haft lidt ekstra travlt i år, fordi vi har kantet bedene og lavet faste gange med grus imellem. Vi har lavet et mønster, så haven er delt op i fire rum, fordi det gør det nemt med sædskifte, og fordi det er et simpelt og smuk mønster, som er nemt at bygge videre på.

I midten af haven er der et ottekantet rum, som danner center, og hvorfra de fire brede stier udgår. Her kunne man nok godt finde på at lave et eller andet sjovt med tiden. Langs midteraksen, som er gennemgående gennem hele haven, kommer der fire buer til klatreplanter tværs over gangen.
Vi er ved at have sået det meste. Der står dog stadig inde og uden for drivhuset lidt, som venter på at blive plantet ud. Vi mangler søjlerne til ærteblomsterne, så de er ved at vokse ud af potterne, og vores kål og bønner er heller ikke kommet ud endnu. Vi er blevet lidt forsinket på grund af det meget kolde forår.Som I måske kan se på billederne, har vi også fået køkkenhaven lukket inde, så fra nu af er det dyrefrit område. Ind til haven har vi fået en låge, som Leif selv har lavet, og så har vi fået kastaniehegn op foran drivhuset. Resten er allerede lukket med bøgehæk. Slut med at dele jordbær med hunden. Nu mangler vi bare et sneglehegn hele vejen rundt, det nåede vi ikke, så det bliver nok først til næste vinter.Men alt i alt er vi ved at være rigtig godt med her i køkkenhaven. Snart skal vi bare vande, luge og binde op i her juni måned. Og så skal der forhåbentlig spises grøntsager og plukkes en masse buketter resten af året. Jubii....


Til sidst vil jeg vise guldregnalléen. Jeg har vist billeder fra alléen i mine tidligere indlæg, efterhånden som vi fik plantet og lavet sti. Planen var jo, at den skulle stå færdig på min fødselsdag her den 27. maj, og ta-da... vi blev færdige!Jeg har gået her frem og tilbage, frem og tilbage virkelig mange gange, og jeg må sige, at det er nok til dato min bedste fødselsdagsgave, hvis man altså kan kalde noget en gave, som man selv har betalt og knoklet for. Uanset, så synes jeg virkelig godt om resultatet, og jeg er lykkelig for, at det hele peakede lige på dagen, som også var årets hidtil varmeste.

Leif har lavet lågen for enden af alléen ud mod vejen. Tankerne omkring lågen var, at den skulle have et landligt udtryk, være lidt lukket men samtidig med mulighed for et kig over lågen. Den skulle være blikfang for enden af alléen og have den her helt særlige blå farve, som jeg er helt vild med.


I staudebedene under træerne er der plantet gule og hvide stauder samt nogle græsser. Det glæder jeg mig til at vise og fortælle mere om i mit næste gæsteindlæg. Tak for, at du læste med.


Du kan se meget mere til Jeannette's have på Instagram og på bloggen Ævlebævle 

13 kommentarer:

 1. Der da en forskel på perlehyacinter og prydløg, hihi. og 1000 stk, du milde det var da et par stykker.
  Jeres køkkenhave er meget flot og ren. I vores er det kun højbedene der er rene, det udenoms, uha uha.
  Det er timet på dag at din guldregn allè blomster på din fødlsdag, med en lilla fodpose, så bliver det ikke bedre. Tillykke med dagen, selvom det er lidt forsinket.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak, det var de helt små Allium så jeg tænkte ikke over at det ikke var de rigtige, der stod jo navn på kassen :-)) Vi renser jorden om foråret, og så prøver vi at holde det nede, det er meget nemmere at luge når det kun er helt små spirer, men det går som regel galt sidst på sommeren.

   Slet
 2. Jag tror jag är förälskad i din trädgård, Jeanette. Vilket färgspel du bjuder på, gult, lila och en blå grind. Allt är bara så smakfullt utfört. Ljuvligt vackert!

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange mange tak, skulle din vej kommer her forbi engang så kig endelig ind :-)

   Slet
 3. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 4. Så utrolig fin tid med så mange allium. De er en yndling i min hage også, men ikke riktig så mange da, kremt :)

  SvarSlet
  Svar
  1. ja det er med at nyde dem så længe vi har dem, snart er de væk, men heldigvis er der så meget andet på vej til at afløse.

   Slet
 5. Hvor er det indbydende 💕 FLOT!

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak, nu skal det hele bare vokse lidt mere til så håber jeg det bliver rigtig godt.

   Slet
 6. Det er vel nok en af de smukkeste fødselsdagsgaver jeg har set (selvom du selv måtte arbejde) - tillykke med den og med fødselsdagen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak, det har været alt arbejdet værd, og hvis sandheden skal frem, så er det nok Leif der har arbejdet mest.

   Slet
 7. Og hvor bliver køkkenhaven bare fin, jeg har været spændt på hvilket mønster i endte med. Og kastanje hegnet er flot!

  SvarSlet

ANNONCE