mandag den 11. juni 2018

HVOR BÆREDYGTIG ER MIN HAVE?

HAVEDAGBOG

Det har været flere uger uden en dråbe vand. Græsplænen er nu gul, og flere stauder kæmper for at overleve. Mine krukker tørrer ud på et par timer og kræver konstant pleje med vandkanden. Samtidig er det et fantastisk vejr, vi har, og jeg nyder det. Men da jeg har arbejdet med vandforsyning i mange år i mit arbejdsliv, kan jeg ikke undgå at stille spørgsmålet: Hvor bæredygtig er min have egentlig?

Emnet står mit hjerte nær, og jeg bliver betænkelig, når jeg tænker på min egen haves vandforsyning. Det er meget sjældent, at jeg skal vande i mine staudebede, men det har været en nødvendighed i de seneste uger. Når vi i min kommune inviteres til at spare på vandet og at give haven vand om natten, har jeg fået nogle nye sengerutiner. I disse sene runder i haven er jeg begyndt at tænke: Hvad nu, hvis der opstår vandmangel, og drikkevand skal prioriteres før vand til haver?


Staudesalvie 'Schwellenburg'


Hvad kan jeg gøre for at reducere behovet for vand og gøre min have mere bæredygtig?

Staudesalvie 'West-Friesland'


Ved vanding tidligt om morgenen eller aftenen og når det ikke blæser, reduceres fordampningen og dermed vandtabet. At indsamle regnvand er også en god ide. Jeg har allerede mange tørkeresistente planter, og jeg har ikke noget problem med, at græsplænen bliver gul, selvom jeg selvfølgelig gerne vil have en frodig grøn én. Så der er to ting, jeg skal arbejde videre med i haven:

 1. Jeg skal blive endnu mere dygtig til kompostering. Ved at tilføje mere organisk materiale til jorden får man ikke kun en bedre jordstruktur, men også en jord, der holder bedre på vandet, og dermed flere levedygtige planter.
 2. Jeg skal bringe mere skygge til haven, så jeg har brug for flere større træer.
Stjerneskærm 'Shaggy'
Så nu gik vi fra et alvorligt problem til en rigtig sjov ting: Jeg vil være kompostekspert og købe flere træer. Men jeg løser ikke dette i dag, og i stedet glæder jeg mig over både staudesalvie og stjerneskærm, der nyder dette dejlige vejr.

Rigtig dejlig dag til dig,


3 kommentarer:

 1. -Det kan være noget af et dilemma. Høje træer skygger ja, men de forbruger osse en hulens masse vand, så de er ofte ekstra tørt under dem. Og mange tørketolerante stauder er osse solelskende. Jeg er begyndt at plante flere bregner og hosta, de er gode i tør skygge. Og flere storkenæb er osse gode både i sol og halvskygge. Jeg har prøvet med salvie, men den var ikke glad for alle de forårsløg der skyggede for den, så den gik til de evige plantemarker.
  En ting har jeg lagt mærke til ,,hvad der gror godt i en have, sygner hen i en anden.
  tørresommer hilsner Gunvor

  SvarSlet
 2. Rigtig gode og relevante overvejelser. Min erfaring er at skygge og bunddække er noget af det bedste. Det opvejer rigeligt at de ekstra planter også bruger vand.
  Jeg er selv ved at indplante flere tørketålende planter. Ikke på grund af i år, men fordi det simpelthen giver god mening her på matriklen. Jeg burde nok gøre mere for at forbedre jorden. Dén tænker jeg lige videre over, tak.
  Vh Lisbeth

  SvarSlet
 3. Kære Ulrika
  Det er et dejligt emne, du bringer op. Jeg kan kun anbefale flere træer i haven. De giver et smukt skyggespil og græsset er (trods træernes forbrug af vand) også en længere holdbarhed på den grønne plæne. Til gengæld kræver det lidt omsorg med gødskning, for græsplænen vil jo også gerne have lys - og den stjæler træerne af.
  I vores have har vi en stor smukt guldpil, som er højere end huset og selvom den pt smider blade fra sig (pga tørken) så sørger den også for at græsplænen under endnu er grøn og blød. Den henter nemlig sit vand meget længere nede end græsset gør. Så her lever træ og græs i harmoni.

  Nøglen må være at have træer, der ikke er alt for tætte i kronen - så der også er lidt sollys til overs til plænen :)

  Knus og dejlig dag til dig.

  SvarSlet

ANNONCE