Helt statelig ser den ud og mon ikke det er af samme grund, at den på dansk kaldes kejserkrone. Dele vandene kan den i hvert fald. Selv er jeg ret vild med den, skønt jeg ikke har den i min egen have. Måske er det noget jeg skal have lavet om på?


TEKST & FOTO: KARINA

 

Kejserkrone

På latin kaldes den Fritillaria imperialis og den er, ligesom tulipan og vibeæg, en del af liljefamilien. Den er oprindelig fra Tyrkiet, men ses i dag i størstedelen af verden. Den blomstrer omkring april-maj og fås i flere farver – herhjemme oftest set i farverne orange eller gul.

KEJSERKRONE
Fritillaria imperialis

Ligeså grandios den er i blomst, er den det også i højden, og de små skud, der ses fra omkring marts, tager hurtigt til i vækst. Omkring en meter i højden bliver den. Blomsterne sidder som små nikkende klokker fæstnet omkring stænglen. De tilspidsede blade sidder både på stilken, hvor de vokser tæt, og foroven, hvor de står opret, helt som en krone. Kejserkrone findes i mange varianter og i farverne fra hvid til gul og orange til mørk bordeaux.

Helt som sine øvrige slægtninge i liljefamilien har kejserkronen et par fjender, og blandt de værste er nok liljebillen, som – inden man har set sig om – kan æde store dele af planten. Heldigvis er liljebillen let at få øje på grundet sin postkasserøde farve, og ser du den, giver resten næsten sig selv; fang og dræb! En anden fjende til kejserkronen er for megen væde ved løget, hvilket jo i øvrigt er gældende for langt de fleste løg og knoldvækster. Dette hindres nemt ved at sørge for dræn med sand eller leca inden løgene lægges om efteråret. Når alt dette er sagt, skulle kejserkrone efter sigende være en ret nem plante at have med at gøre. Bedst trives den i sol til halvskygge, og som nævnt i drænet jord.

Kejserkrone

Skøn som den er i sig selv, er kejserkrone også rigtig smuk i flok. Her ses den i store grupper langs kanten af et vandbassin, og ser man godt efter kan man se spejlingen blandt spæde blade fra åkander.

Kejserkrone

Det kan da snart være at jeg skal have anskaffet mig et lille parti. Hvordan har du det mon med kejserkrone?